Відрізнити Моне від Мане. П’ять ресурсів, які допоможуть навчитися розбиратися в класичному мистецтві

18 Квітня 2017 17:35
Рафаель - Афінська школа

© WikiArt.org

Рафаель – Афінська школа

 Класичне мистецтво – це найвищі мистецькі досягнення культури різних народів, створені в різних стилістичних формах.

Класичними вважаються ті твори, які зберегли позачасову естетичну цінність і служать досконалим художнім зразком. Сукупність творів світового класичного мистецтва становить художню спадщину – те надбання людства, яке виступає основою для розвитку сучасних майстрів.

Якщо ви хочете розібратися в особливостях класичного мистецтва глибше, НВ STYLE пропонує подивитися корисні відео-лекції та відвідати пізнавальні сайти, які підкажуть, що таке класичне мистецтво і з чим його їдять.

Art History Time Line

На офіційному YouTube-каналі каліфорнійського коледжу мистецтва і дизайну Отіс розміщений окремий плейлист, де в 27 коротких відео історик-мистецтвознавець та арт-критик Джин Віллетт розповідає про історію та періодизацію класичного мистецтва від наскельного живопису до епохи Романтизму (кінець XVIII століття). П’ятихвилинні ролики містять не тільки розповідь лектора, але також проілюстровані яскравими зображеннями й інформативним текстом.

Академія Хана

Академія Хана (Khan Academy) – це некомерційна освітня організація, створена випускником MIT і Гарварду Салманом Ханом, що надає якісну безкоштовну освіту для всіх охочих. Сайт Академії відкриває доступ до знань в області історії, математики, медицини, хімії, біології і багатьох інших дисциплін.

Звичайно ж, проект надає інформаційні матеріали з історії мистецтва. У розділі Art History можна пройти англомовний курс базових знань за всіма основними періодами історії світового мистецтва. Щоб перевірити, як засвоїлася інформація, на сайті можна проходити тести.


© Khan Academy

© Khan Academy

Smarthistory

На YouTube-каналі некомерційної організації Smarthistory, підтримуваної Академією Хана, публікуються відео про мистецтво та історію культури. Канал співпрацює з досвідченими археологами, мистецтвознавцями і реставраторами, щоб створювати відеоролики про найбільш значні світові твори мистецтва.

Лекції Метрополітен-музею

Для тих, хто бажає заглибитися у вивчення класичного мистецтва більш детально та дізнатися специфіку розвитку мистецтва за кожною окремою віхою часу, існує сайт нью-йоркського Метрополітен-музею.

На цьому ресурсі представлена відкрита інформація про обширну, таку, що охоплює п’ять тисяч років художньої культури, колекцію образотворчого і прикладного мистецтва музею. На YouTube-каналі Метрополітен-музею розміщені пізнавальні відео-лекції від провідних експертів у галузі мистецтва.

Лекції Лондонської національної галереї

На YouTube-каналі Національної галереї можна детально вивчити головних представників різних періодів історії мистецтва і розглянути їх роботи в найдрібніших деталях. Співробітники Лондонської національної галереї організовують так звані Lunchtime Talks, в рамках яких обирають один із музейних експонатів і обговорюють його особливості.