Прогулянка по ботсаду Гришка в Києві: корейський сад і найстаріший баштовий годинник

14 Травня 2017 16:05

Ботанічний сад ім. Гришко (вул. Тімірязєвська, 1) в травні особливо популярний – тут починає розквітати бузок. Але помилуватися можна не тільки бузком. Пройшовши кілька десятків метрів від центрального входу (вхідний квиток – 40 грн), можна помилуватися Корейським садом, який був розбитий кілька років тому, в честь 20-річчя встановлення дипломатичних відносин між Україною і Кореєю. Це копія саду, який знаходиться в палаці Чандгук (в 1997 р визнаний частиною всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО). В експозиції Корейського саду представлена копія пагоди, в якій бували корейські королі.

boy_6341_9468867

Сад обгороджений парканом, який прикрашений зображенням “чотирьох граціозних благородних рослин”: бамбук, орхідея, слива і хризантема.

boy_6331_9468866

1_151

Тибетський сад зі ступою, що очищає від пороків
 
Поруч з Корейським садом затишно розмістився Тибетський сад, підійти до нього можна по крутих сходах. На схилі відразу ж видніється величезна тибетська ступа, яку встановили на постаменті. Вона зроблена з червоного граніту, який привезли з Житомира.

boy_6351_9468868

До речі, в буддизмі цей елемент служить для збереження миру і добра у Всесвіті і допомагає людям жити в гармонії з собою. А ще завдяки ступі можна очиститися від різних вад і розвинути в собі доброту. Варто звернути увагу на 13 кілець на куполі тибетської ступи – вони символізують стільки стадій просвітління, скільки може досягти людина. У Тибетському куточку, в затишній альтанці, майстри проводять заняття з медитації, яка надає розуму ясність і заспокоює людину. Втім, відвідувачі ботсаду там можуть просто сісти, щоб відпочити після тривалої ходьби.

Філософські японські сади і оранжерея

В кінці квітня українські ландшафтні дизайнери створили в ботсаду 11 японських садів: “Чарівна країна”, “Пори року”, “Вісім островів”. Присвячені вони Року Японії в Україні і будуть там назавжди. Для їх створення майстра використовували камінь, дерево, пісок, а з рослин – сакуру, мох, папороть, японський клен, іриси, барбарис. Кожен сад несе свій філософський сенс.

boy_6358_9468875

Варто звернути увагу на оранжерею, де можна побачити колекції екзотичних тропічних та субтропічних рослин. На більш ніж 2 тис. кв. м можна побачити близько 80 видів і сортів орхідей з Азії, Америки, Африки, Австралії. Любителям кактусів теж буде що розглянути, адже там представлені понад 50 видів. А неподалік від оранжереї є фонтан. Подейкують, якщо загадати бажання і кинути в воду монетку, бажання збудеться.

boy_6383_9468876

Кіт з вусами і довгохвостий павич на камені

Прогулюючись по ботсаду, можна помилуватися безліччю арт-об’єктів, в тому числі незвичайні лавочки, на яких можна посидіти. Деякі зроблені з металевих пластин і дроту, але все ж більшість – з дерева. Наприклад, фігурки птахів, які зафіксовані на невеликих паличках, а також різних тварин. Одна з композицій особливо примітна: там можна побачити дерев’яного павича з довгим хвостом, що стоїть на камені, а неподалік від павича знаходяться дві невеликі скульптури: кіт з величезними вусами і мишка, яка десь прихопила собі шматок сиру.

boy_6364_9468877

Особливе розчулення викликають фігурки качок, які припали один до одного.

boy_6366_9468878

Саме ці фігурки зроблені з дерева і встановлені з метою привернути увагу людей до можливості подарувати “друге життя” дереву. Фігурки можна помацати – доступ до них вільний.

Старий баштовий годинник Бальзака і чудотворець

У ботсаду розташований Свято-Троїцький Іонинський чоловічий монастир.

boy_6396_9468879

Заснований він у другій половині ХІХ століття архімандритом Видубицького монастиря Іоною. Його вважають чудотворцем. До речі, в храмі зберігаються його мощі. Зводили обитель на землях княгині Васильчикової, вдови київського генерал-губернатора. Монастир радянська влада закривала двічі в 1934 році і в 1949-му, коли на його території був побудований ботанічний сад. Відновили богослужіння в храмі після його реставрації в 2000 роках. А заодно відремонтували дзвіницю, дерев’яну вежу з годинником … Він вважається найстарішим баштовим годинником Києва. Його виготовили в 1858 році в Парижі. Легенда свідчить, що ці куранти були подаровані письменником Оноре де Бальзаком своїй коханій Ганні Ганській. І спочатку перебували у неї в маєтку, а потім якимось шляхом потрапили в монастир … Годинник жодного дня не знаходився без нагляду. Його оберігав ієромонах Димитріан, навіть коли влада розігнала священиків. Він був настільки відданий своїй монастирю, що не захотів його залишати і влаштувався в ботсад різноробочим. Тут він пропрацював до 1970 років, кожен день стежив за годинником, беріг його, раз в тиждень заводив і змащував деталі.

Фото: Анатолій Бойко 

http://kiev-ukr.segodnya.ua