Легкі та веселі ігри для дітей

17 Травня 2017 17:39
ladybird.kiev.ua

ladybird.kiev.ua

Роки дитинства — особливі. Знаючи, що саме в цей час закладаються основи особистості, кожні батьки намагаються пособити своєму чаду в його якнайкращому розвитку. Саме тут стають у пригоді ігри для дітей.

Гра сама по собі розвиває. В ній дитина всебічно пізнає світ, творить, розкриває свій потенціал, соціально адаптується, емоційно відгукується, знайомиться з дорослим світом, навчається. Ігри для дітей — це цілий світ, пізнавати який надзвичайно цікаво.

Ігри для дітей від 0 до 1 року

• Забави з примовлянками

Логопеди одноголосно стверджують, що ігри з примовлянками допомагають дитині швидше осягнути ази звуковимови, засвоїти лексику рідної мови, її фонетичні особливості, культуру. Особливими є примовлянки з народного фольклору. Ось одна із них.

Посадивши маля на коліна, покачуйте ними, примовляючи:

Чуки-чуки-чуки-чук,
Наловив дід щук,
Баба рибку пекла,
Сковорідка текла.

• Гра-хованка

Маленькі діти люблять пограти у «Хованку з хусткою». Спочатку ви самі ховаєте обличчя і говорите: «Де мама? Немає мами!» Маля стягує з вашої голови хустку і весело сміється, ніби кажучи: «Ось же ти!» А потім ви накриваєте хусткою голову дитини і здивовано вигукуєте: «Де Іванко? Не знайду. Куди він сховався?» Дитина слухає, затихає, а потім знімає із себе хустку. Ви — радісно: «Та ось же Іванко!»

Ще одним варіантом гри-хованки є гра «Що там?» Заверніть брязкальце у папір, потрясіть згортком і зі здивуванням запитайте «А що там?» Звісно, маля зацікавиться і спробує розпакувати «таємний» предмет. Допоможіть дитині розпакувати згорток. Дозвольте їй погратися з іграшкою. Ще раз загорнувши брязкальце в папір, дайте можливість дитині самій розпакувати його. Не забудьте знайдену іграшку назвати і розписати у всій красі.

• Малюємо пальчиками

Малювання — надзвичайно універсальне розвивальне заняття. Коли дитина навчиться сидіти, з нею разом можна поекспериментувати з кольорами. Розстеливши аркуш паперу і поставивши баночки з розведеними фарбами, дорослий спочатку показує дитині дію: вмочує палець у фарбу і малює. Далі бере ручку дитини, вмочує маленькі пальчики у фарбу, а потім торкається аркуша паперу. Не зайве при цьому називати дитині кольори, пояснювати кожну дію. Також можна вмочити у фарбу долоню і залишати на папері її відбитки. Ще одним цікавим варіантом занять з фарбами є: зволоживши аркуш паперу (пензлем чи губкою), капайте на нього різнокольорові фарби — малюку буде цікаво спостерігати, як розтікаються кольорові кружальця.

Згодом, після неодноразових таких уроків малювання, дитина зможе експериментувати з фарбами самостійно, розвиваючи дрібну моторику, пам’ять, увагу, уяву і смак.

З часом дитині можна буде запропонувати масляні фарби, пензлик, олівці, різнокольорову крейду.

Ганяючись за модою, за дорогими розвивальними іграшками і супер-методиками для раннього розвитку дитини, батьки часто випускають найголовніше — гармонію в родині, хороший настрій мами, любов і увагу батьків, їхнє бажання грати разом з дитиною і приділяти цьому багато часу. На такій платформі підтримки і віри у себе дитина через гру навчиться бути успішною.

Ігри для дітей від 1 до 3 років

• Загадковий мішок

Для гри приготуйте мішечок з матерії (приблизно 30х40 см), пшоно, маленькі іграшки (фігурки, кубики, кульки, кільця).

Спочатку дорослий дістає один за одним предмети з мішечка, розглядає їх разом з дитиною, називає, обмацує, викладає на стіл. Далі кладе їх у мішок. Дитина повинна занурити руку в мішок, взяти певний предмет і, не дивлячись на нього, ощупати і назвати.

• Літачок

Згадавши своє дитинство, згорніть з паперу літачок. Запускайте разом з малям його по кімнаті. Не забувайте про живе емоційне спілкування з дитиною, воно зробить цікавішою будь-яку гру. Насолоджуйтесь проведеним разом із дитиною часом.

• Щіпка ґудзиків

Брати пучками і перекладати дрібні предмети — це розвиває у дитини координацію обох ручок. При цьому не обов’язково сидіти, можна стояти чи лежати. Знадобляться дрібні предмети (мозаїка, фішки, ґудзики), а також піднос, пластмасове відерце. Спочатку викладаємо предмети на піднос, спочатку самостійно, а потім з дитиною, склавши пальчики пучкою беремо предмети і кладемо їх у відеречко.

Ще одним варіантом гри в ґудзики є викладання із різнокольорових ґудзиків різних узорів, квітів, малюнків. Також можна викладати на вже намальовані лінії.

Серед деяких батьків панує думка, що гра — досить приємна забава, але не така вже й необхідна. Орієнтуючись на сучасні «цінності», такі як високооплачувана робота, лідерство у конкурентній боротьбі за виживання, батьки орієнтують дитину на інтелектуальний розвиток — і роблять помилку, адже маля розвивається поступово. Розвиваючи фізичне тіло — розвивається і сама дитина — все взаємопов’язане.

Ігри для дітей від 3 до 4 років

• Настільна пісочниця

Ігри в пісочниці — універсальні. Це простір, де можна безмірно фантазувати і творити, розкриваючи свій внутрішній світ. Така гра розвиває уяву, мислення, всебічно розвиває дитину, допомагає вибудувати гармонійний образ світу.

Настільна пісочниця являє собою спеціальний ящик з піском та мініатюрними іграшками. В такому просторі дитина може програвати безліч сюжетів з казок і життя. На перших порах зацікавте дитину і пограйтеся разом із нею. Проявіть фантазію, покажіть дитині, що піском можна малювати, придбайте різнокольоровий пісок, формочки, маленькі фігурки, камінці.

• Нанизування

3—4-річні малюки залюбки і з захопленням нанизують на ниточку чи волосінь різноманітні намистинки, ґудзики, ягідки тощо. Разом з малюком зробіть красиве намисто, браслети. Вироби можна буде подарувати бабусі, мамі. Таке заняття допомагає розвивати дрібну моторику, посидючість, старанність.

• Гра «Більше турботи і ласки»

Візьміть на руки улюблену іграшку дитини і покачайте, промовляючи ласкаві слова, наприклад, «Мій любий ведмедику, з тобою так весело грати» або «Мені так любо обіймати тебе». Після цього попросіть дитину так покачати і приголубити іграшку.
У п’ять років малюк уже може управляти собою, планувати свої дії. Основною діяльністю залишається гра, яка і розвиває, і веселить, і навчає. Пропонуємо варіанти ігор для дітей 5 років: рухливих, навчальних, групових.

Рухливі ігри для дітей 5 років

Рухливі ігри корисні не тільки для фізичного розвитку маляти — вони розвивають уміння самостійно контролювати свою поведінку, а також приносять малечі багато задоволення.

«У мішках»

Дорослий креслить дві лінії: одну на початку, іншу у кінці майданчика. Діти беруть по мішку і стають у лінію. За командою: «Руш» вони влазять у мішки і стрибають в них до протилежної лінії. Перемагають ті, що добралися першими.

«Наввипередки парами»

Діти розподіляються на пари, беруться за руки і стають на одній стороні майданчика. За сигналом дорослого вони біжать до протилежної сторони. Перемагає пара, яка добігла першою і не роз’єднала при цьому рук. Гра проводиться кілька разів. Вона може ускладнюватися, наприклад, можна з’єднати руки навхрест.

«Дзеркальний танок»

Учасники розподіляються на пари. Звучить довільна музика. Один із пари — дзеркало, він намагається якомога точніше повторити танцювальні рухи партнера. Потім діти міняються ролями.

Ігри для дітей 5 років у сімейному колі

Граючись зі своєю дитиною вдома, не забувайте, що для маляти важливим є емоційне наповнення ігор. Тож побільше хваліть малюка, показуйте, що вам цікаво з ним займатися, радійте його успіхам.

Ліплення із тіста

Приготуйте тісто із борошна, солі і води. Щоб тісто стало еластичнішим, загорніть його в целофановий пакет і залиште на кілька годин у холодильнику.

Ліпити із тіста можна все на світі. Проявляйте фантазію.

Дитині сподобається зберегти плоди своєї творчості: готові вироби підсушують і за бажанням розфарбовують.

Також цікаво ліпити з пластиліну та глини.

Орігамі

Папір — прекрасний матеріал, з якого можна виготовити різноманітні іграшки: прикраси на ялинку, маски, квіти тощо. Для дитини п’яти років можна знайти схему нескладного орігамі, наприклад, літачок, метелик, рибка.

Орігамі розвиває дрібну моторику, логічне і просторове мислення, пам’ять, увагу.

Запускаємо повітряного змія

Запуск повітряного змія — чудова розвивальна гра для дитини, яка сприяє розвитку спостережливості, кмітливості. З ним дитина пізнає явища природи: повітряний змій у польоті дає відчуття сили вітру, показує, в яку сторону на якій висоті він дме. До того ж це приємне заняття не тільки для дитини, а й для всіх членів сім’ї.

Навчальні ігри для дітей 5 років. Готуємося до школи

Дорослі можуть надихати і навіть заохочувати дітей до навчання через чуйне ставлення, співпрацю, що допомагає дітлахам розвивати власні ідеї, висловлювати свої почуття, ризикувати, робити вибір, зростати.

«Переказ по колу»

Ведучий читає твір. Діти уважно слухають. Ведучий вказує на одного із гравців, після чого той починає переказ. Кожен говорить по одному реченню. Діти переказують за годинниковою стрілкою. Далі всі разом ще один раз слухають текст і доповнюють переказ, виправляють зроблені помилки.

«Конструювання фраз»

Дитині пропонують з’єднати наступні пари слів за допомогою прийменника та (або) шляхом відмінювання: пиріг — капуста, соловей — гай, замок — океан, подорож — море, сир — лисиця, слон — космос, чудеса — школа.

Ця гра розвиває навички творчого конструювання.

«Додай склад»

Дорослий називає склад, а діти мають сказати наступний (чи наступні), щоб вийшло слово. Наприклад, «ве» — (-селка, -сна, -лосипед); «но» — (-ги, -си, -ра). Виграє той, хто більше придумав слів.

Гуртові ігри для дітей 5 років

Відгадай голос

Грають до 7 дітей. Одну дитину обирають бабусею. Решта дітей розподіляють між собою ролі членів сім’ї і стають у коло. Бабуся стає в середину і заплющує очі. Хтось із дітей кличе бабусю. Вона ж має впізнати голос і назвати того, хто кличе, відповідною роллю.

Веселята

Грають більше 8 дітей. Ведучий бере тонку хустинку і підкидає її вгору. Доки вона перебуває в повітрі, всі веселяться, сміються, співають, промовляють. Коли хустинка торкається землі, діти мають завмерти і затихнути. Хто веселиться далі, той штрафується — наприклад, мусить розповісти вірша тощо.

Плутанина

Гра спрямована на розвиток уваги та кмітливості.

Серед дітей обирається ведучий, який і веде гру. Ведучий говорить уголос «Ніс» і береться за ніс, говорить «Нога» — береться за ногу. Діти повторюють його дії. Проте далі ведучий починає плутати і серед правильних варіантів показувати неправильно. Наприклад, говорить «Вухо», а бере за ніс. Гравці мають бути уважними і показувати ту частину тіла, про яку йдеться.