Вчені: селфі можуть викликати епілептичні напади

27 Червня 2017 17:37


Канадські вчені з’ясували, що селфі може викликати епілептичний припадок. У зоні ризику знаходяться молоді люди, які схильні до світлочутливої епілепсії.

Як розповіли вчені, світлочутлива епілепсія – це рідкісна форма захворювання, здебільшого характерна для дітей і підлітків. При цій формі епілепсії напади провокуються яскравими спалахами натурального світла або високочастотними мерцаниями, зустрічаються, наприклад, у телепрограмах або відеоіграх.

Фахівці з Університету Долхаузи вперше описали в медичній науковій літературі раніше невідому різновид фотосенситивної епілепсії, яку вони назвали “селфі-епілепсію”. В експерименті вчених брала участь дівчинка-підліток, що страждає від епілептичних припадків.

Випробуваної зробили електроенцефалограму. Процедура проводилася в темній лабораторії, і пацієнтка в цей час кілька разів зняла себе на камеру мобільного телефону. Вчені звернули увагу на те, що спалах і мерехтіння, що супроводжує процес придушення ефекту “червоних очей” в камері, викликали сплески аномальної електричної активності в головному мозку дівчинки. Це навело дослідників на думку, що вони мають справу зі світлочутливою епілепсію, напади якої провокуються селфі.

За матеріалами: www.gogetnews.info