Українська корупція залишила слід у 41 країні світу (інфографіка)

21 Квітня 2017 09:29

Українська корупція залишила слід у 41 країні світу (інфографіка)

Іноземні банки та компанії причетні до завдання більш як третини усіх збитків від злочинів, які розслідує Національне антикорупційне бюро України. Наразі детективи НАБУ встановили комерційні структури зі щонайменше 10 країн світу, за участі яких із України було виведено понад 2,27 млрд грн, 428 млн дол. США, 4,3 млн євро та 825 тис. фунтів стерлінгів.

Найчастіше кінцевими бенефіціарами закордонних компаній-учасників корупційних схем є громадяни України. А самі компанії зазвичай виконують роль посередника, який за сприяння топ-менеджменту держпідприємства купує його продукцію за цінами нижчими за ринкові або навпаки – поставляє обладнання чи сировину для потреб ДП за завищеними цінами.

При цьому, доходи, одержані злочинним шляхом, виводяться за кордон і використовуються як із метою створення в Україні нових корупційних схем, так і для фінансування приватних потреб їхніх організаторів (купівлю нерухомості, сплату за навчання дітей, медичне обслуговування тощо).

Згідно з даними, отриманими детективами НАБУ з початку здійснення розслідувань (з 4 грудня 2015 року), найчастіше такі компанії-посередники мають «прописку» у Великій Британії та Республіці Кіпр. У цих країнах українських корупціонерів приваблюють низьке оподаткування, спрощена фінансова звітність та високі гарантії конфіденційності. Банківські операції найчастіше здійснюються через фінансові установи у Латвії та Австрії, оскільки місцеві банки працюють швидко та мають жорсткі стандарти дотримання банківської таємниці.

http://www.uapost.us