У ботсаду цвіте неймовірна колекція національного надбання України

10 Червня 2017 15:54
У ботсаду цвіте неймовірна колекція національного надбання України

У столичному “великому”  ботанічному саду квітує колекція троянд, яка визнана національним надбанням України. Масово розквітли троянди найрізноманітніших відтінків, форм і розмірів. Наразі триває їхнє перше цвітіння, яке є найпотужнішим. Усередині літа спостерігатиметься друге, а у вересні – третє. Про це повідомили в Національній академії наук України.

– На території найбільшого в України саду троянд площею 3,5 га, створеного в Національному ботанічному саду (НБС) імені М.М. Гришка НАН України Національний ботанічний сад імені М.М. Гришка НАН України за проектом видатних архітекторів О.В. Власова та М.В. Холостенко, представлено колекцію троянд, що налічує 25 видів і 500 сортів. Із 2006 року сад троянд є об’єктом національного надбання (згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 31 травня 2006 р.), – повідомляють в академії.

В саду троянд представлено як старовинні сорти XVIII–XIX ст.ст., так і сорти сучасної селекції відомих світових фірм, які роблять суттєвий внесок у поповнення колекції. Так, німецька фірма «W. Kordes’ Söhne» у 2017 р. подарувала садові 20 сортів, французька фірма «Meiland» – сорти «Славутич» та «Anne de Kiev» (сорт названо на честь Анни Ярославни, або ж Анни Київської – наймолодшої з трьох доньок київського князя Ярослава Мудрого, дружини французького короля Генріха І).

Колекція слугує базою для здійснення різнопланових наукових досліджень і еталоном для проведення державного сортовипробування. Один з основних напрямів інтродукційної і селекційної роботи – зимостійкі троянди, котрі не потребують укриття в умовах Полісся й Лісостепу України.

На базі колекції троянд НБС імені М.М. Гришка НАН України створено 4 нових сорти – «Хортиця», «Граційний Танок», «Акварель Роуз Парк», «Враження» (автори – О.Л. Рубцова та В.І. Чижанькова). Сорти можуть бути використані для облаштування експозицій у ботанічних садах і зелених зонах антропогенних ландшафтів.

НБС імені М.М. Гришка НАН України гостинно запрошує киян і гостей міста завітати до розарію та помилуватися трояндами різних садових груп і сортів.

https://vechirniykiev.com.uaм