Що таке “Джанк-фуд” та чому це шкідливо

4 Травня 2017 17:30
Що таке "Джанк-фуд" та чому це шкідливо

Джанк-фуд, або їжа-сміття, або “порожні калорії” – це продукти, які мають високу енергетичну цінність, підвищений вміст солі, цукру, жирів і добавок, але малоцінні в іншому відношенні.

Наслідки їхнього частого вживання – ожиріння, серцево-судинні захворювання та навіть звикання і залежність від цих продуктів.

Таку назву перерахованій вище їжі дала Всесвітня організація споживачів. Там стурбовані зростаючою захворюваністю підростаючого покоління – адже саме діти та підлітки – головні покупці «джанка». Українські лікарі теж визнають шкідливість їжі-сміття. Але розводять руками – припинити продаж тих же батончиків, сухариків, кави «три в одному» або закрити фаст-фуди нереально. І тому говорять: єдиний вихід – потроху змінювати звички наших підлітків, дітей та їхніх батьків.

Чіпси можуть розхитати нерви. Цей продукт перенасичений добавками – ароматизаторами, барвниками, різними видами жирів, містять трансізомери, проканцерогенні речовини. У них багато солі, тому вони викликають надмірну спрагу. Для приклада: 1 пачка чіпсів (35 гр) приховує в собі 2/3 добової норми солі. Наслідки вживання: погіршення роботи печінки, нирок, збільшення ризику розвитку серцево-судинних хвороб, анемії та недокрів’я, руйнування клітин нервової і кровотворної систем. Чіпси – одна із причин стомлення і дратівливості. Особливо протипоказаний цей продукт гіпертонікам.

Крім того, шведські вчені з’ясували, що картопляні чіпси, картопля фрі і гамбургери містять канцерогени (зокрема, акриламід). А за даними Міжнародного агентства ракових досліджень, акриламід викликає мутації генів, адже досліди на тваринах показали, що ця речовина викликає злоякісні пухлини шлунка, вражає центральну та периферичну нервову системи.

Горішки корисні без смакових добавок. Сам по собі горіх – потрібний продукт. Але тільки якщо він нічим не приправлений. Горішки мають властивість пліснявіти, а цвіль виділяє речовини, що є прямими канцерогенами. Якщо горіхи посипані смаковими добавками то відрізнити гарний продукт від зіпсованого складно. Містять горішки, як і чіпси, багато солі.

Шоколадні батончики – тільки на десерт. Реклама шоколадок часто пропонує вгамувати ними голод або швидко, на ходу перекусити. І хоча шоколад, какао і справді є корисними, «заряджають» енергією, все-таки потрібно пам’ятати: шоколадні батончики – це не обід! Це десерт, ним не можна замінювати нормальний прийом їжі. До речі, потрібно звертати увагу на склад продукту: деякі виробники додають у батончики сою, заміняючи натуральні боби какао.

Замінник цукру – гірше цукру. Будь-який замінник цукру приводить до серйозного порушення обміну речовин. Вживаючи замінники, ми обманюємо організм. Рецептори язика – інформатори – дають сигнал організму, що до нього надходить глюкоза. А вона не надходить. Виникає слабкість, запаморочення.

Замість магазинних соків – фрукти. Найпростіша порада – вживати продукти, які існують у природі. Адже всі «представники» «джанк-фуд» – це переважно рафінована їжа, неприродна або утримуюча неприродні елементи. До гарних же продуктів належать овочі, зелень, фрукти (а не соки), м’ясо, яйця. Тобто неперероблені, не впаковані виробником у гарну обгортку продукти.

Хто ще загрожує “порожніми калоріями”? Білий рис, білий хліб, печиво та інші зернові, які піддалися повній обробці. Вони містять велику кількість вуглеводів – звідси їхня висока калорійність. Невелика кількість вітамінів групи В – от і все, що є цінного в цих продуктах.

Смажена курка та інші смажені продукти, картопля фрі, чіпси. Велика порція картоплі фрі містить до 570 ккал, 30 г жирів (8 г з них – гідрогенезовані). Картопля фрі відрізняється величезною кількістю калорій з жирів і маленькою кількістю мікроелементів.

Цукерки та більшість солодкостей. Цукерки містять не тільки багато цукру, але й різні шкідливі барвники. Живильні речовини, приміром, у льодяниках повністю відсутні.

Пиво, вино, інші алкогольні напої. Алкоголь містить незначну кількість живильних речовин. Крім того, калорії зі спиртних напоїв (не тільки пива!) накопичуються в області живота, приводячи до появи «пивного живота».

Видів «засмітників шлунка» усе більше та більше. Багато українців знають, що продукти «джанк-фуд» шкодять здоров’ю, але більшість все-таки «ведеться». За даними всеукраїнської громадської організації «Якість життя», в Україні кількість споживачів чіпсів серед дітей 10-15 років – близько 93%, а серед дорослих – 49%. І в половині випадків українці вживають снеки як закуску до пива. Якщо у 2001 році вибір чіпсів в Україні складався всього лише з 3 найменувань, то зараз їх – аж 28.

Альтернатива джанк-фуду. За словами дієтологів, будь-яка національна кухня, що сформувалася на місцевих, натуральних і доступних продуктах харчування – і є найбільш корисною.

http://poradnyk.com.ua/cikavo_znaty/873-scho-take-dzhank-fud-ta-chomu-ce-shkidlyvo.html