Правила розміщення кімнатних рослин у квартирі

9 Травня 2017 14:29

Soleirolia001Кімнатні рослини – прикраса нашого дому, тому за ними потрібно правильно доглядати. Запорукою гарного догляду за рослиною є та територія, яка їй відведена у квартирі. Якщо ви регулярно поливаєте, вносите добрива і т. ін., але ця світлолюбна рослина знаходиться в тіні, то навряд чи вона буде довго прикрашати ваш дім. У цій статті ми розглянемо основні правила розміщення кімнатних рослин у квартирі.

Найперше – не потрібно купувати рослину, коли ви нічого не знаєте про її догляд. Тому перед покупкою якоїсь рослинки обов’язково детально розпитайте у продавця, як потрібно доглядати за цією рослинкою, де її краще поставити та ін.

Найкраще доглядати за тими рослинами, які не є дуже вибагливими до світла. Вони прекрасно можуть рости та процвітати у вас на поличці біля столу, куди не так часто потрапляє багато світла чи навпаки. Такими рослинами є кактуси, пеларгонії, геліотропи, фатсії та інші. Недосвідченим квітникарям краще не купувати таких примхливих рослин, як камелію, дизиготеку, есхінантус та рослин-хижаків.

Більша частина представників флори є світлолюбною. Навіть тіньовитривалим рослинам потрібно отримувати певну кількість світла, інакше вони відчувають себе незручно. Ви можете поставити вазони на підвіконня або винести їх на балкон (потрібно прослідкувати, щоб сонячне проміння не було прямим, адже так рослина може отримати опіки). До світлолюбних відносять такі рослини як алое, авокадо, гібіскус, фікус, троянда, молочай, гастерія. Менш вибагливими до світла є різноманітні плющі, папороті, фатсія, каланхое, бегонії та ін.00058684

Також важливим чинником розміщення у квартирі кімнатних рослин є температура. Деякі кімнатні рослини люблять високі температури – папороті, драцена, амариліс, традесканція, агава та ін. А от інші можуть добре себе почувати й у прохолодному приміщенні.

Наприклад, фуксія, китайська троянда, лавр, герань, гортензія, цикламен та ін. Ті рослини, як люблять низькі температури, краще ставити в найбільш прохолодні місця у квартирі з гарною циркуляцією повітря. Взимку не варто ставити вазони біля батареї чи на кухні близько до плити, тому що сухе повітря може висушувати корені рослини, що спричиняє опадання листків.

Також варто звернути увагу на вологість у квартирі. Зазвичай вона однакова в усіх кімнатах, хіба що вищою вона може бути на кухні та у ванній кімнаті. Мені здається, що навряд чи хтось буде вирощувати рослину у ванній, адже там і освітлення штучне, і перепади температур. Ті кімнатні рослини, яким люблять вологу, краще розміщувати на кухні. Хоча найбільш примхливим представникам флори знадобиться й додаткове зволоження, проте його легко можна досягти за допомогою зволожувача повітря, регулярного обприскування та ін. Також можна встановити маленький кімнатний фонтанчик, що буде не тільки прикрашати кімнату, а й приносити користь і вам, і домашнім улюбленцям.

Звичайно, потрібно також звернути увагу на розміри кімнатної  рослини. Так, маленькі вазончики чудово помістяться на підвіконні чи столі, а от великі рослини краще розміщувати в просторих кімнатах.

Джерело:  korysne.co.ua