В якій країні найбільш здорова кухня: топ-5

4 Червня 2017 14:35

Ішемічна хвороба серця, інсульт і цукровий діабет стабільно входять в десятку провідних причин смерті в усьому світі, але кожне з цих захворювань можна запобігти або контролювати за допомогою правильного харчування. Розповідаємо, які кухні світу найкраще впораються з профілактикою серцево-судинних, шлунково-кишкових, ендокринних і інших хронічних захворювань.

1. Середземноморська кухня

Середземноморська дієта

Завдяки свіжим фруктам і овочам, круп з цілісного зерна, горіхів, риби і оливковій олії в якості основного джерела жирів, середземноморська дієта отримала статус найздоровішої в світі. Це магічне поєднання продуктів покращує загальний стан здоров’я, виступаючи профілактикою інсульту, діабету 2 типу, раку і навіть старечого недоумства.

Аналіз медичних даних більше 1,5 мільйона дорослих показав, що перехід на середземноморську дієту знижує ризик серцево-судинних захворювань, хвороби Альцгеймера і хвороби Паркінсона.

Ключові компоненти середземноморської кухні: овочі, фрукти, боби, горіхи, цільнозернові крупи, трави та спеції замість солі, риба і птиця, обмежене вживання червоного м’яса, червоне вино в помірних кількостях.

2. Японська кухня

Японська кухня

Недавнє дослідження підтвердило, що високою тривалістю життя японці зобов’язані традиційній дієті, в якій практично не використовуються продукти тривалого зберігання, а смак і зовнішній вигляд страв мінімально відрізняються від первозданного.

У 2005 році японський уряд випустило керівництво по здоровому харчуванню, стимулюючи населення споживати менше перероблених продуктів з високим вмістом вуглеводів. Замість них рекомендувалося їсти більше рису і овочів. Через 10 років дослідники виявили, що серед учасників, які слідували керівництву, рівень смертності від серцево-судинних захворювань знизився на 15%.

Ключові компоненти японської кухні: велика кількість свіжих продуктів, рис, пшеничне і гречана локшина, риба і морепродукти, квасоля, овочі, помірне споживання м’яса, зелений чай матчу, велика різноманітність страв, невеликі порції.

3. Скандинавська кухня

Скандинавська кухня

На відміну від японської і середземноморської дієти, про користь скандинавської кухні знає набагато менше людей. Тим часом недавнє дослідження, опубліковане в «Американському журналі клінічного харчування», показало, що нордичний раціон сприяє зменшенню запальних процесів в організмі, а разом з ними знижується і ризик розвитку раку товстої кишки.

Здоровою скандинавську кухню робить високий вміст клітковини, прохолодне ставлення до цукру, велика кількість овочів і фруктів. Також жителі Швеції, Данії, Норвегії, Фінляндії та Ісландії вживають менше переробленого м’яса і молочних продуктів.

Ключові компоненти скандинавської кухні: жирна риба (оселедець, макрель, камбала, лосось), морепродукти, житній хліб, фрукти, молоко, сир, ячна, манна, рисова крупа, напої з шипшини.

4. Західноафриканська кухня

Африканська кухня

Дослідники Кембріджського університету оцінили якість харчування в кількох країнах Західної Африки (Малі, Чад, Сенегалу і Сьєрра-Леоне), і прийшли до висновку, що місцева дієта не поступається по вмісту клітковини і ПНЖК омега-3 навіть японській кухні. Також жителі цього регіону значно рідше страждають на цукровий діабет 2 типу та ожирінням, що, втім, може пояснюватися і помірною кількістю споживаної їжі.

Ключові компоненти західноафриканській кухні: рис, ямс, риба, арахіс, томати, цибулю, кориця, банани, ананас, манго, родзинки, м’ясо птиці, спеції.

5. Французька кухня

Французька кухня

Вчені давно намагаються розгадати феномен французької дієти: як цій нації вдається харчуватися продуктами з високим вмістом насичених жирів, але мати такі низькі показники серцево-судинних захворювань та ожиріння?

Одне з досліджень показало, що ключовим є кількість споживаної їжі. Так, французи люблять круасани, сир і м’ясо, але вони вживають їх помірно: більшість порцій в паризьких ресторанах містять в середньому 277 г їжі, тоді як в США, де ожиріння досягло масштабів епідемії, середня порція — 350 г.

Ключові компоненти французької кухні: сир, овочі, вино, оливкову олію, боби, зелень, яблука, м’ясо птиці, морепродукти і риба, червоне вино, коньяк.

Джерело: ukrhealth.net