Депресію визнано… корисною для здоров’я

21 Квітня 2017 11:10

 

Клінічна депресія — страшна хвороба, що ламає життя людини. Але фахівці стверджують, що деяким людям вона може допомогти.

“Люди, які подолали депресію, стають сильнішими. Вона може бути каталізатором виживання, тому що ви заглянули в прірву і побачили її”, — каже Марджорі Уоллес, засновниця і глава організації SANE, яка у минулому сама страждала на депресію.

Та й доктор Джером Уейкфілд з Нью-Йоркського університету, автор книги “Втрата смутку: як психіатрія перетворила нормальну печаль на патологічну депресію”, також говорить про користь депресії. Він вважає, що депресія може підштовхнути нас до позитивних змін в житті, допомогти витягти уроки зі своїх помилок і розібратися в бажаннях. Та й голландські вчені виявили, що люди, які перенесли депресію, краще справляються з життєвими випробуваннями, у них міцне здоров’я і психіка, вони більш працездатні, подає abcfact.ru.

Інші експерти ставляться до даної теорії з настороженістю. “Депресія може закінчитися самогубством, так що не слід сприймати результати цих досліджень всерйо”, — зазначає експерт Бріджит О’Коннелл. А за словами доктора Пола Кідвелла, експерта в області розладів психіки з Кардіфського університету, депресія все ж може піти нам на користь, адже  механізм боротьби з нею має еволюційну основу: депресія спонукає людей виключати з їхнього життя фактори, які викликають хронічний стрес.

“Хоча депресія — жахлива хвороба, і ніхто не вибрав би пройти через це повторно, вона допомагає нам бути більш реалістичними”, – додав професор. І застеріг, що антидепресанти безсилі в боротьбі з хворобою, якщо людина не відмовляється від способу життя, що провокує депресію.

Своєю чергою, Марджорі Уоллес повідомила, що не кожна людина може відчути позитивні наслідки депресії. “Це залежить від терміну і сили захворювання, а деякі люди несприйнятливі до лікування”, — підкреслила вона. Потрібно також врахувати, що деякі після покращення знову впадають в депресію.

http://dobryjlikar.com