16 травня: це цікаво знати

16 Травня 2017 08:00

1332697103

Небо над Києвом синє
Бачить каштанів цвітіння.
Небо поблискує світлом- 
Місто моє зігріва.
Юрій Титов

16 травня за григоріанським календарем 136 день року. До кінця року залишається 229  днів.

У народі 16-того травня колись казали, що «з Тимофія є вже всім велика надія» – надія на тепло та гарний врожай. А також підмічали, якщо цього дня сонячно й тепло, то така погода буде і в кінці місяця.

За церковним календарем, 16-го травня вшановують мучеників Тимофія і Мавра, преподобного Феодосія, преподобного Петра Чудотворця.

Іменинниками 16 травня є:
Мавра, Тимофій, Петро, Феодосій.

16 травня народились:
1817 — Микола Костомаров, український історик, поет-романтик, мислитель, громадський діяч. Автор «Книги буття українського народу».
«Бо не хотіла Україна іти услід язиков, а держалась закону божого, і всякий чужестранець, заїхавши в Україну, дивувався, що ні в одній стороні на світі так щиро не молються богу, ніде муж не любив так своей жони, а діти своїх родителей». (Микола Костомаров)

Події 16 травня:
2004 — українська співачка Руслана Лижичко здобуває перемогу в музичному конкурсі «Євробачення» 2004, здобувши переможних 280 балів на підставі телеопитування, яке проводилось в 36 країнах.
2008 — Україна стала 152-м членом Світової організації торгівлі.

Чи знаєте ви, що:
Історія кохання Костомарова вразила уяву не одного письменника і покладена в основу романів Д. Мордовця «Професор Ратмиров» і В. Домонтовича (В. Петрова) «Аліна і Костомаров»

Аліна Крагельська народилася в польській родині і була не тільки надзвичайно вродливою, але й талановитою. Вперше Костомаров побачив її у випускному класі приватного зразкового пансіону, де він викладав історію, але дати волю почуттям не міг: він — учитель, вона — учениця.

Вдруге доля звела їх під час відпочинку у 1846 році в Одесі. На той час Микола Іванович був уже професором Київського університету. Під час зустрічі вони вирішили, повернувшись до Києва, одружитися. Однак за день до весілля 29 березня 1847 року його заарештували як члена Кирило-Мефодіївського братства і відправили у заслання. Аліна була готова розділити долю коханого, проте Костомаров не хотів ускладнювати її життя. Крім того, як глибоко релігійна людина, не хотів брати шлюб без благословення Аліниних батьків, які були категорично проти, щоб донька вийшла заміж за арештанта.

Втретє Костомаров зустрівся з коханою аж через 26 років після смерті її чоловіка. Він продовжував кохати Аліну, проте на взаємність не розраховував. Але під час їхньої зустрічі з’ясувалося, що це не так. Її кохання також витримало випробування часом. У травні 1875 року Микола Костомаров обвінчався з Аліною — або, точніше, Галиною, як він почав називати свою дружину. Вони щасливо прожили десять років. 19 квітня 1885 Микола Іванович Костомаров помер. А їхні стосунки підтвердили істину, яка нерідко піддається сумніву: є таки одна любов на все життя.

Ще цікавий факт. Микола Костомаров народився кріпаком. Матір його, Тетяну Петрівну Мельник, кріпачку, покохав місцевий поміщик, дворянин Іван Петрович Костомаров. Лише згодом він одружився на ній, проте, син його, Микола, ще довго юридично залишався у кріпацькому стані.

 «Рідна країна»