Отже, які поживні речовини містить рис?
Білки — 7–8%. Рис містить 8 амінокислот, необхідних нашому організму для росту нових клітин. На відміну від інших злаків, рис не містить глютену. Глютен — рослинний білок, здатний викликати алергію.
Клітковина — 3% в білому і пропареному рисі та до 4,5% — у коричневому. Але це не становить проблеми, якщо у вашому раціоні достатньо свіжих овочів.
Вітаміни. Рис — відмінне джерело вітамінів групи В: В6, В3 (ніацин), В1 (тіамін), В2 (рибофлавін). Вітаміни цієї групи важливі для нашого організму, оскільки вони зміцнюють нервову систему й необхідні для перетворення на енергію поживних речовин.
Мінеральні речовини: калій, залізо, кальцій, фосфор, цинк, йод. Оскільки рис не містить солі, його можна вживати людям, що страждають нирковими і серцево-судинними захворюваннями. Крім цього, калій, який міститься в рисі, нейтралізує дію солі, яка потрапляє в організм з іншими продуктами харчування.
Вуглеводи — 78%. Рис містить багато складних вуглеводів, що дозволяє знизити денну норму цукру і жирів, необхідної організму людини, без втрати енергії. Вживаючи в їжу рис, ви отримуєте довготривалий приплив енергії.
Профілактика захворювань
Завдяки наявності у складі клітковини і крохмалю, рис покращує роботу шлунково-кишкового тракту. Рис оповиває стінки стравоходу і шлунка, що робить його корисною та легкою їжею. При розладі шлунка рекомендують міцний рисовий відвар. Для його приготування 1 ложку зерна потрібно залити 6 чашками води і прокип’ятити. Також рис добре допомагає при виразці шлунка та гастритах, а також людям з підвищеною кислотністю шлункового соку. Однак слід дотримуватися обережності: при щоденному його вживанні може розвинутись запор.
Рис включений до списку продуктів, рекомендованих для профілактики раку.
Лецитин, що входить до складу рису, сприяє активній мозкової діяльності. Відомо, що нестача лецитину призводить до таких хвороб, як розсіяний склероз і недоумство. За рахунок вмісту в рисі великої кількості калію і малого вмісту солей, він показаний людям, що мають проблеми з суглобами. Вживання рису сприяє очищенню і підтримці суглобів.
Для зниження ваги. Рис — відмінна їжа для тих, хто стежить за фігурою. Справа в тому, що в організмі рис взаємодіє з натрієм (сіллю) і виводить його надлишки. Оскільки надлишки солі затримують в організмі воду, то рис сприяє і видаленню води разом з сіллю. Ці процеси покращують обмін речовин і допомагають організму зберігати нормальну масу тіла.
Рис розрізняється як за розміром, так і за кольором: чорний, жовтий, червоний, бурий. Колір рисового зерна визначається ступенем його обробки: з рису, який пройшов усі стадії шліфування, вилучені всі оболонки, він стає шліфованим — білий і напівпрозорий, з гладенькою та рівною поверхнею. Нешліфований рис буде залишатися з своїй оболонці світло-коричневого кольору.
Нешліфованний коричневий рис набагато корисніший за шліфований, оскільки більша частина поживних речовин (йод, вітаміни групи В, цинк, мідь, фосфор, фолієва кислота, клітковина) зберігається. Масла зі складу рисових зерен знижують рівень холестерину в крові. Цей рис входить до категорії продуктів, що попереджають виникнення серцевих і онкологічних захворювань.
З чорним рисом все інакше. Його справжня назва — ціцанія водяна, це однорічник з сімейства злаків — болотна трава, близький родич посівного рису. В цьому «рисі» — джерело корисних речовин: вітаміни групи В, клітковина, а мікроелементів в ньому навіть більше, ніж у звичайному «культурному» рисі. Перед приготуванням такий рис слід замочити у воді на кілька годин і після цього варити 30–40 хв.
Серед інших сортів рису слід зазначити Жасмин (білий довгозернистий таїландський рис), Камоліно (єгипетський сорт круглого рису) і Басматі (довгозернистий гімалайський рис).
І наостанок, рецепт приготування рису, що сприяє омолодженню організму. Для його приготування візьміть стільки столових ложок рисових зерен, скільки вам років. Промийте, засипте в банку, залийте теплою кип’яченою водою. Закрийте кришкою і поставте в холодильник. На ранок злийте воду, візьміть 1 ст.л. з верхом рису.
Зваріть протягом 3–4 хв. (без додавання солі). З’їсти на голодний шлунок до 7:30. Після цього бажано протягом трьох годин не вживати їжу і воду. Рис, що залишився, знову залити кип’яченою водою і поставити в холодильник. Так робити щоранку, поки рис не закінчиться.