Електронний гаманець: Що це? Як ним користуватися в Україні?

12 Червня 2017 11:48

Нещодавно Mastercard та ПриватБанк презентували цифровий безконтактний гаманець на платформі Mastercard Enablement Digital Service в Україні.

Він дозволяє користувачам швидко та безпечно розраховуватися у фізичних торгових точках за допомогою смартфону – на POS-терміналах, які підтримують технологію безконтактної оплати Mastercard.

Що таке електронний гаманець? Електронний гаманець – це смарт-карта або інший електронний носій з вбудованим чипом, що дозволяють зберігати електронні гроші і здійснювати роздрібні платежі. Це загальне визначення.

У випадку гаманця, який розробили Mastercard та ПриватБанк, це якраз саме чип і спеціальне програмне забезпечення – платформа MDES. Принцип дії такого гаманця – користувач може зберігати дані всіх своїх банківських карт і розплачуватися швидше і зручніше, без необхідності кожного разу вводити реквізити.

Як користуватися електронним  гаманцем від Mastercard та ПриватБанк?

NFC-гаманець доступний для мобільних пристроїв з вбудованим NFC-чіпом. Перед купівлею смартфону поцікавтесь, чи є в ньому такий чіп. Якщо немає – оберіть інший, адже NFC “вшити” у новий смартфон не вийде.

Для того, щоб безконтактно сплачувати за покупки смартфоном, користувачам потрібно встановити та активувати NFC-оплати у додатку Приват24 і в торговій точці просто піднести розблокований телефон до терміналу.

Як переваги від електронного гаманця?

Вам не потрібно носити з собою ні готівку, ані навіть платіжну картку. Навіть якщо ви загубили телефон, жодні платіжні дані не будуть втрачені. Ця технологія просто не потребує прив’язки до вашої фізичної картки чи банківського рахунку. Фахівці запевнюють: поки що електронний гаманець – найбезпечніше з того, що діє в Україні з платіжних безконтактних інструментів.

Які компанії та банки пропонують електронні гаманці в Україні?

В Україні електронні гаманці пропонують: “Приватбанк”, “Укрексімбанк”, “Ощадбанк” та “Кредобанк”.

Де можна розраховуватися електронним гаманцем?

Ним можна розрахуватися у вендингових апаратах, паркоматах, на АЗС, оплатити проїзд у громадському транспорті Києва, Львова. Окрім того, мережа безконтактних розрахунків в Україні активно розширюється: сьогодні понад 50% POS-терміналів в торгових точках приймають такий вид оплат (за даними НБУ).

Які ризики користування електронним гаманцем в Україні?

Щоб не стати жертвою шахраїв або самому собі шкоди не зробити, потрібно всього лише дотримуватися простих правил. Найголовніше – бути уважним. Для розрахунку електронним гаманцем у смартфоні потрібно вводити пароль від Приват 24. Якщо кілька разів зробити це неправильно – вхід може бути тимчасово заблокованим. Далі, коли вже ввели пароль – не давайте нікому телефон в руки. Не пишіть паролі у доступних місцях, наприклад, у чернетках того ж телефону. Експерти також радять підключати послугу СМС-повідомлень про рух коштів на карті – коштує це недорого, але корисно для вашої ж безпеки.

http://www.kozakorium.com