Прогулянка по вулицях Козловського і Дарвіна в Києві: пам’ятник легендарному оперному співакові без букв і будинок, схожий на підводний човен

9 Квітня 2017 10:40

Одним з найбільш тихих місць в центрі міста по праву можна назвати провулок Івана Козловського. Він виник на початку ХХ століття і називався Новолевашовський провулок, правда, вже в середині ХХ століття його перейменували на проїзд Дзержинського, але через кілька десятиліть ще трохи підкоригували, замінивши “проїзд” на “провулок”. Сучасну назву він отримав лише в 2000 році і був названий на честь українського оперного співака Івана Козловського. До речі, в затишному сквері йому поставили величезний пам’ятник (правда, з нього відлетіло кілька букв з імені та прізвища співака).

rsn_8852_9398998

Варто звернути увагу на нещодавно відреставрований особняк під №4 з величезним градусником на фасаді. Він був побудований в 10-х роках ХХ століття і використовувався як прибутковий будинок.

rsn_8861_9398999__

Огорожа з каменів і пам’ятник пожежним

В кінці провулка довжиною лише 410 метрів можна побачити пам’ятник “Пожежним, які перемогли вогонь в Чорнобилі”. На ньому зображений сидячий молодий хлопець в спецодязі, втомлений після бою з вогнем.

rsn_8873_9399000

Монумент знаходиться поруч з однією з пожежних частин столиці. Пройшовши ще кілька метрів, біля старовинного будинку на Круглоуніверситетській, 16, є сходи, по яких можна спуститися на вулицю Дарвіна.

rsn_8884_9399001_01

Вона названа на честь англійського вченого Чарльза Дарвіна (1809-1882), який прославився завдяки своїй теорії еволюції видів, яку обговорюють і критикують досі. Коли ви потрапляєте на цю вулицю, відразу ж впадає в очі сіра будівля (вул. Дарвіна, 2) з колонами і величезними пілястрами, в якому прописався Палац дітей та юнацтва. Варто звернути увагу і на незвичайну огорожу біля будинку під №3-а на Крутому узвозі. Вона викладена з величезних гладких каменів, які стримує звичайна сітка. У самому будинку зараз знаходиться одна з приватних офтальмологічних клінік.

2_48

Печатки з рослинами і птахами на фасаді

На фасаді 6-поверхової будівлі на вулиці Дарвіна, 6, можна побачити велику табличку, де сказано, що це пам’ятка історії – будинок академії архітектури УРСР 1954-1955 рр. Зараз це житловий будинок.

rsn_8918_9399003

Приміщення на першому поверсі облюбували столичні підприємці, але щоб не псувати культурну спадщину, вхід до себе вони зробили з двору. Також варто звернути увагу на декоративну прикрасу фасаду будинку. Там можна відшукати вишукану ліпнину, де проглядаються листя і квіти рослин. Сусідня будівля на вулиці Дарвіна, 8, хоча і не є пам’яткою культурної спадщини, але все ж має свою родзинку. На першому поверсі обладнано приміщення під магазини, і над їхніми вікнами видніються незвичайні декоративні прикраси, схожі на гігантські печатки. На них зображені різні рослини, а також птиці.

Будинок “підводний човен” і поділ арками

Є на вулиці Дарвіна ще кілька об’єктів культурної спадщини. Наприклад, довгий будинок під №5 за своє об’ємне планування вважається одним з кращих споруд в стилі пізнього конструктивізму в столиці. Варто звернути увагу на останній поверх – невелика будова нагадує верхню частину підводного човна.

rsn_8912_9399002

До речі, в будинку проживають досить впливові особистості: політологи, письменники і аналітики … Там часто орендують житло дипломати різних країн. Знаковим є і 5-поверховий будинок навпроти (вул. Дарвіна, 10), який був споруджений в 1930-х роках. Він виділяється не тільки завдяки незвичайному кольору – блідо-рожевий з елементами сірого, але і незвичайним візуальним розподілом на кілька секцій, які красиво розділені арками. Зараз в одному з приміщень пам’ятки архітектури обладнана музична школа.

Намолене місце і храм Святителя Михайла

В кінці вулиці Дарвіна потрібно перейти Шовковичну вулицю, щоб потрапити на територію Олександрівської лікарні. Там знаходиться храм Святителя Михайла, який відбудували кілька років тому.

rsn_8986_9399006

Він має сумну історію, оскільки більшовики зруйнували його в 1930 році, залишився тільки фундамент храму і невеликий старий будинок, в якому тимчасово відкрили церкву в 90-х роках. Тут навіть виганяли бісів … Тепер в новому храмі можна помолитися чудотворним іконам: Богоматері та святого Пантелеймона, покровителя хворих і лікарів. Варто звернути увагу і на фасад святині – там зображені великі, але незвичайні лики святих. А на старому будинку біля храму можна помилуватися картиною з Таємною вечерею. Тут завжди дуже багато паломників. Неподалік знаходиться обеліск на честь медиків, які загинули під час Другої світової війни.

Фото: Олександр Яремчук

http://kiev-ukr.segodnya.ua