Як підготуватися до іспиту з англійської в домашніх умовах. П’ять порад репетитора

7 Квітня 2017 15:32
Як підготуватися до іспиту з англійської в домашніх умовах. П'ять порад репетитора

sobol.kz

Навіть якщо часу обмаль, а ситуація з рівнем знань видається катастрофічною, не варто впадати у відчай.

Зовнішнє незалежне оцінювання з іноземної мови — страшний сон українських школярів. Готуватися до ЗНО вчителі радять ще з вересня, але багато хто згадав про таку необхідність тільки навесні. Хороша новина в тому, що учні все ще можуть встигнути підготуватися і отримати високі бали.

Програма ЗНО-2017 з англійської мови включає чотири типи завдань. На першому аркуші будуть тести трьох видів: matching, multiple choice і gap filling. Matching — це завдання на встановлення відповідностей: абітурієнту можуть запропонувати обрати заголовки або узагальнюючі поняття до текстів, запитання до відповідей, відповіді до питань, визначити аргументи або обрати правильні висновки. Другий тип завдань — multiple choice. Це звичні тести, де потрібно буде вибрати один варіант відповіді з декількох. Далі йдуть завдання типу gap filling — заповнення пропусків у тексті. Останнє завдання — open-ended question — винесено на другий аркуш. У цьому році школярі будуть писати есе або лист одному на запропоновану тему. Перший аркуш перевіряє комп’ютер, другий — комісія викладачів.

Крок 1. Визначаємо рівень знань

Більшість матеріалів у інтернеті, присвячених стратегіям підготовки до ЗНО з англійської, пропускають найважливіший етап – визначення стартового рівня. Зазвичай рекомендації розраховані на учнів, які знають мову на рівні Intermediate. Проблема в тому, що не всі українські школярі можуть цим похвалитися. Буває так, що стартовий рівень учня сягає лише рівня Pre-Intermediate, або взагалі обмежується Elementary.

Потрібно визначитися, з чого ви починаєте підготовку. Якщо рівень зовсім низький або учень боїться мови та зовсім губиться перед тестом, варто почати з простих вправ. Хороший приклад — безкоштовний сервіс Duolingo і однойменний додаток для телефону. Сервіс дозволяє «втягнутися» у вивчення мови навіть тим, хто звик вважати себе безнадійним. Так можна вивчити основи і навчитися будувати цілісні фрази. Щоправда, для підготовки до ЗНО я рекомендую не орієнтуватися на мету, яку пропонує сайт, а встановити власну планку. Все ж трьох вправ на день мало.

Крок 2. Збагачуємо словниковий запас

ЗНО складне тим, що не всі необхідні слова є в підручнику. Але це не означає, що для успішного результату потрібно володіти мовою на рівні носія. Важливо максимально освоїти лексику на задані теми, які можна знайти в офіційній програмі ЗНО-2017 з іноземної мови.

Більшість матеріалів у інтернеті, присвячених стратегіям підготовки до ЗНО з англійської, пропускають найважливіший етап – визначення стартового рівняТут простих вправ вже недостатньо. В завданні з розгорнутою відповіддю одним з критеріїв оцінки буде лексичне розмаїття і відповідність стилю заданого формату. Щоб виконати це завдання успішно, потрібно не просто зубрити список слів, а вчити їх у контексті. Читайте статті та блоги англійською, дивіться фільми з субтитрами, замініть серіали записами виступів TED, а кумедні ролики на Youtube —лекціями EngVid.com.

Не бійтеся складних тем і незнайомих слів. Перераховані вправи гарні ще й тим, що розвивають навички роботи з контекстом, а це важливо для успішного тестування. На ЗНО цілком може статися ситуація, коли ви не зрозумієте одне-два слова в завданні. Це нестрашно, якщо ви розумієте всі інші слова та вмієте визначати приблизне значення «білих плям». Контекст допоможе дати правильну відповідь.

Крок 3. Працюємо з граматикою

Граматика англійської мови — болюче питання для багатьох абітурієнтів. Якщо особливих проблем немає, підтягти її можна за допомогою LinguaLeo або іншого подібного сервісу. Головне — отримати приклади, які виходять за рамки підручника. Це дійсно допоможе зрозуміти правила, а не просто зазубрити їх.

А ось тим, хто відчуває прогалини у власних знаннях, я все ж рекомендую звернутися за допомогою до індивідуального викладача. Благо, в 2017 році тьютора можна знайти онлайн, що заощадить учневі час і гроші, витрачені на дорогу в мовну школу.

Можна записатись і на готовий онлайн-курс підготовки до ЗНО. Багато хто вважає, що це дешевше, ніж персональні уроки. Насправді, створити масовий курс, який підійде кожному учневі і забезпечить високий результат на ЗНО, – непросте завдання. Хороший курс, у якому є контроль знань і підтримка куратора, не буде коштувати набагато дешевше. Якщо у вас обмежений бюджет, раджу знайти онлайн-репетитора і обговорити з ним стратегію, яка дозволить заощадити. Викладач може порадити безкоштовні ресурси, вправи і літературу, які потрібні саме вам, а на заняття винести тільки найбільш складні та важливі моменти.

Крок 4. «Звикаємо» до мови

Стратегію підготовки до ЗНО з англійської можна звести до однієї поради: поступово, але наполегливо вводити мову в своє життя, відчувати і звикати до неї. Не намагайтеся зубрити цілі сторінки з словника. В умовах стресу завчені слова і конструкції можуть вилетіти з голови, ніби їх там і не було.

Щоб міцно закріпити новий матеріал в пам’яті, обов’язково відтворюйте його і пов’язуйте з реальними ситуаціями з життя. Вивчили нове слово або розібрали певний час — складіть з ним речення, яке могли б використати, описуючи власне життя. Можна об’єднатися з однокласником і листуватися ВКонтакте або Facebook англійською, можна спілкуватися і особисто. Але якщо партнера для цієї вправи немає, розмова з самим собою теж стане чудовою практикою. Головне — щоб була практика. Краще один раз скласти «життєву» фразу з новим словом, ніж десять разів перечитати його переклад.

Крок 5. Вчимося проходити тести

І, нарешті, потрібно пам’ятати, що ЗНО — це тестування в умовах обмеженого часу. Ліміт часу може стати додатковим стресовим чинником. Щоб не нервувати занадто безпосередньо на іспиті, необхідно потренуватися проходити тести. Для цього можна використати готові посібники і матеріали ЗНО минулих років та засікати час.

Спочатку краще обійтися без обмежень: просто фіксуйте час, витрачений на кожне завдання. Тільки після цього можна встановити жорсткі рамки, запустити таймер і намагатися робити все якомога швидше.

Ще можна проходити тести онлайн. Наприклад, ресурс «Вне Школы» пропонує багато варіантів тестів, розбитих по різним темам. Можна знайти завдання і на інших сайтах.

ЗНО — непростий іспит, і на підготовку до нього краще відвести кілька місяців. Але навіть якщо часу обмаль, а ситуація з рівнем знань видається катастрофічною, не варто зневірятися. Звичайно, ви не вивчите англійську за місяць-другий, але цілком можете підготуватися до тестування та отримати хоча б прохідний бал. Потрібно лише відкинути упередження, ніби у вас немає здібностей до мови, і почати діяти. Все вийде.

Більше блогів тут

http://nv.ua/ukr/style/blogs/jak-pidgotuvatisja-do-ispitu-z-anglijskoji-v-domashnih-umovah-p-jat-porad-repetitora-921157.html