Через заморозки в травні загинуло 50-100% врожаю слив, персиків і абрикосів

17 Травня 2017 12:32

Через заморозки в травні загинуло 50-100% врожаю слив, персиків і абрикосів. Під загрозою картопля. Експерти: ціни зростуть мінімум на 30%, на імпорт надії мало – Європу теж попсувала негода

Варення стане в нинішньому році для українців розкішшю – квітневі заморозки знищили майже повністю цвіт на абрикосових деревах, журяться садівники по всій країні. А травневі холоди, які несподівано вдарили після свят, серйозно пошкодили зав’язь на вишнях, персиках, сливах, що, на думку експертів агроринку, позначиться як на врожаї, так і на цінах. За попередніми прогнозами, ціни можуть бути вищими за торішні на 20-30%. На щастя, не дуже постраждали ягоди, перш за все полуниця, хоча вона теж буде дорожче.

ЗБИТКИ. За даними фахівців агросайту SuperAgronom.com, від холоду загинуло 60-100% врожаю абрикосів в більшості регіонів, крім Крайньої Півдня і Приморської зони. Найбільше постраждали Черкаська та Кіровоградська області, тут на гілках дерев залишилося 10-15% зав’язі. Схожа ситуація на Дніпропетровщині, півночі Одеської та Миколаївської областей. “На Черкащині 11 травня нічні заморозки на ґрунті склали -1-6 °С і тривали близько 7 годин, таке трапилося вперше за більш ніж 100 років спостережень. Морози могли повністю знищити врожай всіх плодових, ягідників, ранніх овочів, для яких критична температура – 1-3 °С”, – повідомив нам начальник Черкаського гідрометцентру Віталій Постригань. Погано буде і з яблуками: на Львівщині та Рівненщині, де багато садових господарств, через холоди і дощі яблуні навіть не цвіли – зав’язь згнила. Виробники з Вінницької області говорять про загибель 30% кущів полуниці. “Втрати врожаю ранніх ягід в західних областях України, де були найбільш сильні заморозки, досягають 90%, а врожаю фруктів – до 50%”, – повідомляють експерти Українського клубу аграрного бізнесу. Голова Асоціації “Укрсадпром” Дмитро Крошка сказав нам, що більш детально оцінити наслідки заморозків можна буде тільки через місяць.

НАСЛІДКИ. Головний наслідок шкоди, завданої стихією, – значне зростання цін на фрукти, вважають експерти. “Ціни однозначно будуть більшими, ніж в минулому році, але наскільки, сказати складно, поки не підраховані втрати врожаю, – роз’яснив Крошка. – Не варто сподіватися і на імпортні поставки фруктів з Європи, бо там теж попрацювала стихія: були і заморозки, і повені “А ось директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, з одного боку, визнає, що урожай як ягід, так і кісточкових виявиться набагато меншим, ніж рік тому, з іншого, – вважає, що ситуація не настільки критична, як кажуть аграрії.” За нашими даними, немає такого, щоб всюди “все пропало”, але аграрії мають комерційний інтерес драматизувати наслідки негоди – для обґрунтування більш високих цін на фрукти, – вважає Дорошенко. – Ціни можуть виявитися вище торішніх приблизно на 30%. Наприклад, рання полуниця із Закарпаття, яка не постраждала від травневих заморозків, 1 травня коштувала 80 грн/кг (рік тому було стільки ж. – авт.), а 10 травня – 55 грн, вартість падає з кожним днем “. Президент Украналітцентру Олександр Охріменко спрогнозував мінімальну ціну на полуницю і черешню в цьому році: “Не буде нижче 40 грн/кг в середині червня. В минулому році було 25-30. За слив, вишень і абрикосів ціна мінімум на 20% більша, ніж рік тому, – до 50 грн/кг”.

Мерзла картопля

Від травневих морозів постраждали не тільки дерева. “Почорніла вже окучена картопля, замерзли щойно висаджені помідори, пропали сходи кукурудзи”, – розповіла нам мешканка села Яблунівка на Черкащині Катерина Бурлюк. Експерти заспокоюють: нестачі в “другому хлібі” не буде, в овочах теж. “В Україні з 18-20 млн тонн картоплі, що вирощується щорічно, пропадає в сховищах третина, ще по стільки ж з’їдається населенням та худобою. Крім того, картоплю, кукурудзу і помідори не пізно пересадити, просто урожай дозріє трохи пізніше”, – упевнений Дорошенко. Також, за його словами, картоплю можна буде імпортувати з Єгипту та Білорусі. Правда, ціни виявляться вищими – в розпал сезону 6-8 грн/кг, або на третину дорожче.

http://ukr.segodnya.ua