Пенсіонерам можуть “затягнути пояси”

15 Травня 2017 10:17

Проводити реформу пенсійної системи необхідно не лише через те, що зростає дефіцит Пенсійного фонду. Це питання національної безпеки: чи завтра держава зможе хоча б на мінімальному рівні забезпечувати пенсіонерів. Солідарна система нарахування пенсій, яка зараз діє в Україні, не відповідає часу.

4139_98798.jpg (69.04 Kb)

 

Таку думку висловив виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень “Пента” Олександр Леонов.

Можна сперечатися про підвищення пенсійного віку. Але, на жаль, без реформування пенсійної системи пенсіонери приречені на те, що рівень їхнього життя погіршуватиметься. На сьогодні кількість пенсіонерів зрівнялася з кількістю працюючих українців. При цьому багато хто не платить пенсійних внесків, оскільки працює по певних схемах або полегшеній системі,
– говорить експерт.

За словами Леонова, сусідні європейські країни відійшли від солідарної системи або ж вона діє поруч з альтернативними пенсійними фондами. Приміром, у Польщі дуже потужний альтернативний пенсійний фонд, який має можливість вкладати гроші в закордонні біржі і таким чином захищати пенсії від інфляції. При цьому пенсіонери можуть знімати певну суму щомісяця або ж забрати всі гроші одночасно. Потім вкласти до банку, у власну справу. Можливостей багато, це приносить користь і самим пенсіонерам, і державі.

“Такий механізм дозволяє знайти внутрішні інвестиційні резерви на розвиток економіки, а не брати зовнішні кредити. Тобто самі громадяни вкладають в економіку, а потім з відсотками отримують назад”, – зауважує експерт.

Водночас, наголошує Олександр Леонов, в Україні проблема в тому, що у нас немає відповідних механізмів інвестиційної економіки, аби альтернативні недержавні пенсійні фонди працювали, як треба.

“Українські біржі не потужні. І іноземні фахівці рекомендують їх об’єднати. Економіка повинна дозволяти не тільки інвестувати, але й захищати українських пенсіонерів від шахраїв і всіляких фінансових пірамід. Тому що це призведе до різних проблем. Не тільки втрати грошей, а й повної дискредитації цієї системи. Без чого Україна не зможе нормально розвиватися”, – наголосив Леонов.

Нагадаємо, міністр соціальної політики Андрій Рева заявив, що пенсійний вік не підвищуватимуть, але зростатиме страховий стаж. Зараз мінімальний стаж складає 15 років. Та його поступово треба буде вивести на рівень – 35 років.

http://businessua.co