Дитяча брехня. Чого більше: шкоди чи користі?

8 Травня 2017 12:39

Якщо вас виростили з думкою, що говорити неправду негарно, пропонуємо Вам останні дослідження вчених. Виявляється, обманювати – не шкідливо. Гірше, коли батьки неправильно ставляться до дитячої брехні.

Англійський психолог А.Д. Еванс провів наукове дослідження і довів, що діти починають обманювати усвідомлено з двох років і роблять це заради задоволення. Діти обманюють в ситуаціях, коли їм зовсім нічого не загрожує, якщо правда відкриється: їм просто подобається придумувати і конструювати іншу реальність.
Брехня стає першим актом творчості для малюка. Якщо його в цій брехні викрити і покарати, це не призведе до того, що ваша дитина почне говорити вам правду. Навпаки, вона почне обманювати частіше, але гірше.

Діти, які говорять неправду зі страху бути покараними, обманюють однотипно, невинахідливо, часто на цій брехні попадаються. Це призводить до нових покарань і до нової брехні, яка якісно не поліпшується, просто змінюється з віком.

А от якщо з самого початку не перетворювати дитячу брехню в якийсь жахливий акт непослуху, а, навпаки, поставитися до неї з цікавістю і навіть задоволенням, ви з подивом виявите, що по дріб’язковим приводам дитина буде брехати вам все рідше (адже, вона не боїться, що правда розкриється). Дитина почне вигадувати красиві, винахідливі історії замість правди.  І цей навик не тільки допоможе їй в житті, але буде приносити велике творче задоволення.

Дослідження, проведене в Університеті Південної Каліфорнії групою вчених на чолі з доктором Ялінг Янг, довело, що люди, які люблять і вміють обманювати, в середньому на 26% розумніші тих, хто каже лише правду.

Пояснень цього факту багато, але найбільш поширені два. Перше, наукове: обман з точки зору фізіології процес дуже складний. Коли людина говорить неправду, вона задіює в два рази більше нейронів, ніж коли говорить правду. І до речі, брехун витрачає у півтора рази більше калорій на те, щоб набрехати. Отже, він задіює більше можливостей свого мозку, більше його тренує і неминуче розумнішає.

Також вчені прийшли до висновку, що діти, які добре і вміло брешуть, володіють і більш розвиненою вербальною робочою пам’яттю, а також навичками мислення. Таким чином, дитяча брехня , як це не дивно –  корисна якість для мозку.

Друге, поширене пояснення полягає в тому, що хороші брехуни – виростають в благополучних сім’ях, де їх не били і часто взагалі ніяк не карали за періодичну брехню. Зате багато займалися ними, давали пристойну освіту. Тому в підсумку виходить, що хороші брехуни є розумнішими.

Психологи радять: якщо Ви «застукали» дитину на брехні, ні в якому разі не кажіть “Не бреши мені”. Ви – батьки. І якщо дитина обманює, то краще вже Вам, ніж іншим людям. Заспокойтесь і подумайте, навіщо дитина це робить. З подивом Ви виявите,  що саме ви і поставили дитину в ситуацію, в якій обман  здається їй єдиним виходом.

 

Не карайте, коли дитина попадається на брехні. Замість цього допоможіть їй, покажіть, що Ви належите до люблячих батьків, до яких можна прийти, коли в дитини неприємності.

Коли Вам вдасться досягти того рівня довіри, що дитині не буде сенсу обманювати Вас по дрібницям, –  залишиться «найпрекрасніший у світі обман» – обман заради самого обману. Це рідкісний і цінний навик, навіть талант. Його потрібно розвивати і заохочувати. Придумуйте з дитиною історії, засновані на фантазії, малюйте фантастичні картинки. Коли дитина виросте, вона «малюватиме» собі впевненість, успіх, гарне майбутнє … і , дійсно, саме так і станеться

http://www.daj5.com.ua/2015/11/blog-post_24.html