17 сучасних скульптур, які вражають у саме серце

1 Травня 2017 14:23

Подорожуючи по інших країнах, неможливо не звернути увагу на роботи талановитих скульпторів, які створюють з шматка каменю і металу справжній витвір мистецтва. У цій підбірці ми вирішили розповісти вам про кращі шедеври людської фантазії, які прикрасили вулиці міст по всій земній кулі.

Сила природи, Катар

imgur

Так називається серія скульптур італійського художника Лоренцо Куін (Lorenzo Quinn), в яких зображена жінка, що утримує земну кулю шматком тканини. Скульптури встановлені в багатьох містах по всьому світу — в Англії, Сполучених Штатах Америки, в Монако і Сінгапурі.

Поет Міхай Емінеску, Румунія

© Dan Dima

Ім’я Міхая Емінеску сьогодні вважається святим для кожного румуна або молдаванина. В честь нього і встановлена ця скульптура, яка стає ще прекраснішою  на заході сонця.

Мустанги Лас-Колинаса, США

© Tom

Розмір бронзових мустангів в півтора рази більше натуральної величини. Основна ідея скульптури — передати рушійну силу, ініціативу і розкутий дух, які були притаманні Техасу в період його освоєння.

Розширення, США

© Anastasia Tank

Це дивовижна композиція зараз вважається одним з найвизначніших шедеврів сучасного мистецтва. Скульптор Пейдж Бредлі каже, що «Розширення» стало підсумком її роздумів про критичне ставлення публіки до скульптур, що зображують людини.

Перехід 1977-2005, Польща

© Anonymous Panda

У самому центрі польського Вроцлава на перехресті вулиць Маршала Пілсудського і Швідніцка семеро бронзових людей йдуть під землю… А на іншій стороні – з’являються знову… Це не підземний перехід. Це – приголомшлива інсталяція скульптора Єжи Калини, яка називається «Перехід 1977-2005» (пол. Przejście 1977-2005). Але більше відома ця похмура і красива композиція як «Пам’ятник жертвам воєнного стану».

Гіпопотам, Тайвань

© linadavidaviciute

Скульптура гіпопотамів в Тайбейському зоопарку служить символом того, як важливо берегти диких тварин.

Черевики на березі Дунаю, Угорщина

© Lydia Melnova

Пам’ятник розстріляним євреям Угорщини. Він був встановлений в 2005 році.

Свобода, США

© “Julija K.

Міська скульптура Зеноса Фрудакиса зображує одну людину, яка крок за кроком відокремлюється від сірої маси осіб, звільняючись від стереотипів та страxів.

 Xлопчики, що купаються Сингапур

© linadavidaviciute

Скульптура є частиною серії пам’яток «People of the River», на яких зображений образ життя першиx  жителів, які оселялися вздовж річки.

Меморіал пам’яті євреїв, Краків

© Lydia Melnova

Стільці нагадують, що в період виселення євреїв у гетто, на вулицю виносилися всі меблі з осель, щоб ніхто в домі не міг  сховати немовлят.

Скульптура лосося, США

© Ava Hirschsohn

Скульптура лосося в Портленді пробила наскрізь одну з міських будівель.

Леви, Великобританія

© Anonymos Panda

Чорні леви, створені професійним скульптором Кендрой Хейст, охороняють лондонський Тауер від непрошених гостей.

Скульптура павучихи Маман, Токіо

© .jpe

9-метрова скульптура, зроблена з бронзи, нержавіючої сталі та мармуру, з’явилася в 2007 році. «Цей павук — посвята  моїй матері, яка була для мене найкращим другом, — каже скульптор Луїза Буржуа. — Подібно павуку, вона була ткалею».

Гігантські коні Келпі, Шотландія

© Kit Downey

Будівництво тривало 7 років. Скульптури досягають висоти 30 метрів і знаменують собою спадкоємність шотландської промисловості й економіки від коней-ваговозів, що тягнули  вагони, плуги та баржі.

Дорога свободи, Вільнюс

© Busy_Panda

«Дорога свободи» — це скульптура, присвячена двадцятиріччю відновлення Литовської держави і запрошує всіх жителів країни продовжити шлях свободи і єдності.

Телефонні будки, Великобританія

© Aurimas Steponavicius

Скульптура створена зі списаних червоних телефонних будок класичної моделі К6. Вона є символом епохи, яка, на жаль, відходить у минуле, бо автомати замінюються мобільними телефонами.

Емігранти, Ірландія

© Anonymous Panda

Великий голод в Ірландії залишив великий слід в історії країни. За ті кілька років голоду вона втратила 20-25 % свого населення. Жертвам цього жаху і присвячений пам’ятник у центрі Дубліна.

Закохані дракони, Болгарія

© Ilko Kacharov

Як заявляє автор пам’ятника скульптор Д. Лазаров, казкових персонажів він створив, щоб порадувати малюків — зовсім поруч знаходиться басейн, де тренуються діти.

Джерело: dobri-porady.pp.ua