Квіти стоятимуть у вазі довше: поради для букетів

25 Квітня 2017 15:24

flowers

Квіти прикрашають наше життя.Шкода тільки, що подарований букет троянд або тюльпанів швидко в’яне. Що робити, щоб квіти довше стояли у воді?

У зрізаних квітів досить коротке життя, але, все ж, є кілька способів, які допоможуть продовжити їхнє життя і зберегти свіжими трохи довше.

Подарований букет може бути яким завгодно. Казкам про те, що “якщо квіти подаровані від душі, то вони стоять довго” ніколи не вірте. Досвідчені продавці знають багато хитрощів для додання свіжого вигляду свого товару, помилитися у виборі може будь-який покупець.

Як зберегти квіти у вазі довше?   Головна умова – наявність свіжої і чистої води. Як би там не було, але у вазі з водою починають розмножуватися бактерії, які прискорюють процес загнивання стебла.

Перед тим, як поставити квіти у вазу, слід видалити всі нижнє листя. Кінчики стебел зрізують, у троянд – розщеплюють. Ні в якому разі не використовуйте ножиці, тільки ніж.

Вода у вазі повинна бути ХОЛОДНОЮ. Особливо для тюльпанів, хризантем, троянд. Не зайвим буде додавати у вазу кубиків льоду. Якщо вдома досить тепло, то троянди можна винести на балкон,  якщо він засклений й там не мінусова температура.

Продовжити життя улюбленого букета можна за допомогою таблетки аспірину або лимонної кислоти. На 1 літр води додайте 1 таблетку подрібненого аспірину або 1 г лимонної кислоти, 1 чайну ложку цукру, половину чайної ложки столового 8% оцту, чайну ложку спиртовмісних коштів або 1 краплю хлорвмісних засобів.

Півтаблетки стрептоміцину на три літри води дадуть той же ефект. Це гарантує тривалу свіжість квіткової композиції. Дія цих речовин практично однакове – вони не дають швидко розмножуватися гнильним бактеріям. Власне в цьому і полягає вся їх дія.

Троянди й тюльпани ставлять у воду глибоко. Нарциси і ромашки можна ставити як завгодно, але вони швидко “випивають” роду, тому краще налити води побільше. Гербери мають волосисте стебло, яке не можна занурювати глибоко в воду. Налийте у вазу стільки рідини, щоб у воді виявилося не більше однієї третини стебла. Рекомендується занурювати їх у воду не більше 5см.

Троянди досить примхливі, тому за ними потрібно постійно стежити. Не забувайте про зрізи, видалення всіх шипів і нижніх листків. Обов’язково зріз стебла робіть у воді, щоб повітря не потрапило в судини квітки. Іноді рекомендують занурити кінчик стебла в окріп. Тепер можна ставити квіти у вазу.  На ніч рекомендується опускати троянди у ванну з водою так, щоб стебла були повністю занурені у воду. Від таких процедур швидко оживають навіть вже  зів’ялі троянди. Правда, свіжими після такого купання виглядають вони недовго.

Тюльпани недовговічні, швидко опадають, тому зберегти свіжими їх дуже важко. Тюльпани швидко розпускаються і старіють, саме тому їх продають з гумками на бутонах. Ці гумки не дають розкритися квіткам. Якщо їх зняти, квіти в теплі швидко розпустяться. Допоможе холодна вода з льодом. Якщо ж тюльпани вже починають хилити вниз головки, тоді на ніч поставте їх у відро з холодною водою, щоб стебла з листям були повністю занурені у воду. Ніколи не ставте тюльпани в теплу воду, їм потрібна тільки холодна.

Нарциси стоять у вазі досить довго. Стебла виділяють густий сік, тому воду потрібно використовувати холодну і регулярно міняти. Нарциси не ставлять у вазу разом з іншими квітами.

Хризантеми, як і гвоздики, також дуже стійкі квіти. Для їх збереження досить міняти воду у вазі через день і через кожні два дні підрізати кінчик стебла. Також робіть невелике розщеплення на стеблі. Нижні листки обов’язково видалити.