Google змінить алгоритм для боротьби з фейками

27 Квітня 2017 14:11

Пошуковик Google змінить свій алгоритм так, щоб виключити з результатів пошуку посилання на фейкові новини та екстремістські висловлювання.

Як йдеться у заяві компанії, алгоритм змінять для протидії групам, які використовують нечесні прийоми оптимізації пошуку, передає BBC.

«Наші алгоритми завжди намагалися «обдурити» люди або системи, щоб їхні сайти опинилися якомога вище у результаті пошуку – вони використовували «ферми» низькоякісного контенту, прихований текст й інші недобросовісні прийоми», – йдеться в заяві компанії.

Частина змін стосуватиметься інструкцій для живих співробітників компанії, які регулярно оцінюють якість роботи пошуковика. Тепер від них вимагатимуть позначати в результатах пошуку образливі матеріали, сайти з спростованими теоріями змови і просто недостовірною інформацією.

Також зміниться кількість факторів, які враховує пошуковик, визначаючи черговість виведення на сторінку результатів пошуку. Зараз пошуковик враховує більше 100 таких факторів – від свіжості вмісту на сайті до того, як часто слово з пошуку з’являється на знайденій сторінці.

Тепер більш авторитетні джерела інформації завжди будуть з’являтися ближче до вершини списку результатів пошуку, а ті, які вважаються неавторитетними – підуть у самий низ.

У Google кажуть, що це допоможе уникнути інцидентів на кшталт торішнього, коли компанія потрапила під шквал критики після того, як з’ясувалося, що її пошукова система «заперечує Голокост».

На запит «Як стався Голокост?» в топ результатів виводилися сайти зі статтями, що заперечують злочини нацистів.

Уже в нинішньому році виявилося, що пошуковик дає дивні відповіді на запити «чи планує Обама переворот?» і «хто винайшов сходи?». У відповідь на ці запити пошуковик до недавнього часу показував фактбокси з твердженнями, що Барак Обама планує здійснити комуністичний переворот у США і що сходи винайшли у 1948 році.
Джерело: Media Sapiens