9 червня: це цікаво знати

9 Червня 2017 08:00

28439957Хто не воює проти лжі,
І терпить підлості чужі,
Заходить, наче осквернитель,
В святиню власної душі.
Дмитро Павличко

За церковним календарем 9 червня вшановують священномученика Ферапонта, преподобного Нила, святителів Кипріана, Фотія та Іону, преподобного Ферапонта,праведника Іоанна Руського – сповідника, мученицю Феодору діву і воїна Дідима.

У народі є приказка: «На Федору не винось із хати сміття». У цей день не підмітали в домі і не мили підлоги, щоб не накликати біду. У минулі часи в цей день слідкували за мурахами: якщо навколо мурашника багато мурашок — на гарну погоду.

Іменинниками 9 червня є:
Федір, Фотій, Нил, Феодора.

9 червня народились:

1878 — Іван Мар’яненко (Петлішенко), український актор, режисер, педагог. Автор книг «Минуле українського театру», «Сцена, актори, ролі».

1888 — Олександр Яната, український агроном і ботанік. Організатор та редактор «Українського ботанічного журналу», один із засновників заповідників у Кончі-Заспі та Каневі.

1937 – Микола Гвоздь, бандурист і диригент. Керівник Національної Капели бандуристів України з 1978 р.

Події 9 червня:

1866 — метеорит «Княгиня» упав на Закарпатті
1847 — Російський цар Микола I підписав вирок, за яким маляр і поет Тарас Шевченко віддавався в солдати.
1988 — Стрибун із жердиною Сергій Бубка у Братиславі встановив світовий рекорд — 6,05 м.
1995 — У Сочі президенти Росії і України підписали договір про розділ Чорноморського флоту.

9 червня святкують:
Міжнародний день друзів

Чи знаєте ви, що:
Про друзів наших менших

Люди, що мають удома собаку, рідше страждають від підвищеного тиску. Це ще раз підтвердили вчені Нью-Йоркського університету. За спостереженнями спеціалістів, коли людина гладить собаку, у неї уповільнюється серцевий ритм, вирівнюється дихання і зменшується напруга в м’язах. Можливо, саме тому серед господарів собак, що перенесли інфаркт, одужує 94 відсотки.

Вчені стверджують, що собаки позитивно впливають на людей завдяки своїй енергії, виключно позитивної. Так вони влаштовані: у них дуже активно проходять всі процеси в організмі. І їм обов’язково треба спілкуватися з людиною, щоб було кому віддавати енергію. Крім того, в слині собак є лізоцим — фермент, що руйнує поверхню бактеріальних клітин. Сьогодні лізоцим випускається деякими фармацевтичними фірмами як лікарський антибактеріальний препарат.

«Рідна країна»