Як українців дурять на ОЛХ: усі види шахрайства

7 Червня 2017 18:27

За кілька останніх років OLX став найпопулярнішою серед українців площадкою для купівлі та продажу різноманіних товарів та послуг, однак, поруч з чесними продавцями завжди знайдуться ті, хто хоче заробити легкі гроші на довірливих людях.

У даній статті kozakorium.com перелічить найпопулярніші види обману на даній дошці оголошень та розповість, як зберегти свої чесно зароблені гроші від шахраїв.

Переказ грошей на картку стронньої людини

Схема злочину така: шахрай укладає угоду з одним з покупців, при цьому просить перевести гроші на банківську картку. При цьому він вказує номер карти іншої людини, у якого він щось купує. Таким чином, одна жертва переводить гроші на карту другої, а третя сторона – шахрай, отримує товар, за який заплатив сторонній чоловік.

Реалізація цього злочину може відрізнятися в залежності від ситуації, але, в підсумку, одна людина залишається без грошей, звинувачуючи іншу в шахрайстві, тоді як справжній шахрай просто зникає.

“Викрадення” SIM-ки

Ще більш просунуті шахраї навіть навчилися красти SIM-карти, використовуючи послугу мобільних операторів з відновлення втраченої “сімки”. Для цього вони дзвонять жертві з трьох різних номерів, а потім в офісі оператора називають ці три номери, отримуючи SIM-карту з номером жертви, а потім, знаючи телефонний номер і номер банківської карти, знімають гроші з банкоматів, користуючись послугою “Екстрені гроші”. Але даний трюк стосується тільки для клієнтів ПриватБанку.

Автомобіль з іншої країни

Схема діє таким чином: розміщується приваблива пропозиція з хорошою машиною за низькою ціною. Потенційний покупець зв’язується з продавцем і виявляється, що той перебуває за кордоном. Щоб жертва не здогадалася про обман, шахрай вигадує правдоподібну легенду, надає фотографії або скани документів і пропонує перевести гроші через посередницьку фірму.

Продавець з-за кордону може пропонувати купити вже розмитнений автомобіль і обіцяє привезти його в Україну за кілька днів. Натомість вимагає заставу в розмірі декількох тисяч доларів. У цьому випадку, щоб перевірити продавця, можна написати, що через пару днів ви будете у відрядженні в його країні і хочете оформити угоду на місці. Швидше за все, продавець зникне.

Дорогі та екзотичні тварини у подарунок

Текст таких оголошень найчастіше написаний з різними подробицями і вселяє довіру. Шахраї навіть залишають у контактах номер телефону, за яким можна зв’язатися і почути переконливу розповідь, чому тварина віддається безкоштовно.

Але є одна проблема – немає можливості особистої зустрічі, щоб забрати тварину. Замість цього шахраї просять оплатити пересилку або перевезення. Жертві пропонують перерахувати “символічну” суму на банківський рахунок або перевести гроші через систему міжнародних переказів.

Природно, що після того, як гроші будуть переведені, контактний номер шахраїв буде відключений, а жертва залишиться без грошей і тварини. Тому ніколи і ні за яких умовляннях не надсилайте гроші наперед. Пам’ятайте, якщо у вас немає можливості особисто зустрітися з продавцем, то можна скористатися наложеним платежем.

Дзвінок з банку

Шахрай під виглядом покупця дзвонить, погоджується на угоду і просить здійснити оплату на банківську картку ПриватБанку. При цьому він крім номера карти намагається дізнатися додаткові дані про власника картки – термін дії, наявність кредитного ліміту. В цьому випадку ви не повинні надавати жодних даних, крім номера картки та ПІБ.

Служба безпеки банку або будь-яка інша компанія не буде вам передзвонювати, щоб уточнити додаткові дані по картці. Так роблять тільки шахраї. Якщо вам прийшла смс з кодом, який просить назвати покупець, щоб його платіж пройшов, це свідчення того, що шахрай намагається провести послугу “Екстрені гроші”.

Фейкове поповнення рахунку при особистій зустрічі

Суть афери виглядає наступним чином: продавцю телефонує “покупець” та говорить, що зацікавлений в придбанні певного товару, але він хоче спочатку поглянути на нього, однак сам зробити це не може, тому що зараз далеко, але це зробить його друг. Коли діло доходить до зустрічі, то “друг” приходить і оглядає товар (як правило це ноутбуки, телефони, планшети) та каже що він хороший і його можна брати та дзвонить “покупцю” щоб останній перечислив гроші на карточку, номер якої продавець сказав заздалегідь або вже при зустрічі з “другом”. За кілька хвилин продавцю приходить СМС з повідомлення, що відповідний рахунок був поповнений на потрібну суму, однак ця СМС приходить не з банку, а з сервісу безкоштовних повідомлень, тобто є звичайним текстом і не підтверджує жоден платіж. Одночасно з цим “друг” швидко забирає товар та покидає місце зустрічі.

Оплата через банкомат “Ощадбанку”

Головне завдання шахрая – виманити продавця до банкомату. Він дзвонить на вказаний в оголошенні номер телефону, представляючись потенційним покупцем і відразу заявляє про бажання купити товар. Може видавати себе за представника магазину або салону, якому потрібно зробити закупівлю.

Фейковий покупець просить продавця надати дані карти для оплати за товар, часто уточнюючи вид карти, а також залишок на рахунку. Зрозуміло, ви не зобов’язані надавати йому ці дані. Потім шахрай повідомляє, що перерахує гроші, але для їх отримання потрібно підійти до банкомату Ощадбанку і виконати дії, які він скаже. При цьому він квапить продавця.

Коли продавець підходить до банкомату і вставляє карту, шахрай диктує номер своєї карти під виглядом номера грошового переказу і просить ввести суму, яка нібито повинна надійти на рахунок продавця. Таким чином гроші потрапляють на рахунку шахрая.

Як повернути гроші вкрадені з банківської карточки ПриватБанку?

1. Негайно заблокуйте Ваші карти.

2. Зайдіть на сайт www.liqpay.com і через онлайн форму вимагайте скасувати останній платіж, зроблений з вашої картки. Напишіть, що платіж шахрайський, номер карти, ваші ПІБ, суму списання і т. д. (Оператор надасть вам форму, яку потрібно заповнити).

3. Платіж, проведений через LiqPay, получиться скасувати, якщо він ще не оброблений.

4. Після того, як ви повернете гроші, заблокуйте не тільки карту ПриватБанку, а й свій номер телефону, щоб по ньому не можна було зайти в Приват 24.

5. Не беріть трубку і не передзвонюйте на невідомі номери.

Також варто мати на увазі, що багато шахраїв уже відомі та знаходяться у відповідних базах даних, наприклад, topportal.com.uabazaukraferistov.comblacklisted.com.ua.

Як захиститися від шахраїв на ОЛХ?

1. Не оплачуйте покупки наперед.

2. Ретельно перевіряйте інформацію про продавця, зверніть увагу на те, скільки часу він користується сервісом.

3. Не ведіться на надзвичайно низькі ціни.

4. Користуйтеся послугою “наложений платіж”.

5. Не повідомляйте жодних додаткових даних власних банківських карт, окрім ПІБ та номеру карти.

6. Зверніть увагу на перелік товарів, які продає продавець, якщо товар єдиний, а людина нещодавно зареєструвалася на сервісі, то краще нічого не купуйте.

7. Завжди намагайтеся отримати максимум інформації про товар, який хочете купити (додаткові фото, можливість особистої зустрічі і т.д.).

8. Прочитайте в інтернеті про способи шахрайства.