У бузку лікують і квіти, і листя, і кора

4 Травня 2017 12:13
У бузку лікують і квіти, і листя, і кора

Цей красивий кущ може допомогти нашим суглобам, врятувати від головних болів і навіть знизити температуру при застуді.

У бузку лікують і квіти, і листя, і кора. Бруньки збирають навесні, суцвіття – під час бутонізації, листя – в червні, а кора заготовлюється з молодих гілок. Свої лікувальні властивості сировина зберігає протягом двох років.

Ще у Стародавній Греції свіже листя бузку завжди використовували як знезаражувальний засіб, накладаючи на рани. А в роки війни, коли не вистачало ліків, до виразок і ран прив’язували свіже подрібнене листя бузку.

Настій висушених квіток застосовували насамперед при хворобах дихальних шляхів, що супроводжуються кашлем – бронхітах, коклюші, бронхіальній астмі, а також як потогінний засіб. Крім того, цей засіб підходить для лікування каменів у нирках і навіть при епілепсії. Настоянкою з бузку лікували навіть задишку.

Бруньки, зібрані під час набухання, допоможуть при цукровому діабеті.

Для лікування «шпор» і інших захворювань, пов’язаних із відкладенням солей (подагрою) особливо дієвим вважається білий цвіт бузку, тоді як для інших хвороб травники радять насамперед квіти бузкових відтінків.

Однак врахуйте, що приймати препарати з бузку внутрішньо можна лише з дозволу лікаря через незначний вміст отруйної синильної кислоти.

Народні рецепти:

При невралгіях
Чайну ложку порошку сухих квітів бузку змішуємо з 4 чайними ложками вершкового масла. Мазь втирати в хворі місця.

Ревматизм, відкладення солей, остеохондроз
Візьміть 1 частину квіток бузку та 10 частин горілки. Настоюйте в темній ємності за кімнатної температури 2 тижні. Всередину приймати по 20 крапель двічі на день. Зовнішньо використовувати, втираючи у хворі місця.

Гнійні рани
2 ст. л. листя залийте 1 скл. окропу. Дайте настоятися 3 години і процідіть. Настій використовуйте для промивання ран.

Діабет, бронхіальна астма і панкреатит
2-3 ст. л. бруньок бузку залийте 2 склянками окропу і настоюйте 6 год. Приймайте по 1 ст. л. перед їжею.

Ларингіт
50 г квітів залити 100 мл горілки, настоювати 7 днів. Процідіть і розбавте кип’яченою водою у співвідношенні 1:10. Полощіть горло 3-4 рази на день.

Епілепсія
Лікування бузком може тривати кілька років. 1 ч. л. квіток залийте склянкою окропу, настоюйте 20-30 хвилин і приймайте тричі на день по півсклянки.

Гострота зору
Свіжі квіти бузку заваріть як звичайний чай. Складену в кілька разів марлю або ватні диски змочуйте в теплому настої і прикладайте до очей щовечора на 5-10 хв.

Мігрень
Мазь допомагає зменшити больові відчуття. Розітріть 2 ст.л. квітів бузку і стільки ж вершкового масла. Втирайте у чоло і скроні.

Шкірні захворювання
Уражені ділянки промиваються настоянкою квіток, а потім накладають чисту кору бузку і фіксують пов’язкою. Пов’язку необхідно міняти 3-4 рази на день.

http://poradnyk.com.ua