В прокат вийде альманах сучасних українських короткометражних фільмів

2 Березня 2017 15:01

16 березня  у вітчизняний прокат вийде добірка сучасних українських фільмів «Українська Нова Хвиля 20/16+». Упорядником кіноальманаху традиційно виступив Національний  Центр Олександра Довженка.

Альманах покажуть у 16 українських кінотеатрах різних міст. Зі світом сучасного українського короткометражного кіно зустрінуться глядачі Києва, Львова, Одеси, Запоріжжя, Харкова, Сум, Маріуполя, Вінниці та Тернополя.

До добірки увійшли фільми, які були показані та здобули визнання на українських та міжнародних кінофестивалях: «Ґолден лав», реж. Павло Остріков, «Дім», реж. Ірина Цілик​, «Сказ», реж. Марися Нікітюк, «Чорногора», реж. Тарас Дронь, «Кров’янка», реж. Aркадій Непиталюк, «Загублені» реж. Світлана Шимко​.

« “Кров’янка” – це мій іронічний погляд на свій народ, на самого себе. Так, в фільмі йдеться про ксенофобію, котра живе в українцях. Але якщо б я презентував це без іронії, без комічності, то оповідь була б подібна на розколупування рани, була б болючою. А іронія та комізм виявляють любов до об’єкту “висміювання”.

Тож, глядачі, в свою чергу, теж не сприймають цю серйозну тему як звинувачення українців у ксенофобії. Звісно, вони розуміють, про що саме йдеться. Але комічно-іронічне забарвлення дії полегшує їм сприйняття. Вони весело сприймають драму.

Манька, мати Андрія, в котрій сидять ці ксенофобські упередження, постає перед глядачем як дещо “придуркуватий” персонаж. Я навмисне уґротескнив її сприйняття власної національності, довів його до абсурду.

Хіба може глядач серйозно ставитись до такої  Маньки? Ні. Але ж тема непомітно заходить у глядача, не ранячи його. Гадаю, що багато глядачів хоч трошки впізнали себе, свою ксенофобію, але не обурилися. Якщо коротко, то глядачі сміються, розважаються, дивлячись на правду про себе», – розповів Cultprostir Аркадій Непиталюк, режисер фільму «Кров`янка».

Короткометражний фільм «Кров’янка» переміг у національному конкурсі Київського МКФ «Молодість» – 2016.

http://cultprostir.ua