Більше триста років тому у Києві відкрили першу аптеку

8 Червня 2017 09:12

Перша аптека у столиці відкрилася за часів київського губернатора князя Дмитра Голіцина у 1715 році.  Називалася вона «Києво-подільська вільна кам’яна аптека».  Один з її перших власників був Георг Бунге, що заснував династію київських аптекарів. 

apteka_063

Аптека до цих пір «живе» у затишному стародавньому одноповерховому будиночку на Подолі, біля воріт Флорівського монастиря! Відтворили її у 80-тих роках минулого століття, у будівлі, де і розташовувався перший фармацевтичний заклад Києва. apteka

Тут торгують милом і бальзамами, зробленими за технологією ХІХ століття.  Всього в музеї – понад 3 тисяч експонатів, зібраних з усієї Україні. Інтер’єр прикрашають антикварні аптечні меблі. Зали музею повністю відтворюють обстановку аптек XVIII-XIX століть.

apteka_muzey07

Колекція збиралася з усієї України. Люди приносили: хтось старовинну ампулу з морфіном, хтось – красивий посуд. Був випадок, коли музей відвідав аптекар із Голландії і повернувшись додому, надіслав кілька екземплярів із власної колекції. Щось, звичайно, знаходили також під час розкопок у самій будівлі, дещо подарували колеги з інших музеїв. Велику допомогу надало свого часу Товариство істориків Києва.

apteka 1

Звичайно, музей не відбувся б без доброї волі киян. Регулярно проводилися суботники-недільники, солдати брали участь у розкопках підвалів, а школярі активно вели пошукову роботу, поповнювали колекцію. Виходить, що музей – дітище всього міста.

За матеріалами kievtown.net, primetour.ua.

Джерело: Рідний Київ