Як в столиці відсвяткувати День і Ніч в музеї: програма

18 Травня 2017 09:26

18 травня в світі відзначається Міжнародний День музеїв, який у 2017 році проходить під гаслом «Музеї і суперечлива історія: розповідаючи про замовчуване». З цієї нагоди столичні заклади підготували цікаву програму.

Благодійний перформанс та скандинавська ніч

18 травня о 19.00 в Музеї історії міста Києва (Богдана Хмельницького, 7) відбудеться плейбек-перформанс «Бачити світ» від Київського плейбек-театру «Вне Времени». Вхід безкоштовний. Перфоманс є благодійним заходом і організатори заохочують глядачів зробити добровільний внесок для дівчинки Маргоши, якій хочеться Бачити Світ власними оченятами. Зібрані кошти підуть на діагностику зору Маргоши.

20 травня мультикультурний центр та Музей Історії Києва, за підтримки посольств Данії, Норвегії, Швеції та Фінляндії, пропонують відвідати подію, присвячену культурі, історії, побуту і традиціям скандинавських країн. Цілих три поверхи Музею історії Києва на кілька годин перетворяться на справжню Скандинавію.

У програмі заходу:

– Для допитливих: гості дізнаються більше про концепцію «рівності» у Скандинавських країнах, що є однією з головних характеристик скандинавських суспільств, про виховання і освіту дітей, які вільні від стереотипів.

– Для найменших: інтерактивне читання книжки» Ягуар» талановитого письменника Ульфа Старка, обговорення і майстер-клас від Культурної ініціативи «Букмоль».

– Для підприємливих: лекція про міжкультурні особливості норвезько-українських бізнес-стосунків розкажуть представники Українсько-Скандинавського Центру.

– Для любителів подорожей та нових відчуттів: Паганелі поділяться досвідом водних та наземних мандрівок Скандинавією. Порцію адреналіну та враження про екзотичний серфінг за полярним колом можна буде отримати від Surfin’UA. Захоплюючу історію про велосипедну мандрівку від Осло до Тромсе розповість Олексій Прокопенко (Endurance School).

– Для велолюбителів: представники Данії, яка є країною-лідером з «велосипедизації», і представники українського вело-руху «Критична Маса» проведуть спілкування та покажуть фільм «Велосипеди проти машин» шведського режисера Фредріка Герттена.

Цех Експериментальної Культури та проект Zlyva презентують новий проект, в якому за допомогою жіночого оперного вокалу та сучасної електронної музики побудують міст між скандинавськими сагами та українськими думами.

Протягом всього заходу працюватиме міні-кінозал, де кіномани зможуть переглянути стрічки

скандинавських режисерів і подискутувати на цю тему. А також – майстер-класи з танців та карикатури, музика та конкурси і, звичайно ж, приємні сюрпризи.

Квитки: 200 грн., в день події 300 грн., для пенсіонерів і школярів 100 грн., дітям до 7 років безкоштовно.


Насолода мистецтвом

Таємниці Ночі у Національному художньому музеї (Грушевського, 6) створені, щоб насолодитися грою мистецьких форм і людського інтелекту, візуальним мистецтвом і музикою.

Програма на 20 травня:

20:00 – 22:15 В аванзалі демонструється фільм про непересічного українського художника Федора Тетянича, відомого як Фрипулья. На другому поверсі для огляду відкритий виставковий проект ЛЬВІВ: СОЮЗники кураторів Станіслава Сілантьєва і Галини Хорунжої. У постійній експозиції та у виставкових залах триває інтелектуальна гра ПРИХОВАНІ ІСТОРІЇ, усі учасники якої зможуть взяти участь у розіграші головного призу – ексклюзивної екскурсії до фондів музею під проводом генерального директора НХМУ Юлії Литвинець.

22:00 – 22:15 В аванзалі відбувається розіграш головного призу – п’яти запрошень на екскурсію

22:00 – 23:00  Акорди групи Shiva the Destructor завершують Ніч музеїв на галявині перед музеєм

Вхід вільний


Подорож у часі

В ніч з 20 на 21 травня Національний музей історії України (вул. Володимирська, 2) запрошує вас взяти участь у неповторному музейному дійстві, що проводиться лише раз на рік до Міжнародного дня музеїв.

«Ніч у музеї» розпочнеться о 22:30 з концерту колективу Romein перед головним фасадом – гурту, який грає у стилі sympho-rock і neoclassic. Виступ доповнять світлові експерименти на фасаді НМІУ, що нададуть старовинній споруді нового вигляду.

Тема цьогорічної ночі в музеї – «Пам’ять». З 23.00 до 5:00 пропонують зануритися у фантастичний фільм, який триватиме з пізнього вечора до світанку. Гості музею подорожуватимуть у часі. Переходячи з одного періоду в інший, кожен учасник вирішуватиме, чи він залишиться, наприклад, у палеоліті, чи вирушить у період Київської Русі. Щоб перейти з одного періоду в інший, необхідно дотримуватися правил гри і відповісти на всі запитання. При цьому можна буде один одному допомагати, підказками стануть звукові ефекти, артистичні та театральні додатки. Нічна подорож музеєм завершиться зустріччю світанку на Старокиївській горі з краєвидом на Київ.

Упродовж «Ночі в музеї» в холі НМІУ працюватиме лаунж-зона, де можна буде перепочити, переглянути фільм, послухати музику, зіграти у стародавні ігри та скуштувати гарячі напої від партнерів музею.

Вартість квитка: 200 грн


Експонати, що мовчали роками

Усього десять днів, з 18 по 28 травня в експозиціях музею Ханенків (Терещенківська, 15\17) буде представлено унікальні предмети й цілі групи, які роками «мовчали» у фондах. Шовки мусульманської Гранади 15 століття, французька порцеляни й текстиль шінуазрі 18 століття, перші європейські портрети османських султанів й кримськотатарських ханів, португальська рушниця з японського озброєння 16-17 століть, китайська опіумна люлька рубежу позаминулого століття й чимало іншого. Ці предмети розкриють складні й суперечливі історії цивілізаційного прикордоння – географічного і культурного. Історії про тріумф і зраду, про визиск і насилля, про конвівенсію (мирну й плідну взаємодію) та конфронтацію, про взаємність і відчуження між європейцями та азійцями, християнами, мусульманами та іудеями, народами Старого й Нового світів. По новій експозиції проводитиметься тематичний квест “Мистецтво на кордонах”.

Програма

18 травня

10.30 – 17.00 День відкритих дверей – вільний вхід.

15.00 – 16.30 «Захід відкриває Схід». Авторська екскурсія історика-сходознавця Олександра Галенка. За попереднім записом

20 травня

12.00 – 13.00 Європа – Далекий схід:

«Плітки про шінуазрі». Нові експонати й театралізована екскурсія дослідниць колекцій Людмили Кравченко та Катерини Дмитриєнко. Вартість 25 грн+вхідний квиток. За попереднім записом

15.00 – 16.30 Європа – Далекий схід: “Таємна люлька Шерлока Холмса. Історії опіумних залежностей” – лекція-дискусія китаїстки Марти Логвин. “Прихована чайна суперечка” – розповідь про далекосхідні чайні традиції від дослідниць Валерії Юнди, Ольги Гарькавої та Юлії Бондар. «Рушниці, що припливли у човні» – розмова з істориком японського мистецтва Галиною Біленко. Нові експонати. Вартість 25 грн+вхідний квиток. За попереднім записом

21 травня

12.00-13.30 Європа-Іслам «Турецька гроза: Османська імперія в масовій культурі європейців 16-18 ст.» Нові експонати та авторська екскурсія-лекція історика-сходознавця Олександра Галенка та мистецтвознавці Олени Шостак. Вартість 25 грн+вхідний квиток. За попереднім записом

15.00-16.30 Європа-Іслам-Америка «Ціна «Золотої доби»: мусульмани в Іспанії, іспанці в Америці». Нові експонати та авторська екскурсія істориків мистецтва Ганни Рудик та Ігоря Хоборова. Вартість 25 грн+вхідний квиток. За попереднім записом

Контактний номер телефону: (044)235-32-90


Античність і Верещагін

У Нацiональному музеї “Київська картинна галерея” (вул .Терещінківська, 9) 18 травня буде вільний вхід, а всі заходи проходитимуть безкоштовно.

11.00 – оглядова екскурсія по музею

12.00 – кураторська екскурсія по виставці “Античності сліди прекрасні”

13.00 – кураторська екскурсія по виставці “Василь Верещагін. Небезпечна подорож довжиною в життя”

14.00 – оглядова екскурсія по музею

15.00 – Інтерактивна екскурсія для школярів в формі квесту.

Також 20 травня о 13.00 до Міжнародного дня музею відбудеться лекція  “Людина – міра світу. Давня Греція: особливості світогляду та художньої практики.”, яку прочитає Олена Боримська.  Вартість квитка – 30 грн.


Катерина Білокур та про що скриплять музейні скрині

18 травня в рамках міжнародної акції «Ніч у музеї» в Національному музеї українського народного декоративного мистецтва відбудуться:

14.00 презентація фільму «Катерина Білокур», який був створений в рамках документально-художнього циклу пізнавальних програм «Ніч у музеї» про унікальні історичні та мистецькі пам’ятки України.

19.00 Перформанс «Про що скриплять музейні скрині» та дефіле в авторських костюмах студентів Державного інституту декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. М. Бойчука за участі гурту «Божедари».


Прогулянка з бароном Мюнхаузеном

18 травня  з 9.30 по 18.00 «Київська фортеця» (Госпітальна, 24А) відкриває безкоштовний вхід до всіх експозицій музею. А дітей запрошують на  програму «Барон Мюнхгаузен в Київській фортеці» (адмінкорпус, 1-й поверх). Також в рамках святкування відбудеться:

16.00 – 16.25 Показ фільму «Той самий Мюнхгаузен» про перебування Барона Мюнхгаузена в Києві та в Київській фортеці.

16.30 Конкурс малюнків кульковими ручками: намалюй Мюнхгаузена в Київській фортеці. Кращі малюнки будуть експонуватися у Фортеці протягом тижня.

17.00 Малюємо Київську фортецю разом – колективний малюнок на великому аркуші паперу – залишається на згадку у фондах Музею.

17.45 Екскурсія до Музею

До Міжнародного дня музеїв Театр «Маскам Рад» і Київська Фортеця представляють Інтерактивну екскурсію по Київській Фортеці “Прогулянка з Бароном і Баронесою фон Мюнхгаузен” (18 травня,  19.00 – 20.30 і 20.30-22.00 Початок екскурсії в театрально-виставковій залі адмінкорпусу, 1-й поверх). У програмі: перегляд фільму, прогулянка, танці, радіо екскурсія по Косому капоніру, відвідування камер для політв’язнів Косого капоніру, включаючи карцери. Вартість екскурсії: 100 грн.


Таємниці гетьманів

В рамках святкування Міжнародного Дня Музеїв Музей гетьманства (Спаська, 16б) відкриває двері для всіх бажаючих дізнатися невідомі та багато років замовчувані факти з історії Гетьманства.

10.00-17.00 – День відкритих дверей до експозиції музею.

12.00 – безкоштовна екскурсія “Іван Мазепа – великий гетьман України”.


Знайомство з справжніми муміями

У Міжнародний день музеїв Національний Києво-Печерський Історико-Культурний Заповідник запрошує киян та гостей столиці оглянути колекцію старожитностей Давнього Єгипту: жіночу мумію, вкритий поліхромним розписом дерев’яний саркофаг, дві кришки саркофагів із таким же розписом та мумію нільського крокодила.

Експонати потрапили до Києва у другій половині ХІХ століття і, очевидно, знаходилися спочатку в приватних колекціях єпископа Порфирія Успенського та Богдана і Варвари Ханенків.  Науковцями визначено, що саркофаги належать до періоду Нового царства Стародавнього Єгипту (1085–656 рр. до н.е.). На них нанесені традиційні зображення та написи, пов’язані з культом мертвих.

Колекція презентується 18 травня з 10.00 до 22.00 у Великій Лаврській дзвіниці лише протягом одного дня, напередодні реставрації. Вхід вільний.


Про що розповідають коштовності

Музей історичних коштовностей України (вул. Лаврська, 9, корпус 12) традиційно запрошує 18 травня з 10.00 до 18.00 на День відкритих дверей, а також пропонує оглядові екскурсії (збірні групи) о 10:30, 11:30, 12:30, 13:30, 14:30, 15:30 та 16:30. Вартість лише 15 грн.

Крім того, до вашої уваги тематичні авторські екскурсії від науковців музею:

11:00 – “Золотий літопис України:експонати, історія, персоналії” – Світлана Палатна;

12:00 – “Візантійське мистецтво: витоки, традиції, наслідування” – Юрій Полідович;

13:00 – “Жіночі прикраси: стійкість традицій та мінливість моди” – Ірина Удовиченко;

14:00 – “Оберегове оздоблення одягу: від давніх давен до сьогодення” – Ольга Фрасинюк;

15:00 – “Боги і богині Скіфії” – Любов Клочко;

16:00 – “Таємниці царських курганів Скіфії” – Юрій Білан.

Вартість тематичної екскурсії – 75 грн. .

Закінчиться ж цей день особливим дійством – театралізованою вечірньою екскурсією «Голоси століть»! Цього разу на відвідувачів чекають мандрівка в часі та зустрічі з представниками еліт різних культур минулого: Великої Скіфії 4 ст до н.е, Київської Русі періоду її розквіту, Гетьманщини. Початок 18 травня о 18:30.  Квитки можна замовити за телефоном (044) 280-13-96 або через форму https://goo.gl/YGcBwF.


Ніч танцю просто неба

18-20 травня Музей Івана Гончара запрошує приєднатися до святкування Міжнародного дня музеїв.

18 травня о 13.30 відбудеться інтерактивна екскурсія. Мовчазні експонати “оживуть”, “заговорять” до Вас. Ви зможете почути живий спів, який був невід’ємною частиною буття українців у будні і в свята, в радості і в горі, а також побачити роботу майстрів та відчути неперервність традиції протягом сотень років. Вхід до музею та екскурсія безкоштовні.
Обов’язкова попередня реєстрація за посиланням: https://goo.gl/86cIyi

19 травня влаштують українську традиційну ніч. Відвідувачі зможуть дізнатися про особливі ночі, в які взагалі заборонено спати, про роботу, яка виконувалася лише вночі, про сакральні дії та предмети побуту, які набували магічної сили та за допомогою яких можна було пророчити та змінювати долю. Лише цієї ночі Ви зможете почути у стінах музею сороміцькі пісні, такі табуйовані щодо виконання у профанному, звичайному часі.

Час екскурсій: 21:00, 22:30, 00:00. Вхід – 50 грн.

Обов’язкова попередня реєстрація за посиланням:https://goo.gl/kbXn0Z

З 19 на 20 травня буде ніч танцю просто неба. На подвір’ї Музею Івана Гончара під відкритим небом ви зможете відчути інтимні та запальні танці гір та степу, забуті танці наших предків під живий супровід троїстих музик аж до сходу сонця. Гречаники, орлиця, козачки, польки, вальси, коломийки, гопак, аркан, кругла, кабан, каперуш, горобчик, плескач, краков’як, фокстрот, старосвітські танці звучатимуть у виконанні гуртів: Надобридень, US Orchestra (Ukrainska Silska Orchestra), Орелі, Варйон, Хорея козацька. Початок о 21.00. Вхід вільний.


Інсталяції та концерти

Історико-меморіальний музей Михайла Грушевського (вул. Паньківська, 9) до теми «Музеї і суперечлива історія: розповідаючи про замовчуване». Слідуючи визначеній тем підготував проект-інсталяцію «Під наглядом» (за документами ГПУ) відкриття якого відбудеться 18 травня 2017 року о 18.00

,Музей-квартира В.С. Косенка (вул. М. Коцюбинського 9, кв. 4) 18 травня о 19.00 запрошує у гості насолодитися камерною музикою світових композиторів у виконанні кращих студентів Національної музичної академії ім. П. І. Чайковського.

Літературно-меморіальний музей М.Булгакова, доєднуючись до запропонованої теми, має чим поділитися із замовчуваного.  Центром теми є виставка, присвячена хазяїну дому № 13 на Андріївському узвозі Василю Павловичу Листовничому (1876-1919). Вечір пам”яті розпочнеться 18 травня о 19.30.  Вперше в Києві буде звучати музика композитора Вітольда Малішевського, двоюрідного брата дружини Листовничого. Розповість про Малішевського його родичка – поет Олена Малішевська та письменник Олексій Нікітін. Вітольд Малішевський був учнем М. Римського-Корсакова, і став засновником Одеської та Варшавської консерваторій.


Фотосушка, концерт, кіно з Шевченком

В Національному музеї Тараса Шевченка (бул.Шевченка, 12) вирішили продемонструвати «замовчуваний» бік роботи музею – не його колекцію чи експозицію, а таємні приміщення, які розкриють секрети функціонування музею «зсередини».

Програма на 20 травня:

12:00, 16:00 – Екскурсія таємними приміщеннями музею від головного інженера НМТШ.

12:00 – 20:00 – Фотосушка «Жінка і діти» від Школа фотографии Виктора Марущенко.

14:30, 15:30 – Екскурсія «Малюнки, що оживають». Реєстрація обов’язкова за тел.: 234-25-56!

17:00 – 18:30 – Концерт Лесі Горової.

18:30 – 22:00 – Квест «Нутрощі музею» таємними кімнатами НМТШ.

20:00 – 22:00 – Кіно під зорями.

Вхід вільний.

20 травня з 13.00 до 15.00 в будинку-музею Тараса Шевченка (пров. Шевчека, 8а) обіцяють влаштувати ярмаркову феєрію.  Автентичні пісні, запальні танці виконають кобзарі Стрітівської вищої педагогічної школи кобзарського мистецтва та тріо бандуристів «Чарівні струни».  Відвідувачам розкажуть таємниці рушника, особливості і секрети міщанського вбрання із колекції музею. А дещо можна буде навіть приміряти, ну – і зробити селфі! На майстер-класі «Тарасова наука» можна буде, як всюдисущі хрещатицькі маклери, писати «очиненным» гусячим пером і бузиновим чорнилом «цінні папери».Також в програмі ігри та забави.


Шедеври вбрання у Софії Київській

Національний заповідник «Софія Київська» (Володимирська, 24) та Музей історії моди презентують програму «Ніч у музеї-2017». 20 травня о 18.00 на відвідувачів чекає таємниче, майже казкове дійство. Напівосвітлені зали, спеціально підібрана музика, розповідь, від якої неможливо відірватися – все це дозволить перенестися у часі, зануритись у світ кринолінів та турнюрів. Гостям підготували мандрівку експозицією Шедеври світового вбрання XVIII – XX століть. Сімейні традиції, експонати якої гармонійно поєднані з розкішним інтер’єромМузей “Будинок Митрополита” – пам’ятки архітектури XVIII століття.

Розклад Ночі в музеї:

18.00-18.15 – виступ Historical Dance Theatre “Al’entrada” – театру історичного танцю «Алентрада»

18.30-19.30 – авторська екскурсія директора «Музею моди» Марини Іванової для всієї родини під назвою ” Модні мами і модні діти три століття тому”

21.00-22.30 – авторська екскурсія директора «Музею моди» Марини Іванової Європейська мода XVIII – ХІХ століть: від кринолінів до турнюрів

А ще у програмі перегляд фільму з історії європейської моди XVI – XX ст. та фото з модними аксесуарами середини ХХ століття.

Вартість квитків: дорослі – 80 гривень, школярі (студенти) – 40 гривень.

Обов’язкова реєстрація за телефоном: (044) 270-55-73


Життя зірок

До Міжнародного Дня і Європейської Ночі музеїв в Музеї театрального, музичного та кіномистецтва України (вул. лаврська, 9) приготували незабутню подорож алеєю зірок. Вона присвячені  видатній події, коли американська кінозірка Норма Толмадж випадково залишила відбиток своєї ступні на незастиглому асфальті, що стало поштовхом до створення у Голівуді алеї зірок з відбитками долонь.

Музейна ніч розпочнеться 20 травня о 19.00 і складатиметься з трьох частин. В першій – вечірній частині ви почуєте невигадані історії про пристрасне життя світових театральних знаменитостей, а також зможете відчути себе зіркою та залишити відбиток на нашій алеї зірок. Далі буде друга – нічна частина, де ви поринете в світ старих кінофільмів, які нагадують легкі приємні сновидіння. А прокидатися найкраще під звуки музики – на Вас чекає унікальний музичний перформанс.

Попередня реєстрація обов’язкова за посиланням http://bit.ly/2puXhEx або телефоном: 050 784 53 99, 097 353 37 88, 280 18 34.  Вартість квитка – 50 грн.


Нічний ХЛАМ з Тичиною

Музей-квартира П. Тичини (Терещенківська, 5) пропонує відкрити найцікавіші сторінки культурного життя Києва 1920-1930-х рр. Вечірка під кодовою назвою „Нічний ХЛАМ” відбудеться в самому центрі міста, біля мальовничого парку Шевченка в старовинній квартирі з величезними стелями. На незабутній театралізований квартирник до модерніста П. Тичини прийде велика кількості знаменитостей з усього світу,.

Програма триватиме до світанку, з 21.00 до 6.00, і включатиме в себе настільні ігри, словесні шаради, театралізовані дійства та відпочинок під живу музику, німе кіно та спілкування в невимушеній атмосфері. Пішохідна екскурсія від Павла Тичини покаже Вам інтимний Київ 1920-1930-х рр., загадковий та містичний, вкритий легендами та переказами.

Початок 20 травня о 21.00.  Вартість квитка 200 грн. Довідки та бронювання за тел. 234-43-27, 063-504-24-18, або за e-mail: tychynafm@gmail.com


Київ на старих мапах

До всесвітнього дня музеїв 18 травня  Музей Історії Туалету запрошує на  безкоштовні екскурсії на виставці «Поставити на мапу. Київ 1:1535» . Виставка присвячена колекції старих мап Києва в їх репринтному виданні.  Ви дізнаєтеся як змінювався Київ, хто створював його мапи і хто їх друкував.  На жаль, Київ багато втратив за останнє століття, але старі мапи зберегли інформацію про створення водопровідних  мереж та комунікацій Києва, його мостів   і залізниць, а графічні зарисовки об’єктів Києва 70-х років XX століття  нагадають нам про деякі споруди, яких вже не існує у Києві.

Зустріч з історією Києва через його картографію відбуватиметься 18 травня з 10.00 до 18.00   в Музеї Історії Туалету (Башта №5).  Екскурсії проводяться кожні 30 хв, групи формуються по 10-15 осіб.  Запис обов’язковий за тел.. 499-31-61