Цей спосіб приготування їжі – найздоровіший

6 Квітня 2017 15:43

Продукти, приготованi на парi, зберiгають бiльше вiтамiнiв та мiкроелементiв, нiж варенi

Лiкарi часто рекомендують людям з рiзноманiтними хворобами травного тракту, а то й просто для очищення органiзму чи схуднення, скористатися перевагами парової кухнi. Така дiєта допоможе покращити самопочуття при виразках, гастритах, панкреатитах, холециститах, а також при захворюваннях печiнки, яка “звiльняється” вiд завдання нейтралiзувати канцерогени, що утворюються у продуктах пiд час, скажiмо, смаження.

— Справдi, це дуже м’яка, щадна дiєта, яка розвантажує органiзм, полегшує та покращує процес травлення, — пiдтверджує Надiя Матчук, лiкар-дiєтолог. — Та навiть для здорової людини парова кухня не буде зайвою. Вона номалiзує обмiн речовин, насичує органiзм вiтамiнами та мiкроелементами, має загальнозмiцнювальну дiю.

— У чому ж секрет?

— Продукти, приготованi на парi, зберагiють набагато бiльше вiтамiнiв та мiкроелементiв, нiж варенi чи тушкованi. Адже пiд час варiння бiльша частина вiтамiнiв виварюється, переходячи у воду. А пiд час приготування на парi вiтамiни зберiгаються в натуральному виглядi та повнiстю засвоюються органiзмом.

Сучаснi пароварки дозволяють готувати на парi кiлька рiзновидiв продуктiв. На рiзних “поверхах” одночасно паряться м’ясо, риба, паровi котлети чи тефтелi, овочi. Є навiть спецiальнi контейнери для круп — гречку та рис можна запросто готувати на парi.

— Як довго можна харчуватися паровими продуктами?

— Скiльки завгодно. Парова дiєта не має обмежень нi у часi, нi у вiцi — вона буде корисною абсолютно всiм. Iнша справа — у смакових уподобаннях. Все-таки, паровi страви є прiсними, а тому багатьом не до вподоби. В таким випадках можна приправляти їх. Але бажано не використовувати штучнi приправи з пакетикiв — вони мiстять багато консервантiв, пiдсилювачiв смаку тощо. Найкраще — сушена чи свiжа зелень. Скажiмо, крiп надає стравi солонуватого смаку, а петрушка чи селера — навпаки, солодкуватого. Дуже гарним додатком буде сушений базилiк, iмбир, м’ята. Словом, навiть у паровiй кухнi можна експериментувати.

http://dobryjlikar.com/article/201704/3018-sposib-prygotuvannya-yizhi-nayzdorovishyy