26 квітня: це цікаво знати

26 Квітня 2017 08:02

index

Хто назвав тебе, горе, Чорнобилем?
Хто ім’ям цим тебе охрестив?
Чорнобіллям безбарвним покроплений
України родинний мотив.
Юрій Титов

26 квітня згадують:
День Чорнобильської трагедії

Останні 29 років 26 квітня у нас пов’язується лише з однією сумною подією — вибухом четвертого реактору на Чорнобильській атомній станції. Той час для покоління тодішніх дітей запам’ятався розгубленістю дорослих перед невідомою і невидимою небезпекою та постійними спостереження за напрямком вітру — чи дме не з боку Чорнобиля. Навколо точилися нескінченні розмови про кінець світу.

Слава Богу, ця катастрофа не стала для нас кінцем, хоча, зважаючи на її наслідки, ще невідомо, чи справді це так. А тому, можливо, є сенс прислухатися до порад наших предків, які, будучи ревними прибічниками природи, кожен свій день узгоджували з її життям, а не навпаки.

26 квітня у дохристиянські часи вшановували Богиню Живу. Вона опікувалася народженням нового життя, а тому у цей день їй молилися про здоров’я, довголіття і слухали скільки років накує зозуля. До речі, зозулю можна почути лише після того, як заспіває соловей.

За церковним календарем, 26 квітня вшановують мученика Артемона, мученика Крискента, мученицю Фомаїду.

Іменинниками 26 квітня є:
Дмитро, Артем.

26 квітня народились:

  • 1890 — Микола Зеров, український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
  • 1887 — Іван Кавалерідзе, український скульптор, кінорежисер, драматург, сценарист. Автор скульптурного портрета Ф.Шаляпіна, пам’ятників — княгині Ользі у Києві, Т.Шевченку, Г.Сковороді, меморіальні дошки та горельєфи.
  • 1935 — Станіслав Тельнюк, український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.

Події 26 квітня:

1840 — з друку вийшло перше видання «Кобзаря» Тараса Шевченка.
1863 — в петербурзькому Маріїнському театрі відбулась прем’єра опери українського композитора Семена Гулак-Артемовського «Запорожець за Дунаєм». Лібрето написав сам Семен Степанович, він же і виступив в головній партії хвацького козака-підкаблучника Карася.
1926 — Сталін в листі до Кагановича розкритикував націоналістичну політику Хвильового і Шумського в Україні.
1945 – Україна увійшла до ООН, як член-засновник.
1956 — в СРСР розпочато масовий випуск автомобіля «Москвіч-402».
1986 — о 1 год. 23 хв. за київським часом сталася найбільша техногенна аварія в історії людства — вибухнув четвертий реактор Чорнобильської АЕС. Сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря, склала 50 мільйонів кюрі, що в 30-40 разів більше, ніж при вибуху бомби в Хіросімі в 1945 році.
1999 — Комп’ютерний вірус «Чорнобиль» ушкодив, за різними оцінками, до півміліона компьютерів по всьому світі.
2000 — президент України Леонід Кучма заявив, що Чорнобильська АЕС буде закрита до кінця 2000 року.

26 квітня відзначають:

Міжнародний день інтелектуальної власності (Генеральна асамблея Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ) на своєму засіданні у вересні 2000 року прийняла рішення про встановлення цього свята. При цьому вона виходила з того, що 26 квітня знаменує собою народження ВОІВ, організації, покликаної сприяти охороні і розвитку інтелектуальної власності в усьому світі).

«Рідна країна»