Сім правил для здоров’я мозку

8 Квітня 2017 16:12

© lcrespi/Depositphotos

© lcrespi/Depositphotos

Сертифікований лікар-натуропат, клінічний дієтолог Мішель Шоффро розповіла, як поліпшити роботу мозку.

«Мозок – як м’язи. Коли ми його використовуємо, то почуваємся добре», – сказав одного разу американський учений Карл Саган. І він має рацію: щоб мозок працював, потрібно мислити, включати логіку і приходити до зважених рішень, пише Care2.

На думку Мішель Шоффро, крім різних форм розумового процесу, для зміцнення здоров’я мозку потрібно бути фізично активним і переглянути свій раціон. У першу чергу, експерт наголошує на таких семи принципах хорошої мозкової діяльності.

1. Скоротіть споживання червоного м’яса і молочних продуктів. Насичені жири, які містяться у м’ясних і молочних продуктах, можуть стимулювати вироблення холестерину і бета-амілоїдних бляшок, які провокують ослаблення пам’яті й розвиток хвороби Альцгеймера.


© pressmaster/Depositphotos

© pressmaster/Depositphotos

2. Зверніть увагу на медикаменти, якими лікуєтеся. У дослідженні, опублікованому в медичному журналі JAMA Neurology, вчені виявили, що препарати, що містять антихолінергічні засоби, підвищують ризик розвитку деменції, дисфункції і усихання мозку.

Антихолінергічні засоби – це велика група лікарських препаратів, що використовуються при лікуванні гіпертонії, хвороб серця, захворювань легенів, безсоння та деяких інших недуг. До таких препаратів належать, наприклад, паксил, бенадріл, димедрол, бромфенірамін та інші.

3. Додайте до раціону продукти з корисними для мозку поживними речовинами. Для кращої роботи мозку організму потрібна достатня кількість амінокислот з білкової їжі, складні вуглеводи для енергії та здорові жири, такі як Омега-3. Мішель Шоффро рекомендує додати до раціону насіння чіа, льону, соняшнику, авокадо, кокос, цільнозернові та бобові продукти, горіхи.


© olhaafanasieva/Depositphotos

© olhaafanasieva/Depositphotos

4. Харчуйтеся регулярно. Щоб функціонувати належним чином, мозок потребує постійні поставки «пального» і стабільного рівня цукру в крові. Найкращий спосіб виконати ці умови – регулярно, кожні дві-три години, перекушувати чим-небудь, що містить білок чи клітковину.

5. Приділяйте час фізичній активності. П’ять днів на тиждень викроюйте по 30 хвилин для тренувань. Для хорошого функціонування мозок повинен збагачуватися киснем. Кровопостачання мозку забезпечують регулярні фізичні вправи.

Ви можете влаштовувати тривалі піші прогулянки, кататися на лижах, танцювати або обрати будь-який підходящий для вас вид навантажень.


© Xalanx/Depositphotos

© Xalanx/Depositphotos

6. Відмовтеся від їжі, що містить трансжири. Трансжири – це хімічно модифіковані жири, які входять до складу маргарину і багатьох оброблених і готових продуктів. Для організму вони небезпечні і токсичні, підвищують ризик інсульту й ушкоджують мембрани життєво важливих клітинних структур, в тому числі і клітин головного мозку.

Трансжири містяться в маргарині, магазинному майонезі, фаст-фуді, м’ясних та інших напівфабрикатах, порошкоподібних супах, чіпсах, пампушках, багатьох цукерках і покупній випічці.

7. Скоротіть споживання цукру. Цукор провокує розвиток безлічі проблем зі здоров’ям. Велика кількість цукру в організмі підвищує ймовірність розвитку запалень, які можуть призводити до захворювань головного мозку. Спробуйте замінити цукрові солодощі на свіжі фрукти, сухофрукти або мед.

Джерело:  nv.ua