Як правильно вибрати рушник: значення, види, особливості орнаменту

18 Травня 2017 11:30

188_1

Неможливо представити Україну без рушників. Українці користуються ними здавна, і кожному привласнюють своє власне значення. Рушники нагадують нам про історію нашої країни і пов’язують сучасність з минулим. Про них складають пісні, такі, як знаменита “Пісня про рушник”. Крім того, рушники – прекрасний елемент декору і незамінний святковий атрибут. Складно уявити традиційне весілля або Великдень без українського рушника.

Значення і види рушників

Рушники поділяються на весільні, вінчальні, союзні, хлібосольні, великодні, рушники-божники. Потрібно звертати увагу на орнамент: у кожного з малюнків своє символічне значення. На вінчальному рушникові молодята стоять у церкві один раз у житті. Союзним перев’язують руки під час весільної церемонії – він символізує любов і духовний зв’язок. Найчастіше на такому рушникові рослинний орнамент. Хлібосольний рушник (яким батьки зустрічають молодих) прикрашають птахами і квітами. А божник – це маленький рушник для ікони.

Особливості орнаменту українських рушників

У народі вважають, що вишитий на весілля рушник завжди має магічне значення. Всі його елементи невипадкові. Так калина – символ роду, сили і краси. Соловей на калині – символ роду і його продовження, а павичі – сонця і сімейного щастя. Ластівка, яку вишивають на весільному рушнику, приносить хороші звістки. Дуб – уособлення чоловічої енергії і сили, лілія – дівочої краси і цноти. Листя і ягоди означають радість появи нової сім’ї, а хміль – молодість і любов. Троянди символізують постійне оновлення і сонячний рух.

Де купити рушник

Раніше наречена обов’язково вишивала рушник власноруч. Тепер ніхто не звертає уваги на те, чи добре дівчина вишиває. Але все таки рушники залишаються одним з найважливіших атрибутів весілля в Україні. Нареченим, які не вміють вишивати або в яких для цього немає часу, допоможуть  інтернет-магазини авторських виробів  та вироби майстринь  з усієї країни в різниx магазинаx Києва.

Джерело: gazeta.ua