Топ 10 самих відомих та найвідвідуваніших музеїв світу

21 Червня 2017 15:54

У кожній країні є велика кількість національних музеїв, картинних галерей, де відбуваються різноманітні виставки — і всі вони по-своєму відображають історію, культуру та звичаї певного регіону. Є й такі музеї, які протягом багатьох десятиліть є культурним центром для туристів та поціновувачів мистецтва з різних країн. Які ж вони — самі знамениті, найбільш відвідувані і самі значущі музеї світу? ArtsLooker підібрав десять музеїв, які при нагоді варто відвідати. 

1. Musee du Louvre — Лувр, Париж, Франція

Це один із найбільших художніх музеїв світу. Колись Лувр представляв собою старовинний замок французьких королів, побудований Філіпом Августом в 1190 р. У якості музею він вперше був відкритий для відвідувачів 8 листопада 1793 року. Лувр займає простір приблизно в 195 тис. кв. м., має загальну площу експозиції в 60 600 кв. м. Сьогодні каталог музею налічує 400 тис. експонатів. Для зручності виставка поділена на сім великих частин: відділи прикладного мистецтва, живопису, скульптури та графіки, давньоєгипетський відділ, відділ Стародавнього Сходу та ісламського мистецтва, а також відділ мистецтва Греції, Риму та імперії етрусків. Загалом, не вистачить і тижня на те, щоб все обійти. Тому, якщо Ви — звичайний середньостатистичний турист, який виділив на відвідування Лувру всього один день, то відвідайте лише головні його шедеври, до яких ведуть спеціальні покажчики. Або ж цілеспрямовано прийдіть у відділ живопису — самий вражаючий — і подивіться на роботи Рубенса, Рембрандта, Тиціана, Караваджо, Дюрера, Гойї, Вермеєра та багатьох інших.

2. Musei Vaticani — Ватикан, Рим, Італія

Музей Ватикану — найбільший музей світу: 1400 залів, 50000 об’єктів, і щоб обійти всі представлені експонати треба пройти 7 км. Зрозуміло, всі відвідувачі першою справою прагнуть потрапити в Сикстинську капелу. Однак система музею дуже своєрідна: ви зможете дістатися до найдальшої точки — Ватиканської пінакотеки — лише минувши всі попередні. Так що потрібно розрахувати сили. Почати слід з Єгипетського музею, який досить пройти по діагоналі, і далі бігти до знаменитого Бельведеру, потім до станцій Рафаеля. І, нарешті, до Сікстинської капели.

3. British Museum — Британський музей, Лондон, Велика Британія

Британський музей був заснований 7 червня 1753 за ініціативою уряду і вже 15 січня 1759 офіційно відкритий для відвідувачів. У його створенні і розвитку взяли участь тисячі людей. Британський музей іменується також Музеєм вкрадених шедеврів або Музеєм всіх цивілізацій. Ці назви виправдані. Адже скарби, представлені в музеї, були отримані не найчеснішим способом. Наприклад, Розеттський камінь, завдяки якому вчені розшифрували стародавні ієрогліфи, як і безліч староєгипетських пам’ятників був відібраний в Єгипті у армії Наполеона. Схожа історія трапилася і з дорогоцінними скульптурними фризами Парфенона: англієць лорд Ельджін вивіз їх з Греції, добившись від турецького уряду письмового дозволу. Все тим же способом колекція музею поповнилася скульптурами мавзолею в Галікарнасі, храму Артеміди в Ефесі і багатьма іншими творами мистецтва. Правда, експозиція живопису в музеї невелика — на те в Лондоні є Національна галерея.

4. The Metropolitan Museum of Art—  Музей Метрополитен, Нью-Йорк, США

У музеї Метрополітен можна знайти практично все: від артефактів палеоліту до предметів поп- арту. Є тут і колекції мистецтва Африки і Океанії, Близького Сходу і Єгипту, які сміливо можна назвати раритетом. Тут ви знайдете спеціальний зал, який зібрав одяг, який носили жителі всіх п’яти континентів протягом семи століть. Є тут і експозиція мистецтва і архітектури середньовічної Європи, живопису ХII — ХIХ ст, а так само музичних інструментів різних країн. Проте головне місце тут все ж відведено американському мистецтву.

5. Museo Nacional del Prado — Музей Прадо, Мадрид, Іспанія

Мадрид може сміливо похвалитися наявністю одного з найбільших музеїв європейського образотворчого мистецтва. Він був заснований в 1819 р. Проте будівля продовжувала добудовуватися до 1830 р. Якщо згадати історію Іспанії, протягом кількох століть мистецтво в країні розвивалося під патронатом церкви та еліти. Це і пояснює появу більшої частини експозиції музею, яка була зібрана королівською сім’єю і церквою. Тут ви знайдете картини широко відомого Рафаеля і геніального Ієроніма Босха. Останнього дуже любив Філіп II: своєрідна фантазія художника змогла так сильно заворожити монарха, що він навіть розмістив кілька картин на стінах у власній спальні.

6. The Museum of Modern Art (MoMA) — Музей сучасного мистецтва (MoMA), Нью-Йорк, США

Найзнаменитіший музей сучасного мистецтва у світі. Колекція включає в себе артефакти з кінця 19 століття і по сьогоднішній день. Справжньою гордістю музею є «Авіньйонський дівиці» Пабло Пікассо і «Зоряна ніч» Вінсента ван Гога. Колекція музею включає також архітектурні проекти, графіку, живопис, скульптури, фотографії, друковані видання, книжні ілюстрації, кінофільми й пресу. В колекції бібліотеки понад 300 000 примірників книг і періодичних видань, а також понад 70 000 файлів художників.

7. Guggenheim Museum Bilbao — Музей Гуггенхайма, Більбао, Іспанія

Цей музей знаходиться в місті Більбао, що на півночі Іспанії. Він є лише одним з філій музею сучасного мистецтва Соломона Гуггенхайма, розташованого в США і найяскравішим з них, адже визнаний найвидатнішим архітектурним проектом у світі. У музеї існують тематичні зали: зал сюрреалізму, в якому представлені Далі, Магрітт, Дельво і Тангі, зал кубізму, увінчаний шедеврами рук Пікассо, Леже і Марка Шагала, зал футуризму і абстракціонізму — Брак, Кандинський. У його колекції також роботи, Енді Уорхола, Фернана Леже, Кандинського та інших. А ще тут можна подивитися колекцію однієї з найбільш значних і екстравагантних колекціонерів авангардного мистецтва — Пеггі Гуггенхайм.

8. Державний Ермітаж. Санкт-Петербург, Росія

Державний Ермітаж є найбільшим художнім і культурно -історичним музеєм не тільки Росії, але і всього світу. Своїми надбаннями він зобов’язаний приватній колекції російської імператриці Катерини II. Коли колекція була вже досить велика, Ермітаж був сформований і в 1852 р. відкритий для відвідувачів, будучи на той момент Імператорським. Проте датою заснування музею вважається 1764 р., адже саме тоді імператриця придбала велику колекцію західноєвропейського живопису.

 Сьогодні музей володіє більш ніж трьома мільйонами творів мистецтва і пам’ятників світової культури. Його план досить непростий. Він являє собою складний комплекс: шість величних будівель на чолі з широко відомим Зимовим палацом, який займає основну експозицію музею, розташовану вздовж набережної річки Неви.

9. Rijksmuseum — Рейксмузеум. Амстердам, Голландія

Рейксмузеум — головний державний музей Голландії. Розміщений він у величезному старовинному палаці неоготичного стилю з бургундськими вежами і скульптурними рельєфами, який був побудований ще в 1885 р. Його основна експозиція присвячена великим голландським художникам XV -XVII ст. Серед них Ви зустрінете такі світові імена, як Рембрандт, Вермєєр і де Хох. Розміри музею вражають і його теж за один день не обійти, адже Рейксмузеум має 200 залів. Однак головні експозиції можна швидко подивитися, почавши з головного експоната — знаменитого витвору мистецтва рук Рембрандта «Нічна варта». Йому відведено почесне місце в Галереї слави. А наприкінці музейного марафону можна сходити на Музеумпляйн — величезну площу — газон, з якої відкривається чудовий вид на Музейний квартал.

10. Gemäldegalerie Alte Meister in Dresden — Дрезденська картинна галерея або Галерея старих майстрів, Дрезден, Німеччина

Особливої уваги заслуговує Дрезденська картинна галерея, розташована в Цвінгері, в якій зберігається одна з найунікальніших колекцій картин у світі. Галерея почала створюватися ще в XVI столітті, і заснував її саксонський король Фрідріх Мудрий. Він заохочував будь-яке мистецтво і особливо протегував художникам.

Найбільшого апогею галерея досягла в XVIII столітті при правлінні Августа II та його сина Августа III. Ці два курфюрста скуповували цілі колекції зібрання картин і окремі цінні полотна через дипломатів, торговців, митців та вчених. Дрезденська картинна галерея також відома під назвою Галерея старих майстрів — Alte Meister. Відкриття галереї доводиться на 1854 рік, і з цього ж часу вона здобула собі славу однієї з найбагатших і найбільш унікальних у світі. Адже тут зберігалися полотна таких майстрів, як Тіціан, Рубенс, Ван Дейк, Рембрандт, Веронезе, Дюрер і багатьох інших видатних митців.