Без віз не означає без правил: слід ознайомитися з вимогами до Шенгенської зони

23 Травня 2017 11:42
Головні чотири правила безвізового режиму з ЄС

Уже з 11 червня між Україною та Європейським союзом набуде чинності безвізовий режим.  Але без віз не означає без правил, тому до того як вирушати у подорож, потрібно ознайомитися з вимогами до Шенгенської зони. Ми виокремили чотири головні правила безвізового режиму з ЄС.  Усі ж питання, які у вас можуть виникнути щодо безвізу, можна знайти на сайті “Відкрий Європу”.

Мати біометричний паспорт

Біометричний паспорт для виїзду за кордон – головна умова безвізового перетину кордону з країнами Європи. Основна відмінність біометричного паспорта від документа старого зразка – наявність електронного чіпа, де записані оцифрована фотографія, відбитки пальців та підпис власника паспорта в електронній формі.

Важливо! Біометричний закордонний паспорт, з яким мандрівник в’їжджає до ЄС, повинен бути дійсний не менше 3 місяців після запланованого повернення додому.

Отримати біометричний закордонний паспорт можна в будь-якому з підрозділів Державної міграційної служби України, в Центрах обслуговування громадян «Паспортний сервіс», у деяких Центрах надання адміністративних послуг як в Києві, так і в регіонах, а також у київському документ-сервісі «Готово».

Детальну інформацію про правила оформлення біометричних закордонних паспортів та інформацію, яку вони містять, можна отримати на офіційному сайті Державної міграційної служби України. На ньому ж можна знайти список необхідних документів і вартість оформлення паспорта.

Перебувати  на території ЄС не більше 90 днів

З 18 жовтня 2013 року для громадян третіх країн, які приїжджають до країн Шенгенської зони для короткострокового перебування, діє правило 90/180, тобто у мандрівника є можливість перебувати у Шенгенській зоні не більше 90 днів протягом будь-якого 180-денного періоду.

Бути здатним обгрунтувати мету візиту при перетині кордону

Перетин іноземцями кордону з європейськими країнами регламентує Шенгенський прикордонний кодекс. Прикордонна перевірка заснована на правилах, прописаних у цьому документі, і зводиться до головної мети – переконатися, що подорожуючий не планує порушувати європейські міграційні правила.

Прикордонник має право перевірити виконання п’яти вимог, причому ці вимоги не залежать від наявності візи, вони діють рівною мірою для мандрівників, які перетинають кордон у межах як візового, так і безвізового режиму. Умови в’їзду до ЄС наступні:

1) наявність документа для перетину кордону (наприклад, закордонного паспорту);

2) переконливе обґрунтування мети та умов перебування у країнах Європи;

3) наявність достатніх фінансових коштів для перебування в ЄС та для повернення додому;

4) відсутність мандрівника у переліку осіб, яким заборонений в’їзд до ЄС;

5) відсутність з боку мандрівника загрози для громадського порядку, безпеки, громадського здоров’я та міжнародних відносин.

Детальніше про документи, які можуть попросити при перетині кордону читайте тут

Під час безвізової подорожі не влаштовуватися на роботу, навіть короткочасну

Для роботи у країнах Євросоюзу вам необхідно оформити національну робочу візу або посвідку на проживання навіть у тому випадку, якщо йдеться про сезонну роботу терміном менше трьох місяців.

Також одним із пунктів, як “відкриють двері” у Європу є стан гаманця. Сайт travel.europewb.org.ua підготував  інформацією про вимоги окремих країн до мінімальної суми коштів, які потрібно мати з собою під час перетину кордону, а також документів, які можуть слугувати підтвердженням наявності засобів для існування.

https://vechirniykiev.com.ua