10 довгих романів, які варті вашого часу

12 Травня 2017 09:34

Від класики до сучасності. 10 довгих романів, які варті вашого часу

© condesign/Pixabay

Найпоширеніший вид епічної літератури, який розповідає історії про людське життя з її хвилюючими пристрастями і соціальними протиріччями, займає важливе міце у світовій літературі.

У творчості багатьох класиків і сучасних авторів є завжди актуальні твори, які буквально переносять читача в художній світ, прихований на сотнях сторінок, викликаючи бурю емоцій, переживань і глибоких думок.

Хитромудрий ідальго Дон Кіхот Ламанчський, Мігель де Сервантес Визнаний шедевр іспанської та світової літератури розповідає історію бідного ідальго, який, начитавшись рицарських романів, вирішує боротися за справедливість у світі і відправляється в подорож.

Він часто виглядає комічно, але за цієї комічністю ховається благородство і величезна любов до людей.

Холодний будинок, Чарльз Діккенс

Цей глибокий роман дає зріз усіх прошарків британського суспільства вікторіанської епохи, від вищої аристократії до світу міських підворіть.

Великий майстер інтриги, Діккенс наситив драму таємницями і заплутаними сюжетними ходами.

 Війна і мир, Лев Толстой

Один з найвидатніших творів світової літератури вражає своєю масштабністю, психологічною глибиною і високим історизмом.

Ця книга з розряду вічних – в ній розкриті основні складові людського буття: життя і смерть, любов і зрада, подвиг і легкодухість, війна і мир.

Брати Карамазови, Федір ДостоєвськийОстанній роман Достоєвського вважають вершиною творчості письменника. У сюжеті роману розгортається сімейна драма, в яку вплітаються складні психологічні перипетії, филосовские роздуми про безсмертя душі і любовні історії.

Мідлмарч, Джордж ЕліотРоман англійської письменниці Джордж Еліот присвячений життю англійської провінції 1830-х років. Автор з великою тонкістю і глибиною зображує конфлікт між благородними, цілеспрямованими людьми передових поглядів і тупим святенницьким суспільством користолюбців і міщан.

Володар Кілець, Дж. Р. Р. ТолкінРоман є однією з найвідоміших і найпопулярніших книг XX століття в жанрі фентезі.

У Середзем’ї розгорається битва Світла і Темряви, результат якої, по волі провидіння, залежить від найменьших жителів – Хоббітів, яким випала важка задача по знищенню Перстня Влади.

Життя і доля, Василь ГроссманРоман був написаний у 1960 році, відкинутий радянською печатю та вилучений органами КДБ. Дивом збережений екземпляр був вперше опублікований в Швейцарії у 1980, а потім і в Росії в 1988 році.

Письменник у цьому творі піднімається на рівень високих узагальнень і розглядає Сталінградську драму з точки зору універсальних і всеосяжних категорій людського буття.

Протистояння, Стівен КінгРоман, написаний у жанрі постапокаліпсису з елементами фантастики і жахів, оповідає про пандемію супергрипу, який вбиває практично все населення світу.

Ті, хто вижили, об’єдналися в групи та встановлюють новий суспільний лад і вступають у протистояння один з одним.

Собор Паризької Богоматері, Віктор ГюгоЗнаменитий роман Віктора Гюго надає захоплюючий екскурс в минуле Парижа.

Це – епос французького народу, втілений в образі Собору Паризької Богоматері, який став не лише свідком, але мовчазним учасником трагічної історії кохання.

Шантарам, Грегорі РобертсЦей роман є сповіддю людини, яка зумла вибратися з безодні і вціліти. Позбавлений після розлучення з дружиною батьківських прав, герой роману пристрастився до наркотиків, скоїв ряд пограбувань і був засуджений австралійським судом до дев’ятнадцяти років ув’язнення.

Втікши на другий рік з в’язниці строгого режиму, він дістався до Бомбея, де був фальшивомонетником і контрабандистом, що торгував зброєю і брав участь у розбірках індійської мафії, а також знайшов своє справжнє кохання, щоб знову втратити його.

Джерело:  nv.ua