Підвищити пенсії і зобов’язати всіх українців декларувати доходи: плани влади до 2020

5 Квітня 2017 10:03
 

Кабмін затвердив план розвитку країни, розрахований на найближчих три роки, а також список пріоритетних дій на поточний, 2017 рік. Основним своїм завданням уряд вважає досягнення стійкого економічного зростання і розвиток оборони. “Сегодня” проаналізувала план і дізналася, що готує для українців влада.

ПЛАН НА 2017. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв, що вже 1 жовтня Кабмін “якісно” підвищить пенсії. Яким буде це зростання, поки що не відомо, але Гройсман підкреслив, що підвищення торкнеться всіх українських пенсіонерів. Він також заявив, що до кінця 2017-го уряд підготує законопроект про декларування доходів і витрат всіх українців. Відповідний документ готуватимуть Мінфін, ДФС, Нацбанк, НАБУ і НАПК. Нагадаємо, що раніше в Мінфіні вже підтримували загальне декларування, яке хочуть запустити після реформи ДФС.

Крім того, найближчим часом прем’єр пообіцяв “сюрприз” в рамках земельної реформи. Нагадаємо, що одним з головних її завдань є скасування мораторію на продаж сільгоспземель.

“Ми запропонуємо абсолютно якісну модель обороту землі. Не в інтересах великих холдингів або іноземних інвесторів, а в інтересах нинішнього українського громадянина”, – підкреслив Гройсман, пообіцявши завершити реформу до 2020 року.

ТРИ РОКИ. У середньостроковому плані на три роки уряд насамперед хоче домогтися сталого економічного зростання на 4-5% ВВП на рік. При цьому хочуть чиновники зменшити щорічний дефіцит держбюджету до 2,1% ВВП (зараз максимальний дефіцит становить 3,1%). Для цього Кабмін планує спростити процедуру збору податків і передати ряд функцій Держфіскальної служби до Мінфіну. Зокрема, йдеться про створення фінансової поліції і скорочення контролюючих органів з більш ніж 50 тис. працівників всього до 3,5 тис. осіб. В уряді очікують, що це допоможе піднятися Україні в світовому рейтингу ведення бізнесу з 80-го на 30-те місце, а також збільшити кількість зовнішніх інвестицій до 460 млрд грн на рік.

У найближчі три роки залишиться в пріоритетах українського керівництва і боротьба з корупцією. Гройсман ставить перед собою мету підняти Україну з 131-го місця в рейтингу сприйняття корупції до 50-го (всього рейтинг налічує 176 позицій). Для цього хочуть посилити контроль за фінансуванням політичних партій і обмежити вплив приватного капіталу на них. Крім того, до державних виконавців судових рішень додадуть приватних (нагадаємо, що сьогодні в Україні триває навчання приватних судових виконавців, а відповідний закон був ухвалений ще минулої осені). Нарешті, Кабмін строго регламентував кількість грошей, які потрібно виділяти в майбутньому на оборону і національну безпеку. Ця сума не повинна бути нижче 5% ВВП (115-120 млрд грн).

А ось перепис населення вирішили провести раніше. Згідно з пріоритетним планом, перерахувати українців хотіли 2020 року, проте українські вчені та соціологи запропонували зробити це вже в наступного року. На думку голови Мінсоцполітики Андрія Реви, це дозволить краще планувати бюджетні показники. Гройсман, в свою чергу, пообіцяв окремо обговорити це питання. Нагадаємо, на думку експертів, перепис населення може обійтися в кількасот мільйонів гривень.

Експерти: ризик помилкових цілей

Економіст “CASE-Україна” Володимир Дубровський зазначає, що сьогодні дуже важливий діалог навколо створення служби фінансових розслідувань, яка замінить податкову міліцію.

“Якщо вдасться її створити незалежною, це поліпшить інвестиційну привабливість і теоретично дозволить досягти намічених Кабміном цілей, – говорить він. – А ось курс на поліпшення позицій України в рейтингу легкості ведення бізнесу – помилкова мета. Ми за останній час вже піднялися з 130-е на 80-те місце. І що, хіба наші бізнесмени задоволені легкістю ведення бізнесу? Тож це суто демонстративний індикатор, що не відображає реальних проблем”. Експерт зазначає, що насамперед в країні потрібно знизити вартість ведення бізнесу і поміняти правила оподаткування. У свою чергу, економічний аналітик Олександр Охріменко вважає, що прописані в планах норми цілком реально втілити в життя, головне – не обмежуватися одними деклараціями. “Планів можна скласти хоч греблю гати, але питання – в їх реалізації. Більшість із заявлених на вчорашньому засіданні пунктів були прописані і в плані пріоритетів Кабміну на 2016 рік. Це податкова реформа, земельна реформа, створення служби фінансових розслідувань, підвищення пенсій. Але поки що з цього зроблено мало”, – резюмує він.

http://ukr.segodnya.ua