Нещастя та невдачi передаються, наче вірус

2 Квітня 2017 12:59

Песимiзм, незадоволення життям, бiднiсть – усе це заразне. Так кажуть вченi з Масачусетського унiверситету. Те саме стосується курiння, зайвої ваги та нещасливого кохання. Якщо хтось iз ваших друзiв має такi “хвороби”, рано чи пiзно вони передадуться i вам.

Вiдбувається це тому, що ми пiдсвiдомо копiюємо емоцiйний стан близьких нам людей. Тому американськi психологи радять оточувати себе лише позитивними людьми, оптимiстами, щасливчиками.

— Невже щастя чи нещастя — це “подарунок” вiд когось?

— Негативнi емоцiй та стани дiйсно подiбнi до вiрусiв, i вони дуже швидко розповсюджуються, — каже Альона Головiна, психолог, гештальт-терапевт. — Досить лише нетривалий час поспiлкуватися з песимiстом, як i сам починаєш вiдчувати незадоволення життям. А людина, яка постiйно вислуховує чиїсь скарги та нарiкання, невдовзi стає таким самим скиглiєм.

Давно доведено, що подiбне притягує подiбне. Найбiльше ви спiлкуєтеся з людьми, схожими на вас — стилем життя, матарiальним станом, проблемами. Тому серед компанiї багатiїв нiколи не буде бiдних людей, як i навпаки. До речi, бiднiсть — це, насамперед, стан душi. Це ознака людей, якi не хочуть нiчого змiнювати i не шукають шляхiв для цього. А забезпечнi люди  завжди гнучкi, завжди у русi, вони завжди шукають способи покращити свiй стан.

Тому намагайтеся не спiлкуватися з людьми, якi є нещасливими у особистому життi, невдахами, неуспiшними, завжди незадоволеними чимось. Це душе шкидко та непомiтно передасться i вам.

— Але ж ми не є iзольованими. Так чи iнакше нам траплятимуться невдахи чи скиглiї. Чи можна якось захисттися?

— Найперше правило — прислухатися до себе. Тiло реагує на появу психологiчної загрози та попереджає нас про це. Якщо пiд час спiлкування з людиною або в компанiї у вас виникає дискомфорт, ви хочете вийти з кiмнати, почуваєтеся не у  своїй тарiлцi — довiртеся цьому вiдчуттю. Тiло вас нiколи не обдурить. Спiлкуйтеся лише з тими, з ким вам приємно, вiд кого ви не лише отримуєте iнформацiю про їх проблеми, а й якусь вiддачу.

Є й певні психологічні хитрощі — навчіться ставити умовнi емоцiйнi перешкоди. Наприклад, якщо вас гнiтить спiлкування з людиною, уявiть себе у прозорiй кришталевiй кулi або поставте мiж вами умовне дзеркало, в якому б  вiдзеркалювався спiврозмовник. А якщо пiсля спiлкування з кимось ви вiдчуваєте занепад сил, психологiчний дискомфорт, приймiть душ (вода має здатнiсть змивати негативну енергiю). А загалом, намагайтеся тримати дистанцiю з такими людьми.

— Американськi психологи кажуть, що контакти iз щасливими людьми пiдвищують i ваш рiвень щастя на 15%…

— Це справдi так. Тому уникайте похмурих, невеселих, завжди проблемних людей. Натомiсть, частiше бувайте у мiсцiх, де є успiшнi люди — це можуть бути виставки, театри, мiжнароднi конференцiї, ресторани тощо. I оточуйте себе лише тими людьми, якi не лише беруть, а й дають.

http://dobryjlikar.com