Мистецтво залицяння. Шість цікавих фактів про флірт

27 Квітня 2017 17:25

© belchonock/Depositphotos

© belchonock/Depositphotos

Флірт – це своєрідний прояв симпатії, привернення уваги, кокетство. Флірт може бути легким і таким, що ні до чого не зобов’язує, а може призвести до серйозних стосунків.

Що б там не було, флірт – це мистецтво, яким володіють по-різному. Експерти Business Insider зібрали кілька цікавих та інтригуючих фактів про флірт.

1. Люди фліртують за шістьма основними причинами

Професор Університету Північного Іллінойсу Девід Драйден Хеннінгсен виділив шість різних мотивів флірту:

  • Секс: флірт як спроба затягнути об’єкт симпатії в ліжко.
  • Розвага: для деяких людей флірт – це як спорт, як цікава розвага. Почуття або сексуальний потяг тут ні до чого.
  • Вивчення: деякі люди використовують флірт, щоб краще пізнати людину, уявити ймовірність стосунків з нею.
  • Стосунки: багато пар, які живуть у шлюбі вже не перший рік, застосовують мистецтво флірту, щоб додати стосункам нових фарб, більшої інтимності.
  • Егоїзм: деякі люди фліртують для підвищення власної самооцінки, для відчуття себе фатальним красенем і спокусником.
  • Вигода: дехто використовує флірт як інструмент досягнення цілей за допомогою іншої людини.

Хеннінгсен провів науковий експеримент, в ході якого 101 жінка і 99 чоловіків спілкувалися і фліртували одне з одним. Коли учений попросив учасників дослідження назвати причини, за якими вони зазвичай фліртують, з’ясувалося, що більшість чоловіків роблять це заради сексу, а більшість жінок – заради поліпшення стосунків.

2. Різні фрази для знайомства із вподобаною людиною ефективні по-різному

Психологи з університету Аляски виділили три варіанти початку знайомства:

  • Пікап у стилі «Твої батьки часом не чарівники? Тоді звідки у них таке диво?»
  • Відкриті запитання на різні теми, наприклад «Що ви думаєте про цього музиканта?», «За яку команду вболіваєте?»
  • Прямий підхід з чіткими пропозиціями, наприклад, «Ти дуже мила, чи можу я купити тобі коктейль?»

Вчені зазначають, що більшість чоловіків використовують прямий підхід, а жінки, як правило, люблять відкриті питання. Пікап першого типу практично нікого не приваблює.


© nd3000/Depositphotos

© nd3000/Depositphotos

3. Чоловіки переоцінюють свою чарівність в очах жінок і навпаки. Кілька досліджень показали, що чоловіки схильні переоцінювати сексуальний інтерес з боку жінок, а жінки, навпаки, недооцінюють свою привабливість в очах чоловіків. Тому чоловіки можуть сприймати дружній погляд жінки як щось більше, а представниці прекрасної статі можуть не помічати, що подобаються чоловікові.

4. Легкий дотик допомагає розташувати до себе людину. Психолог Ніколас Геген провів цікавий експеримент, для якого попросив 20-річного чоловіка пройтися по вулиці і взяти у незнайомок, що проходять повз, номер телефону. Протягом першої половини часу чоловік просив номер просто так, а протягом другої половини – на одну секунду доторкався до передпліччя жінок. Більший успіх в отриманні жіночих телефонних номерів спостерігався саме тоді, коли до свого прохання чоловік додав дотик.

5. На ефективність флірту впливає погода. Той же Ніколас Гоген провів схожий експеримент з молодим чоловіком і взяттям жіночих телефонних номерів. Тільки тепер половину часу чоловік просив телефони в сонячну погоду, а половину – в похмуру. Виявилося, що жінки більш охоче йдуть на контакт у сонячні дні.

6. Зоровий контакт – запорука успіху. Згідно з дослідженням психологів з Вебстерського університету, усмішка і зоровий контакт грають більш важливу роль, ніж просто зовнішня привабливість. У жінки, яка поглядом проявляє інтерес до чоловіка, більше шансів познайомитися з ним, ніж у тієї, яка просто красиво нафарбована й одягнена. Навіть якщо у першої менш ефектний образ.

Також вчені припускають, що взаємний зоровий контакт викликає почуття прив’язаності, тому здатний зближувати людей.

Джерело: НВ