Прив’язаність до смартфона: коли цікавість, а коли залежність?

1 Березня 2017 17:47
Джеймс А. Робертс, професор університету Бейлор, провів дослідження, в якому описував природу смартфонної залежності та групу ризику, якій вона загрожує. Скільки разів на день ви перевіряєте ваш смартфон?
Згідно з даними недавнього опитування, типовий американець перевіряє телефон один раз в 6,5 хвилин, або приблизно 150 разів щодня. Інше дослідження показало, що це число може досягати до 300 разів на день.
У молодих людей вірність власним гаджетам відчувається особливо гостро: 53% людей у віці від 15 до 30 років повідомили, що вони скоріше б відмовилися від власних смакових рецепторів, ніж від смартфона. Ці дані переконливо свідчать про те, що багато хто з них може бути залежними від своїх смартфонів. Я вивчав пристрасть до шопінгу протягом 20 років і вмію непогано прослідковувати, коли нормальні форми поведінки отруюються залежностями.
Той факт, що від 80 до 90% людей використовують свої телефони під час водіння, і це, за деякими оцінками, є причиною 6000 смертей і 9 млрд доларів у якості відшкодування збитків щорічно, є яскравим прикладом того, що проблема є.
Також, як професор коледжу, я на власні очі бачив, що основною причиною відволікання під час заняття є саме користування смартфонами.
Я також задавався питанням: можливо, деякі люди з більшою ймовірністю можуть стати залежними від своїх смартфонів? Існують дослідження, в яких говориться про те, що певні типи особистості більш схильні до виникнення залежностей. Можливо, на цій основі можна проаналізувати і залежність від смартфонів
Приголомшливий рівень прихильності
По-перше, я хотів заглибитися трохи далі в ступені захоплення смартфонами. Таким чином, в 2014 році я провів дослідження, завданням якого було визначити кількість часу, яку молоді люди проводять, користуючись своїми телефонами. Ми з’ясували, що студенти витрачають на перегляд інформації у своєму телефоні в середньому 8 годин і 48 хвилин на день (картина, яку я досі вважаю приголомшуючою).
Це число приєднується до цілого ряду інших висновків, які говорять про інтенсивну прихильність: дослідження показали, що 79 % з нас вже протягом 15 хвилин після пробудження беруть в руки телефон, 68% спить з ним, 67% перевіряють смартфон, навіть якщо він не дзвонить і не вібрує і 46% стверджують, що вони «не можуть жити без своїх смартфонів».
Проте, все ще існує категорія людей, які мають менше шансів стати захопленими атрибутами смартфонів, які рідко використовують їх або цураються взагалі. Вони на іншому кінці спектру від людей, які втратили контроль над використанням телефонів і які демонструють деякі з класичних ознак залежності (ейфорія, толерантність, симптоми синдрому відміни, конфліктність) і рецидивів, які я визначив, коли здійснював дослідження для моєї книги про використання смартфонів, «Занадто багато хорошої речі» («Too Much Of A Good Thing»).
Для того, щоб з’ясувати, на що здатні люди, схильні до смартфонної наркоманії, ми недавно, разом з моїми колегами Крісом Пуллігом і Крісом Манолісом, провели опитування. Воно було спрямоване з’ясувати, люди з якими рисами особистості більш схильні стати залежними від своїх смартфонів. Ми проаналізували групу з 346 середньостатистичних американських студентів і визначили, які з особистісних якостей можуть призвести до подібного розладу. Також ми звернули увагу на ступінь імпульсивності кожного з досліджуваних. «Хай-тек соска» і символ статусу?
Наші результати дозволили нам краще зрозуміти, яку саме роль відіграють певні риси характеру людини в розвитку в неї смартфонної наркоманії.
По-перше, ми виявили, що низька тривалість концентрації уваги і висока імпульсивність напряму пов’язані із залежністю від смартфонів. Дослідження Microsoft 2015 року показало, що середній обсяг уваги середньостатистичної людини становить близько 8,25 секунди – навіть коротше за 9-секундну увагу Carassius Auratus (золотої рибки), і майже на чотири секунди коротше, ніж середня тривалість концентрації уваги людини 15 років назад (тоді вона становила близько 12 секунд).
Якщо говорити про риси особистості, то три з них справді впливають на ймовірність того, що у вас може виробитись залежність від вашого стільникового пристрою:
Емоційна нестійкість. Темпераментні люди більш залежні від своїх смартфонів, ніж їх стабільні партнери. Виявляється, що ці люди за допомогою смартфонів шукають речі, які можуть їх заспокоїти і відволікти.
Постійна перевірка повідомлень або прокручування новинної стрічки допомагають у цьому, виконуючи роль так званої «хай-тек соски».
Екстраверти, які прагнуть бути в центрі подій і бути пов’язаними з великою кількістю людей навколо них, більш імовірно будуть залежні від своїх смартфонів, ніж інтроверти. Ми виявили, що «почуття зв’язку» є найбільш важливим емоційним аспектом використання смартфона.
Студенти-матеріалісти виявилися в великій мірі залежними від своїх смартфонів. Це може здатися трохи дивним , але з огляду на основні тенденції, смартфони тепер грають в житті молодих людей важливу роль, отже цей висновок можна вважати закономірністю. Молоді люди постійно використовують свої телефони в громадських місцях, демонструючи бренд і особливості їх смартфона. На їхню думку, це говорить світу багато про те, хто вони є.
По суті, їх смартфони стали ознакою статусу так само, як дорогий гаманець або годинник. Наша одержимість смартфонами є хорошим прикладом того, що називають «парадоксом технології».
Сучасний смартфон дає нам можливість робити те, про що 20 років назад ми могли лише мріяти, але вони також, в деякому сенсі, поневолили нас. Чи не досягло використання смартфонів переломної точки, коли інструмент починає приносити більше шкоди, ніж користі? Це питання лише до вас.

Джерело: http://zhyvyaktyvno.org/index.php/news/smartfonozalezhnst-grupi-riziku
© ЖивиАктивно