День вишиванки 2017: коли святкується

17 Травня 2017 16:35

У 2006 році ідею акції “Всесвітній день вишиванки” започаткувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету ім. Федьковича

Традиційно, в третій четвер травня святкується Всесвітній день вишиванки. Це міжнародне свято, яке покликане зберегти народні традиції створення і носіння етнічного вишитого українського одягу.

У 2017 році свято припадає на 18 травня.

В цей день кожен бажаючий може долучитися до свята, надівши вишиванку на роботу, в університет, школу або садок.

Історія свята

У 2006 році ідею акції “Всесвітній день вишиванки” започаткувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк.

За словами дівчини, поштовхом до реалізації ідеї і святкування стала вишиванка Ігоря Житарюка, яку він регулярно надягав на пари, як і багато інших студентів.

Дівчина запропонувала студентам вибрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Спочатку вишиванки одягли кілька десятків студентів і кілька викладачів факультету. І вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня.

Ідея і мета свята

Основна мета заходу – збереження українських цінностей і їхня популяризація серед молоді і населення України в цілому.

При цьому само свято не передбачає якихось обов’язкових заходів, крім одягання вишиванки.

У цей день мається на увазі, що якщо людина одягає вишиванку на роботу, в школу або університет, то таким чином висловлює свою національну і громадянську позицію, культурну освіченість і духовну свідомість.