Від Параджанова до Слабошпицького. 10 культових фільмів українського кінематографа

15 Червня 2017 17:24
  НВ пропонує згадати найбільш сильні, яскраві та захопливі кінострічки українського виробництва, які створювалися і в радянську епоху, і під час щойно отриманої незалежності України, і в останні роки.

Земля – Олександр Довженко, 1930, драма

Легендарна картина Олександра Довженка про землю та людину, яка на ній працює. Про те, що природа і люди – це щось неподільне, згуртоване споконвіку. За натуралізм, язичницький культ природи й образи української народної поезії в радянській пресі фільм був жорстко розкритикований і заборонений. Однак у Європі картина мала грандіозний успіх: італійські кінематографісти назвали Довженка «Гомером кіно», а в 1958 році на Міжнародному референдумі кінокритиків у Брюсселі фільм Земля був визнаний одним з 12 найкращих фільмів всесвітньої історії кіно.

За двома зайцями – Віктор Іванов, 1961, комедія

Комедійний фільм, який поставлений за однойменною п’єсою Михайла Старицького. За сюжетом фільму збанкрутілий власник цирюльні Свирид Петрович Голохвостий вирішує поліпшити своє матеріальне становище шляхом вдалого шлюбу з Пронею Прокопівною – дочкою заможного Прокопа Сірка. Але закоханий у красуню Галю герой веде подвійну гру: представившись багатим нареченим, він і залицяється до Галі, і сватається до Проні. Заплутавши всю цю історію і остаточно забрехавшись, Свирид Петрович залишається ні з чим.

Тіні забутих предків – Сергій Параджанов, 1964, драма

Фільм про українських Ромео і Джульєтту, знятий за однойменною повістю Михайла Коцюбинського. Два гуцульських роди – Палійчуки та Гутенюки – ворогують вже багато років, але Іван Палійчук закохується в Марічку Гутенюк. Коли Іван вирушає на заробітки, Марічка несподівано тоне в річці. Намагаючись забути першу і єдину любов, Іван одружується з красунею-Палагною. Але щастя в сімейному житті немає. Справжній спокій і гармонію герой відчуває лише в передсмертній агонії.

Камінний хрест – Леонід Осика, 1968, драма

Картина знята за мотивами новел Василя Стефаника Камінний хрест і Злодій. Фільм показує трагічну долю простого селянина Івана Дідуха, який у пошуках кращого життя збирається зі своєю сім’єю за кордон, але так нікуди і не їде. Кінострічка пронизана психологічно важкими епізодами і складними художніми деталями.


© www.dovzhenkocentre.org

© www.dovzhenkocentre.org

Пропала грамота – Борис Івченко, 1972, комедія

Екранізація однойменної повісті Миколи Гоголя. Народна комедія показує пригоди козаків Василя та Андрія, які несуть гетьманську грамоту до імператриці в Петербург. Довга дорога повна смішних і цікавих пригод, адже за довіреною героям грамотою полюють сільський голова зі своїми дружками і навіть сам Диявол.

Вавилон XX – Іван Миколайчук, 1979, драма

У картині показано мальовниче українське село Вавилон, яке живе своїм спокійним і розміреним життям. Одного разу у село приходить звістка про те, що тут організовують першу комуну. Селяни не до кінця розуміють, вставати на бік комунарів або підтримувати кулаків. Намагаючись запобігти братовбивству, в цьому конфлікті гине місцевий філософ Фабіан.

Голод 33 – Олесь Янчук, 1991, драма

Це перший український фільм, який сміливо розповідає про злочини сталінсько-більшовицького режиму – голодомор 1932-1933 років. Картина про систематичний терор з боку влади, про конфіскацію їжі та худоби, про те, як люди їли бур’ян, мишей, а потім почали їсти одне одного.


© commons.wikimedia.org

© commons.wikimedia.org

Той, хто пройшов крізь вогонь – Михайло Іллєнко, 2011, мелодрама

Фільм розповідає про долю полтавського хлопця Івана Додоки, який з Героя Радянського Союзу перетворився на в’язня Гулагу, пережив німецький полон і зрештою опинився в індіанському племені в Канаді. Там він стає вождем і отримує своє нове ім’я – Той, Хто Пройшов Крізь Вогонь.

Плем’я – Мирослав Слабошпицький, 2014, драма

Фільм Плем’я є найтитулованішим українським фільмом, кінострічка була показала на понад ста світових кінофестивалях, де отримала 40 нагород, у тому числі три приза Каннського кінофестивалю. Особливість картини в тому, що фільм знятий без жодного слова, тільки мовою жестів, без субтитрів і закадрового озвучення.

За сюжетом фільму підліток Сергій потрапляє до інтернату для слабочуючих. Для того, щоб там вижити, герою доводиться вступити в неформальну і кримінальну організацію Плем’я. Закохавшись у наложницю лідера банди Аню, Сергій порушує всі правила і закони товариства.

Поводир – Олесь Санін, 2014, історична драма

Події розгортаються в 1932-1933 роках. Американський інженер Майкл Шемрок разом із сином приїжджає до Харкова в якості іноземного фахівця. Тут він закохується в акторку Ольгу Левицьку, в яку закохався і червоний комісар. Випадково до рук Майкла потрапляють секретні документи про заплановані радянських репресії, через що він гине. Свідком вбивства батька стає маленький Пітер. Зберегти документи і врятуватися від переслідувань хлопчикові допомагає сліпий бандурист Іван Кочерга. Пітер стає його поводирем.