Киян атакують гадюки і хворі кліщі

12 Травня 2017 14:59
<p style="text-align: justify;"><span>Киянам</span><span> </span><span>потрібно</span><span> </span><span>бути</span><span> </span><span>обережними</span><span>,</span><span> </span><span>щоб</span><span> </span><span>не стати</sp
Киянам потрібно бути обережними, щоб не стати. Автор фото: Анатолiй Бойко, “Сегодня”

З приходом тепла кияни все частіше стають жертвами небезпечних комах і плазунів. З початку травня в столиці зафіксовано два випадки укусів людей отруйними гадами. А від кліщів за чотири місяці цього року постраждало 70 городян.


Перший випадок з укусом змії стався на Лісовому кладовищі 4 травня – постраждав чоловік“Його доставили в лікарню, де він пробув під наглядом лікарів кілька днів, а після був виписаний”, – повідомили “Сегодня” в департаменті охорони здоров’я КМДА. Другий випадок стався 8 травня на території однієї зі столичних лісопаркових зон.

За словами еколога Олександра Соколенко, постраждалі могли стати жертвами гадюк, яких в столиці мешкає дуже багато. “Біля Лісового кладовища є озеро Алмазне, а гадюки живуть саме недалеко від води”, – пояснює Соколенко. У департаменті охорони здоров’я КМДА запевняють, що ймовірність летального результату від укусу змії дуже низька: “За останні кілька років в столиці не було зафіксовано летальних випадків від їх укусів. У потерпілого може бути біль, набряк, загальна інтоксикація, яка лікується спецпрепаратами без застосування сироватки“.

На природі кияни ризикують стати жертвами не тільки змій, але і кліщів. За словами глави Госпотребслужби Києва Олега Рубана, з початку року надійшло 70 звернень городян, які стали жертвами кліщів. “Для проведення аналізів на Трухановому острові та в Гідропарку було відібрано 80 кліщів. З них 9% заражені бореліозом (вражає нервову систему, опорно-руховий апарат, серце). У минулому році зі 100 відібраних кліщів були зараженими 40-60%”, – пояснює Рубан. Він додає, що в лютому-березні відповідні служби перевірили хімічне знищення комах, а влітку в місцях відпочинку будуть косити траву і встановлювати попереджувальні таблички.

Дивимося під ноги і не йдемо по траві

Щоб убезпечити себе від укусів небезпечних мешканців лісопаркових зон, киянам потрібно бути уважними на прогулянці.

“Багато гадюк мешкають в Голосіївському парку, Святошинському лісопарку, в районі озер уздовж проспекту Перемоги, в районі водогону, Конча-Заспи, біля берегів Дніпра і Десенки. Прогулюючись в цих місцях, потрібно дивитися під ноги і обходити високу траву біля води. Що стосується кліщів, то період їхньої активності припадає на кінець зими – початок весни і на другу половину літа – початок осені. Зустріти їх можна в будь-яких великих столичних парках. Кліщі сидять на траві, на висоті близько 20 сантиметрів, і можуть зачепитися за одяг людини, яка проходить повз. Тому, прогулюючись парками, не варто ходити по траві, а тільки по стежках. Прийшовши додому, потрібно уважно оглянути себе на предмет наявності небезпечних комах і перевірити свій одяг”, – радить Олександр Соколенко.

http://kiev-ukr.segodnya.ua