Всі діти – генії. Або як визначити таланти в дитини

5 Травня 2017 15:30

Виявити таланти дитини простіше, ніж здається. Не потрібно дорогих тестів і консультацій, щоб виявити, яке заняття найбільше привертає увагу вашої дитини, породжує іскру в її уяві настільки, що вона буде займатися цим без ваших приписів. Вам потрібно лише уважно спостерігати.

Більшість батьків хочуть, щоб їх діти були успішними в різних напрямах.  Вони записують синів і дочок в музичні школи, спортивні секції, куди насправді хотіли потрапити в дитинстві самі. Діти в свою чергу не хочуть засмучувати батьків; вони можуть довгий час займатися тим, що їм не подобається, або догодити дорослим. Цей цикл фактично стримує дітей від розвитку їх природних талантів та інтересів. Для того, щоб виявити природні навики своїх дітей, батьки повинні звертати увагу на речі, які діти роблять,не думаючи про те, щоб комусь сподобатись.

Є п’ять способів, щоб виявити і «виплекати» природні таланти вашої дитини.

  1. Спостерігайте за її грою.

Чи прагне ваша дитина грати в групі чи їй подобаються «сольні проекти»? Вона любить багато рухатися чи тихо сидіти за грою?  Що вона буде робити в першу чергу: малювати, грати з м’ячем чи схопить планшет. Спостерігаючи за тим, що ваша дитина обирає найчастіше і з великим задоволенням, ви можете скласти уявлення, де ховаються її таланти.

  1. Дайте дитині можливість реального вибору.

Це зрозуміло: ви хочете, щоб ваша дитина цінила музику і для цього записуєте її в музичну школу на клас фортепіано. Але чи це дійсно те, що їй подобається? Нехай лиш чимось займається, не буде часу на всілякі дурниці, а там і звикне, часто думаєте ви. Але ключ у тому, щоб ваша дитина дослідила різні види діяльності, а ви лише повинні слідкувати за тим, що дійсно для неї цікаво. Якщо ви думаєте, що гра на фортепіано сподобається дитині, запишіть її в музичну школу, але скажіть, що якщо після шести місяців вона не вподобає це заняття, буде можливість перейти на інший інструмент. Чи взагалі займатися чимось інакшим.

  1. Перевірте  інтереси дитини.

Ви можете думати, що комп’ютер – це марна трата часу, але якщо ваша дитина будує на комп’ютері  графіки, вивчає якісь програми, читає оповідання або вирішує ігрові головоломки, в цих діях можуть і бути її вроджені таланти. Замість того, щоб критикувати такі навики вашої дитини, перевірте їх, кажучи: “Класно, я помітив, що ти любиш грати в цю гру – і ти дійсно хороший в цьому!” Говорячи їй, що це марна трата часу, ви може тільки пригнічувати бажання продовжувати займатися своїми інтересами.

  1. Заохочуйте прояви самовираження.

Якщо ваша дитина приходить додому зі школи, вихоплює зошит і починає писати твір, який задали в школі, і робить це просто для задоволення, ви, звичайно, будете в захваті. Але що, якщо вона сідає малювати карикатури? Або писати загадки? Що, якщо вона витрачає годину на створення кросвордів? Заохочуйте її ще більше! Займатися справою, яка їй подобається, та ще й відчувати вашу підтримку –  це і є розвиток талантів дитини. І в той же час, якщо ви обмежуєте її, на ваш погляд в непотрібних заняттях,  вона може перестати виражати себе творчо.

  1. Забудьте про себе.

Відкладіть в сторону свої власні інтереси, забобони, упередження. Якщо ви розчаровані відсутністю інтересу дитини до справи, яка до вподоби вам, запитайте у себе: «що станеться в житті моєї дитини , якщо вона не буде брати уроки музики? Що станеться, якщо вона почне займатися акторством замість музики?». Швидше за все наслідки не варті вашого занепокоєння.

 

Вся справа у можливості мати вибір. Якщо ви дозволите це дитині і будете її всіляко підтримувати, таланти дитини проявлять себе обов’язково. В таких дітей набагато більше шансів в дорослому віці зробити правильний вибір професії, щоб займатися улюбленою справою.

http://www.daj5.com.ua