Яким повинен бути великодній стіл? Готуємося до Великодня

15 Квітня 2017 10:06

Приготування страв до святкового великоднього столу  – надзвичайно важлива і відповідальна справа. Адже саме перед Пасхою значна частина християн дотримуються сорокаденного посту, тому в день свята прийнято щедро накривати стіл.

Сервірування пасхального столу

Прикрашаючи пасхальний стіл, завжди хочеться створити святкову атмосферу пасхального дня. Така посилена увага сервіровці приділяється зовсім не випадково, оскільки вона допомагає створити під час застілля особливий пасхальний настрій. Великдень – це весняне свято, а значить і сервірування повинно бути по-весняному легким, свіжим і яскравим.

Великодній стіл прийнято накривати світлої скатертиною, в ідеалі — білою.

Ідеї для сервірування пасхального столу

Сервірування пасхального столу можна зробити в світлих тонах – білому, жовтому, салатовому, бузковому і блакитному.

  • Пасхальний стіл можна прикрасити яйцями, кроликами, птахами, гніздами, зеленню, квітами та різними елементами теми природи, пробудження, відродження і весни.
  • На великодній стіл можна поставити красиві свічки і постелити красиву світлу скатертину натуральних кольорів.
  • Якщо відома точна кількість гостей, то можна покласти кожному в тарілку  по фарбованому яйцю, решту яєць – в самодільне гніздечко або плетений кошик. Це стане символом спокою та безпеки.
  • В центр пасхального столу також можна поставити горщик з крокусами або букет свіжих квітів (нарцисів, пролісків, тюльпанів і т.д.). Квіти будуть радувати око і наповнювати кімнату весняним легким ароматом.
  • Можна також спорудити букет з гілочок верби, який прикрасити паперовими або тканинними фігурками і різнокольоровими яйцями. Такий букет можна оживити весняними квітами, наприклад, прикрасити його конваліями.

Пасхальне меню

Великодній стіл покликаний підкреслювати велич цього свята. Раніше в заможних сім’ях було прийнято ставити на стіл цілих сорок різних страв — як нагадування про сорок днів Великого посту, що передує Великодню. Звичайно, зовсім не обов’язково так викручуватись, головне — подбати про те, щоб на святковому столі були присутні обов’язкові страви.

Головні великодні страви – це фарбовані яйця, паска і сирна паска. У кожного з цих страв є своя символіка. Крім цього, до великоднього столу печуть ромові баби і медові пряники у вигляді тварин, готують різноманітні страви з м’яса. А от рибу на великодній стіл подавати не прийнято, хоча ніяких заборон з цього приводу не існує.

Гарячі страви на Великдень зазвичай не готують, щоб не змушувати господиню бігати від святкового столу до плити і назад, а дати їй можливість спокійно відсвяткувати разом з усіма.

Великодній стіл неодмінно повинен бути красивим, рясним і смачним.

 

Великдень – це свято, яке прийнято відзначати в колі сім’ї. Бажаємо, щоб цього року ваш стіл вгинався від найрізноманітніших страв, а у  родині завжди  був мир, затишок, рясних вам Божих благословінь!