18 квітня: це цікаво знати

18 Квітня 2017 08:01

56189198

«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів»
В’ячеслав Липинський

За церковним календарем 18 квітня вшановують мучеників Феодула, Агафопода диякона, преподобного Пуплія, преподобних Феона, Симона і Форвина, преподобного Марка Афінського, преподобного Платона сповідника, преподобну Феодору.

У народі святого називали Федул Вітренник: «Прийшов Федул — тепляк подув». Якщо у цей день була негода, то говорили: «Федул губи надув». До цього часу ще ймовірні морози, але після Федула влада зими вже втрачена на довгий час. У цей день приходить перше справжнє тепло і прокидаються цвіркуни.

Іменинниками 18 квітня є:
Платон, Федора, Агафія, Феодула.

18 квітня народились:

1854 — Микола Сумцов, український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).

1860 — Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер), українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.

1882 — В’ячеслав Липинський, український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.

Події 18 квітня:

1648 — Богдан Хмельницький прибув у Запорізьку Січ із закликом до антипольського повстання.
1902 — Данія стала першою країною, у якій відбитки пальців стали використовуватися для встановлення особи злочинців.
1909 — Ватикан канонізував Жанну д’Арк.
1922 — У Москві почав функціонувати перший автобус.
1928 — Горький Максим у «Правді» назвав джаз «музикою товстих».
1936 — Відкрилася перша виставка архітектури Радянської України.
1961 — У Києві відбулася демонстрація вірних проти закриття Андріївської церкви.
1995 — Київська міська рада прийняла рішення про повернення древнього герба міста Києва з зображенням Архангела Михаїла.

18 квітня відзначають:

  • Міжнародний день пам’ятників та історичних місць
  • Міжнародний день астрономії

Чи знаєте ви, що:

Найдавнішою скульптурою, знайденою в Україні, є кам’яна баба з кургану поблизу с. Нововасилівки Миколаївської області, яка належить до V-ІV ст. до н.е.

Найвидатнішою архітектурною спорудою Київської Русі, що збереглася до нашого часу, є Софійський собор у Києві, зведений у 1037 році в центрі верхнього міста. Він має змінений зовнішній вигляд, бо був добудований у XVIII ст. За величчю художнього образу, досконалістю архітектурних форм, внутрішнім оздобленням, собор належить до видатних пам’яток світу доби феодалізму.

Найдавнішим зразком українського монументального живопису є ансамбль унікальних фресок у Софійському соборі в Києві. Цим фрескам вже майже 1000 років. Загальна їхня площа становить 3000 кв. м. Найдавнішим і єдиним давньоруським медичним довідником, що зберігся до наших часів, є лікарський трактат-порадник «Мазі» – узагальнена праця про лікування травами, який склала Євпраксія Мстиславна, онука Володимира Мономаха у Х столітті.

«Рідна країна»