Бібліофест залучає дітей до читання

7 Червня 2017 09:00
Бібліофест залучає дітей до читання

 

Що робити школярам улітку? Ходити в бібліотеку! Щоб заохотити до цього у столичній дитячій бібліотеці ім. Т.Г. Шевченка влаштували масштабний бібліофест “Твоя планета  ДИТИНСТВА”.

Для кожного з юних відвідувачів  знайшлося заняття до душі — цікаві майстер-класи, зустрічі з українськими дитячими письменниками, перегляд лялькової вистави, дитячого лялькового театру «Казкарик».

Гостей свята запросили до віртуальної екскурсії в чарівний світ індійської культури і запропонували  зробити малюнок мехенді, пограти в цікаві й розвиваючі ігри. А також взяти участь у заняттях мовного гуртка «ABC — англійська та я!», іграх, розвагах і танцях з навчально-ігровим проектом “Temper Games — Ігри Твого Характеру”.

Партнерами бібліофесту стали найпопулярніші видавництва України. «Фонтан казок», «Грані-Т», «Видавництво Старого Лева», «Самміт-книга» та інші, влаштували книжкову виставку-ярмарок зі своїми новинками та популярними, вже відомими читачам виданнями.

На святі  нагородили  часників і переможців традиційного конкурсу малюнків “Київ та кияни очима дітей”, який бібліотека проводить понад 10 років. На конкурсі було представлено більше 40 робіт юних художників . У  цьому році відзначили одну переможницю, картина якої вразила усіх. Нею стала робота “Київ моєї мрії” 13-ти річної Анастасії Катеринюк.

У  жовтні минулого року бібліотека ім. Т.Г. Шевченка змінила  формат своєї роботи й  перетворилася на справжній на “Biblio-Hub”.

Це була відправна точка, яка виросла в бібліофест. Метою було показати яка насправді є сучасна бібліотека. Це довга щоденна робота над формуванням іміджу і зараз, на жаль, в очах багатьох людей уявлення про бібліотеку не відповідає реальності і сучасності. Тим паче дитяча просто зобов’язана бути не тільки центром освіти, а й має створювати всі умови і для спілкування, і для творчості, і для розвитку дитини, – розповідає  директор Яна Біленко, –  Найголовніше для нас, привчати дитину до бібліотеки, як до організації, де їй комфортно.

Зараз бібліотеки не мають можливості купити друковані видання в потрібній кількості, особливо затребувана література англійською мовою.  Тому керівництво дитячої бібліотеки  в тестовому режимі вирішило підключитися до бази EBSCO – ресурсу, який дає доступ до літератури іноземними мовами.

– Ми вже місяць працюємо з цією програмою,  а з 2018 року ми оформимо  підписку на весь наступний рік і наші відвідувачі зможуть користуватися цим ресурсом безкоштовно, – коментує незвичне нововведення для бібліотек Яна Біленко.

Бібліотека співпрацює з волонтерської організацією TEMPERGAMES – ініціативною групою волонтерів, які щотижня проводять сесії настільних ігор для багатодітних сімей, переселенців, дітей-сиріт та інших незахищених верств населення.

–  Наша спільна з дирекцією робота, вилилася в дружбу і тепер кожної суботи ми влаштовуємо аншлаг,– зазначає  пан Ігор, керівник волонтерів.

Будівлі бібліотеки уже 44 роки, і вона вимагає кардинальних змін в усьому, починаючи від проводки,  яка не витримує таку кількість техніки і закінчуючи санвузлом.  Тож через місяць бібліотеку чекають капітальні ремонтні роботи. У планах – замінити вікна, зробити сучасний санвузол для людей на інвалідних візках, облаштувати великий і малий вестибюль. А основним завданням буде відремонтувати дах і обладнати  на ньому літню терасу.

Відкриття  оновленої бібліотеки заплановано на вересень.

Для довідки: центральна бібліотека ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва організована у лютому 1919 року, як третя самостійна дитяча бібліотека міста Києва і знаходилась за адресою вул. Пролетарська, 107 (до 1919 року — вул. Кузнечна, сучасна назва вул. Антонович) за сприяння відомих діячів культури — П. Г. Тичини та В. К. Магеровського, який був її першим завідувачем. У квітні 1920 року за пропозицією і клопотанням Павла Тичини бібліотеці було присвоєно ім’я Тараса Григоровича Шевченка. В 1973 році бібліотека отримала нове сучасне приміщення на Брест-Литовському проспекті (тепер проспект Перемоги, 25а), де і знаходиться зараз. Для задоволення інформаційних потреб користувачів і право на вільний доступ до інформації з 2003 року в бібліотеці безкоштовно працює Інтернет-центр з  кольоровими планшетами й електронними пристроями для читання Pocketbook із бездротовим підключенням до мережі Інтернет Wi-Fi.

https://vechirniykiev.com.ua