Те, що вважається шляхетністю в одних країнах, може бути ознакою невихованості в інших. І правила етикету також не виключення. Як правило, ми знаємо основи поведінки за столом, які прищепили нам батьки ще в дитинстві. Та щойно ми залишаємо межі своєї країни, ці знання часто втрачають актуальність.
Знаючи прості правила етикету в країнах з іншою культурою і традиціями, ви зможете вберегти себе від незручних ситуацій у кафе, ресторанах чи у гостях. Пропонуємо познайомитися з 19-ма незвичайними кулінарними звичками і традиціями різних країн світу, типовими для місцевого населення, але незвичними, а подекуди й досить дивними для іноземців.
1. Португалія: просити сіль та перець
У ресторанах Португалії не прийнято просити додатково будь-які приправи, якщо їх немає на столі. Цим самим ви ставите у незручність кухаря, натякаючи, що він не досить компетентний у питаннях спецій.
2. Італія: відмовлятися від першого запрошення
Якщо ви замовили знамениту італійську піцу на її батьківщині або іншу національну страву з сиром, то у жодному разі не просіть, щоб вам додали сиру. Таке прохання буде сприйняте кухарем як образа, що зіпсує йому настрій, а вам – смачну вечерю.
Інше італійське правило: не варто замовляти каву зі збитими вершками після полудня. Деякі італійці кажуть, що кава зі збитими вершками протягом дня негативно впливає на шлунок.
В Італії діє ще одне дивне правило: відмовлятися від першого запрошення до столу. Якщо вас запросили на обід або вечерю, то перший раз прийнято ввічливо відмовитися. Якщо ж після цього найближчим часом вас знову запросили до столу, то цю пропозиція вже варто прийняти, щоб не образити привітних господарів.
3. Близький Схід: струшувати чашку
Якщо не хочете ще кави, покажіть це, нахиливши порожню чашку в сторони два – три рази. Це дуже важливо, адже якщо цього не зробити, вам будуть нескінченно доливати каву, відмовлятися від якої неввічливо. Так роблять не всі бедуїни, але переважна більшість вірні традиціям.
4. Танзанія: запізнюватися на вечерю
У Танзанії вважається ознакою поганого тону приходити на вечерю вчасно. Виховані люди повинні запізнитися на 15-30 хвилин.
5. Азія: плямкати за столом
У деяких країнах Азії плямкання під час прийому їжі вважається культурною поведінкою.
6. Корея: хто за столом головний
У Кореї прийнято тримати склянку двома руками, якщо наливають старші. Також в цій країні не прийнято починати їсти, поки не почнуть трапезу найстарші учасники частування.
7. Китай: перевертати рибу
Не перевертайте рибу, що лежить у вас в тарілці. На думку китайців, цим ви накликаєте на себе невдачу. Пояснюється це давніми рибальськими традиціями. Китайські рибалки вірять, що якщо перевернути рибу на тарілці – то рибацьке судно теж обов’язково перекинеться в наступному плаванні. Варто або витягати шматочки знизу, або залишити рибу з нижнього боку недоїдженою.
8. Великобританія: нахиляти тарілку з супом
Якщо у нас, щоб доїсти швидше суп, тарілку нахиляють до себе, то у Британії прийнято нахиляти її від себе і також від себе здійснювати рухи ложкою. Скоріш усього, вам буде дуже незручно це робити спочатку, але, щоб не виділятися за обідом, постарайтеся звикнути до тутешніх звичаїв. Таке правило етикету діє і в США.
9. Франція: хліб перед їжею
Найкраще їсти хліб як доповнення до їжі, особливо якщо в кінці подали страву з сиром. Крім того, те, що вважається неправильним в інших місцях, вважається цілком прийнятним і навіть прийнятим у Франції, а саме класти хліб на стіл, а не на тарілку. А фаст-фуд вважається тут ознакою поганого смаку.
10. Чилі: їсти руками
Якщо вас занесе у Південну Америку, запам’ятайте одне важливе правило: чилійці ніколи і нічого не їдять руками. Взагалі нічого. Шматочки піци, картоплю-фрі , бутерброди – все їдять ножами і виделками.
11. Грузія: вино і тост
У Грузії не прийнято повільно смакувати вино з бокала. Оскільки в цій країні вино – дуже важливий і символічний напій, який вживають здебільшого під час вечері. Тут його п’ють тільки після промовлених тостів. Тому варто діждатися тостів, а тоді випивати всю склянку відразу.
12. Індія та Африка: їсти лівою рукою
На Середньому Сході, в Індії та деяких частинах Африки у лівої руки історично склалася не найкраща репутація, пов’язана з відвідуванням туалету. Тому, навіть якщо ви лівша, їсти доведеться правою.
13. Таїланд: виделка для ложки
Досить незвично для нас, але в цій популярній серед туристів країні вилку використовують тільки як додаток для ложки, яка майже завжди є основним столовим прибором. Їжу спочатку беруть виделкою , кладуть на ложку, і за допомогою ложки відправляють до рота. Деякі традиційні страви Таїланду їдять руками, тому не намагайтеся їсти їх столовими приборами – їжа просто буде липнути до них.
14. Японія: палички в рисі
Якщо ви вирішили зробити паузу в поїданні рису, то покладіть палички поруч із тарілкою. У жодному разі не встромляйте палички прямо в рис вертикально – так роблять, коли ставлять тарілку їжі перед небіжчиком на похоронах! Якщо ви забули або не знайомі з правилами їжі паличками, краще попросіть виделку, в цьому немає нічого ганебного і це вже точно краще, ніж показувати свою неповагу до оточуючих.
15. Бразилія: червоне і зелене
У бразильському стейк-хаусі Чураскарія є маркери зеленого кольору з одного боку і червоного з іншого. Якщо ви випадково забудете перевернути маркер на червоний колір, то ваше замовлення будуть повторювати, і ви заплатите набагато більше, ніж розраховували.
16. Мексика: ніж, виделка і тако
У Мексиці ніколи не їжте тако виделкою і ножем. Тако – мексиканська страва, яка стала улюбленою їжею багатьох людей у всьому світі. Під час їжі руками ви можете злегка забруднитися, але в цьому і полягає вся принадність поїдання тако. Просто погодьтеся з цим правилом і прийміть його, як даність. Мексиканці впевнені, що вживання тако з виделкою і ножем виглядає дурним і чванливим, тому краще з’їжте його руками.
17. Англія: їсти банан з ножем
В Англії ще збереглася традиція їсти банани за допомогою виделки і ножа. З чим це пов’язано? Ця кулінарна традиція з’явилася ще в кінці XIX століття, коли банан вважався екзотичним фруктом і не був таким поширеним.
18. З’їдати все до крихти
У деяких країнах (Філіппіни, Камбоджа, Корея, Єгипет, Китай) з’їсти все, що лежало на тарілці означає, що ви не наїлися. Бо, наприклад, китайці побачать вашу пусту тарілку як натяк на те, що їжі було недостатньо. Тому останній шматочок краще залишити, якою б смачною не була страва. А в Японії, навпаки, означає, що їжа вам сподобалася і ви наїлися досхочу.
19. Залишати чайові
У багатьох країнах світу до чайових відносяться по-різному. У США, наприклад, образливими вважаються маленькі чайові, а в Японії, навпаки, краще їх не давати: заплатив за обід – ось і уся дяка. У багатьох країнах Європи щось на кшталт чайових (плата за обслуговування) беруть завжди і часто навіть не попереджаючи відвідувача.
Але є головна традиція, яка існує під час усіх застільних трапез у будь-якій країні світу: бути веселим і доброзичливим. Спілкуйтеся і посміхайтеся, і тоді вам пробачать невеличке незнання місцевого етикету!
Джерело: jisty.com.ua