Суддю Дніпровського райсуду Києва, який приймав рішення у справі Євромайдану, звільнили з посади

31 Травня 2017 10:45

Вища рада правосуддя звільнила суддю Дніпровського районного суду міста Києва Олександра Федюка за вчинення істотного дисциплінарного проступку.

Як повідомили у ВРП, суддя Федюк  ухвалами Дніпровського районного суду Києва обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою щодо осіб – учасників масових акцій протесту в період із 21 листопада 2013 року до дня набрання чинності Законом України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» у зв’язку з їхньою участю у таких акціях.

Рішенням Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя притягнуто суддю Дніпровського районного суду міста Києва Федюка до дисциплінарної відповідальності та застосовано до нього дисциплінарне стягнення у виді подання про звільнення його з посади.

“Підставою притягнення судді Федюка до дисциплінарної відповідальності слугували встановлені Другою Дисциплінарною палатою Вищої ради правосуддя факти порушення суддею норм кримінального процесуального закону, що призвели до негативних наслідків, які фактично виявилися у порушенні завдань кримінального судочинства та прав громадян України, зокрема основоположного права на свободу. Також суддя Федюк О.О., постановляючи ухвали про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, не забезпечив дотримання приписів Конституції України та Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, не виконав покладених на нього професійних обов’язків, не забезпечив у межах своїх повноважень дотримання принципів самостійності судів і неупередженості суддів, конституційних засад судочинства”,- повідомляється на сайті ВРП.

Суддя Федюк подава скаргу на відповідне рішення дисциплінрної палати, однак Вища рада правосуддя залишила без змін рішення Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя про притягнення судді Дніпровського районного суду міста Києва до дисциплінарної відповідальності. А 30 травня ухвалила звільнити Федюка Олександра Олександровича з посади судді Дніпровського районного суду міста Києва за вчинення істотного дисциплінарного проступку на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.