У Києві триває фестиваль Docudays UA

24 Березня 2017 12:39
В столиці стартує  Міжнародний фестиваль Docudays UA: програма
За тиждень на фестивалі покажуть 94 фільми із 47 країн світу. З них – 17 українських. Центральна кінопрограма “Чотири градуси” присвячена проблемі зміні клімату і захисту довкілля. – Чому 4 градуси? За прогнозами екологів, саме на стільки підніметься середня температура до кінця сторіччя. Тоді рівень Світового океану підвищиться на 9 метрів. будуть затоплені багато територій, в тому числі південь України. Щезнуть одна шоста біологічних видів на землі, – пояснює голова оргкомітету Світлана Смаль. –  В Україні  екологічній тематиці приділяється мало уваги, люди вважають її незначною, неважливою. Тому ми її піднімаємо.  Інакше “прощавай, людино” цілком може статись… На нашому фестивалі буде розмова про довкілля в широкому сенсі: як зберегти в великих містах зелені насадження, як військові дії впливають на довкілля і на людей, як поєднується навколишнє середовище і права людини.

Відкриває фестиваль стрічка «The Yes Men: Згодні бунтують» – про знамениту групу американських активістів, яка протягом двох десятиліть створювала ефектні містифікації у ЗМІ, аби викривати злочини корпорацій. Наприклад, організовували прес-конференції від імені уряду з гучними заявами чи влаштовували яскраві перформанси перед Білим домом.

Традиційно на  Docudays UA фільми змагатимуться в трьох конкурсах DOCU/ЖИТТЯ, DOCU/ПРАВА й DOCU/КОРОТКО., а також в національному DOCU/УКРАЇНА. Чимало цікавинок підготували й в позаконкурсних програмах: DOCU/ХІТИ (фільми-фаворити міжнародних фестивалів), МАЙСТРИ (фільми видатних документалістів, зокрема українця Сергія Буковського), HOMO SCIENCE (науково-популярні стрічки), DOCU/ART (мистецтво), ОБРАЗ МІСТА (про роль громади у житті міста), DOCU/ЮНІСТЬ ( родинні кіноперегляди) DOC НА КРИЖИНІ (фільми Скандинавії), ПОКОЛІННЯ C (присвячені споживанню), Три речі, які я не знаю про неї (про жінок, які долають опір патріархального суспільства).

Ще два спецподії – українська премєра фільму Аскольда Курова “Процес. Російська держава проти Олега Сенцова” та “Кордон небес” про кордон між Південною і Північною Кореєю.  На показі будуть режисер і біженці з Північної Кореї, а отже, нагода поспілкуватися з людьми, які були свідками і жертвами тоталітарного режиму.

– Ми побавимо відвідувачів не тільки класним кіно, а й гарною фотографією. В Будинку кіно покажемо дві виставки – #EverydayClimateChange про зміну клімату та  переможців інстаграм-фото про довкілля України  #Ecooko, – зауважила  PR- директорка Дар’я Аверченко.

В рамках фестивалю буде чимало дискусій та зустрічей, присвячених екоактивізму та правам людини.

Будемо говорити не лише про трагічні перспективи людства, а й як цьому можна протидіяти. Відвідувачі зможуть  навчитися реальним методам боротьби – як відстоювати свої права в судовому порядку, як об’єднуватися для урбаністичних ініціатив з перетворення міста, як приєднатися до світового кліматичного руху тощо, – анонсує координаторка правозахисної програми Надія Чушак.

Docudays UA триватиме з 24 по 31 березня в Будинку кіно, у кінотеатрах «Київ» та «Кінопанорама». Вхід на ранкові сеанси (до 15.00) – вільний, на вечірні – 20-50  грн.
Детальний розклад  і інформацію шукайте на сайті фестивалю http://docudays.org.ua

5 фільмів, які варто побачити

рекомендує PR- директорка фестивалю Дар’я Аверченко

“Жінка і льодовик” (реж. Аудрюс Стоніс, програма “Майстри”)

Легендарний литовський режисер зняв фільм про жінку, яка присвятила життя дослідженню льодовика між Киргизстаном і Казахстаном, її шлях самотності.

“Шторм” (реж. Тетяна Уесо, програма DOCU/ХІТИ)

Мексиканський фільм про жертв торгівлі людьми. Двоє жінок  розповідають, як корупція чиновників та несправедливість дозволили насильству контролювати їхнє життя, бажання та мрії.

Dixie   L and  (реж. Роман Бондарчук, програма  DOCU /ЮНІСТЬ)
Фільм для сімейного перегляду та гарного настрою. В житті дітей з джазового провінційного оркестру трапляється трагедія: вони втрачають свого вчителя. І мусять прийняти рішення, як їм бути далі –  зберегти оркестр чи піти новим особливим шляхом.

“Ама-Сан” (реж. Клаудія Варежау, програма “Три речі, які я не знаю про неї”)
Фільм про японських пірнальниць, які занурюються на глибину 15 метрів по мушлі. Неймовірна історія, що викликає сльози очищення.

 “Як зустріти русалку” (реж. Коко Шрайбер, програма  DOCU /ЖИТТЯ)
Режисерка розслідує самогубство свого брата і намагається зрозуміти природу самогубців. Ніби не рідкісна тема, але зроблена з особливим чуттям.

https://vechirniykiev.com.ua