Чим вище IQ людини, тим менше у неї друзів?

24 Травня 2017 10:38

Як з’ясували вчені, людям з високим інтелектом не приносять щастя посиденьки з друзями.

Розумні люди набагато щасливіші наодинці з самими собою, ніж в компанії друзів, встановили еволюційні психологи. Чим частіше людям з високим IQ доводиться знаходитися в суспільстві, тим менше задоволення від життя вони отримують. Це суперечить прийнятим поглядам, згідно з якими відчуття щастя прямо пропорціональне кількості соціальних зв’язків. Результати дослідження опубліковані в журналі British Journal Of Psychology.

Сатосі Каназава (Satoshi Kanazawa) з Лондонської школи економіки і Норман Лі (Norman Li) з Університету управління в Сінгапурі (Сінгапур) запропонували так звану “теорію савани”. Вона говорить, що в основі щастя, яким його відчувають сучасні люди, лежить спосіб життя їх далеких предків. Тобто ситуації і обставини, що приносили задоволення від життя мисливцям і збирачам, робить щасливими і сучасних людей.

Для підтвердження цієї теорії Каназава і Лі проаналізували дані, отримані в ході загальнонаціонального дослідження здоров’я підлітків і дорослих, що проводилося в США. Дані стосувалися 15 тисяч молодих людей від 18 до 28 років. Дослідники зосередилися на двох основних чинниках, що відрізняють сучасне життя від життя наших предків, – щільність населення і частота соціальних контактів. В результаті вченими було зроблено два відкриття.

Як і очікувалося, люди незатишно почувають себе в натовпі – чим вище щільність населення там, де живуть учасники дослідження, тим менш задовольняє їх життя. В той же час, чим більше у людей близьких друзів, тим щасливішими вони себе почувають. Проте ця залежність, з’ясували Каназава і Лі, не працює відносно людей з високим IQ. Чим він вищий, тим менше задоволення його володарі отримують від частих контактів з друзями. Іншими словами, розумним людям треба більше часу, щоб бути наодинці з самими собою.

Як припустила експерт Керол Грем (Carol Graham) з Brookings Institution, коментар якої приводить The Washington Post, людям з високим IQ не приносять щастя посиденьки з друзями через те, що вони зосереджені на якихось інших, довгострокових цілях, від яких соціальні контакти їх відволікають.

Між тим вчені з Уорвіка і Манчестера з’ясували, що щасливі друзі можуть врятувати людину від депресії.

Джерело: TerraWoman