8 травня: це цікаво знати

8 Травня 2017 08:00

7

«Живі борються… А живі лише ті, чиї серця віддані піднесеній мрії».
Віктор Гюго

Перший з двох днів пам’яті і примирення, присвячений жертвам Другої світової війни. День пам’яті та примирення в Україні

У народі 8 травня, у день Марка, спостерігали за погодою і казали: «У день Марка небо ярке – на вулиці парко, а бабі в хаті жарко». Також підмічали, якщо не зацвіли яблуні – на неврожай. Якщо співочі птахи прилітають зграями — на тепле літо. Якщо у цей день спостерігалась райдуга висока і крута — до хорошої погоди, якщо ж вона була низькою і пологою — до негоди.

За церковним календарем 8 травня вшановують Апостола і Євангеліста Марка, преподобного Сильвестра Обнорського.

Іменинниками 8 травня є:
Марко, Сильвестр, Ярослав, Хома, Віктор, Станіслав.

8 травня народились:
1834 — Василь Вовк-Карачевський, український громадсько-культурний діяч, публіцист, перекладач, Автор публіцистичних статей, історичних досліджень («Канів і його коротка історія»), перекладів праць М. Костомарова, М. Дашкевича, В. Антоновича.

Події 8 травня:
1709 — російське військо зруйнувало Запорізьку Січ у відповідь на перехід запорожців на бік гетьмана Мазепи.
1900 — Андрій Шептицький був призначений митрополитом Львівським.
1945 — Друга світова війна: у передмісті Берліна Карлхорсті, зайнятому радянськими військами, представники німецького головнокомандування на чолі з генералом Кейтелем підписали акт про беззастережну капітуляцію збройних сил Німеччини; цей договір за дорученням Радянського уряду підписав маршал Радянського Союзу Георгій Жуков, а також представники США, Великобританії Франції.
1967 — у Києві урочисто відкрили монумент місту-герою Києву.

8 травня відзначають:

  • Міжнародний день Червоного Хреста і Червоного півмісяця
  • Дні пам’яті та примирення, присвячені пам’яті жертв Другої світової війни
  • День пам’яті та примирення в Україні

Це цікаво:
Українська міфологія. Велика Богиня, Ма, Оберега – найдавніша Богиня добра і захисту людини від зла. Її зображували у вигляді жінки з піднятими руками. Глиняні або мідні Берегині носили на грудях, аби уберегтися від усього лихого. Наші предки вірили, що Оберега захищає дім і увесь рід, особливо малих дітей від хвороб та лютого звіра. І до сьогодні оберегами ми називаємо предмети, які оберігають оселю від негараздів, а берегинями — матерів та рідну домівку.

 «Рідна країна»